Ειδήσεις

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι δήμαρχοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου ενόψει της αύξησης του ΦΠΑ!

Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθονται οι δήμαρχοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου καθώς από την 1η Ιανουαρίου καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και στα τελευταία νησιά, γεγονός που θα καταστήσει ακριβότερες τις υπηρεσίες και τα αγαθά.
Πρόκειται για το τρίτο κύμα αύξησης του φόρου στις περιοχές όπου ίσχυε το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών κατά 30%.
Μετά από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ τον Οκτώβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2016 στα περισσότερα νησιά, έρχεται το τρίτο κύμα που θα πλήξει το σύνολο των νησιών της λεγόμενης άγονης γραμμής, αλλά και την Κω που δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τις μεταναστευτικές ροές.
Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του επόμενου έτους οι συντελεστές 17%, 9% και 4% που ισχύουν ακόμα σε ορισμένα νησιά θα εναρμονιστούν με την ηπειρωτική Ελλάδα και θα αυξηθούν σε 24%, 13% και 6% αντίστοιχα.
Οι δήμαρχοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου, δεν κρύβουν την αγωνία τους για το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί από τις αρχές του έτους και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», επιχειρείται ένας συντονισμός ώστε να τεθεί θέμα κινητοποιήσεων στο συνέδριο της ΠΕΔ, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο τον Νοέμβριο.
Μιλώντας στην «δ» ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας δήλωσε ότι οι δήμαρχοι θα πρέπει να κινηθούν συντονισμένα πριν την 1η Ιανουαρίου 2017, καθορίζοντας ένα πλάνο κλιμακούμενων αντιδράσεων με κορύφωση την κατάθεση των παραιτήσεών τους. «Να αντιδράσουν όλοι οι νησιωτικοί Δήμοι πριν να είναι αργά. Προτείνω να παραιτηθούμε συντονισμένα και συντεταγμένα όλοι οι δήμαρχοι των νησιών, όχι μόνο όσων θα καταργηθεί ο ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου αλλά και εκείνων που ήδη καταργήθηκε. Είναι δυνατόν να δεχθούμε τέτοια απόφαση; Την πρόταση αυτή την είχα καταθέσει από την πρώτη φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου με μπροστάρη τον περιφερειάρχη, αλλά δεν εισακούστηκα. Επαναφέρω την πρότασή μου και θα την καταθέσω και στο συνέδριο της ΠΕΔ. Να παραιτηθούμε όλοι μαζί και να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας με την κυβέρνηση. Ας αντιδράσουμε μια φορά συντεταγμένα επιτέλους για να καταλάβουν και στην Αθήνα ότι δεν αστειευόμαστε. Αν δεν κινητοποιηθούμε τώρα, πότε θα το κάνουμε; Τι περιμένουμε;», δήλωσε στην «δ» ο κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας.
Για την ανάγκη συντεταγμένων κινητοποιήσεων μίλησε στην «δ» και ο δήμαρχος Χάλκης κ. Μιχάλης Πατρός, ο οποίος προτείνει ακόμα και κατασκήνωση δημάρχων στην Πλατεία Συντάγματος!.
«Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών από 1ης Ιανουαρίου είναι μια τυπική διαδικασία για τα μικρά νησιά, ουσιαστικά έχει καταργηθεί, από την ημέρα που καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές στη Ρόδο. Εμείς όλα τα προϊόντα μας τα αγοράζουμε από τη Ρόδο όπου το ΦΠΑ είναι 24%. Αυτό που απομένει εδώ είναι να περάσει το ΦΠΑ στην κατανάλωση και αυτό θα αυξήσει ακόμα περισσότερο το κόστος διαβίωσης στην Χάλκη, όπου το 67% των κατοίκων είναι συνταξιούχοι, κυρίως του ΟΓΑ. Οπότε αντιλαμβάνεσθε ότι οι επικείμενες αυξήσεις θα εκτινάξουν στα ύψη το κόστος διαβίωσης και οι κάτοικοι θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με τις πενιχρές συντάξεις τους. Την μορφή των κινητοποιήσεων θα πρέπει να την δούμε μέσα από τα συνδικαλιστικά μας όργανα στις 12 Νοεμβρίου, που θα γίνει το συνέδριο της ΠΕΔ στη Ρόδο, κι αυτό θα αναφέρω και στην επιστολή χαιρετισμού που θα στείλω, διότι εκείνες τις ημέρες θα βρίσκομαι στην Καστοριά και δεν θα μπορώ να παραβρεθώ. Καλό είναι να βγάλουμε τις γραβάτες μας, να βάλουμε τα μπλου τζην μας και να στήσουμε αντίσκηνα στην πλατεία Συντάγματος για όσο χρειαστεί, όπως είχα προτείνει και παλαιότερα σε συνέδριο της ΚΕΔΕ, μήπως και καταφέρουμε να ακουστεί επιτέλους η φωνή μας. Δεν μπορεί να διαμαρτυρόμαστε με γραβάτες και κοστούμια. Ή θα έρθουμε κοντά στο λαό για τον λαό, ή θα δεχόμαστε την μοίρα μας με όσα αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Το ζητούμενο είναι να αντιδράσουμε συλλογικά και οργανωμένα. Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη είναι πάντα δυναμικές και στοχευμένες και η φωνή του ακούγεται εκεί που πρέπει, εμείς οι δήμαρχοι πάντα αντιδρούμε μαλθακά και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Πρέπει η ΠΕΔ να καταλάβει ότι η Χάλκη, το Καστελόριζο, η Τήλος, η Κάσος αδικούνται. Φορολογούμαστε όλοι το ίδιο αλλά δεν έχουμε ούτε τις ίδιες παροχές, ούτε το ίδιο κόστος διαβίωσης. Εμείς δεν έχουμε δίπλα μας σούπερ μάρκετ για  παράδειγμα, έχουμε το μπακαλικάκι της γειτονιάς και οι αποκλίσεις στις τιμές είναι τεράστιες», δήλωσε ο κ. Πατρός.
Το αντίβαρο πάντως που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών απαλλαγής από τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων που έχουν ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ ενώ μέχρι στιγμής το όριο είναι στα 10.000 ευρώ, δεν φαίνεται να πείθει κανέναν καθώς όπως λένε οι δήμαρχοι, η ασυνέπεια που έχει επιδείξει η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της δεν την καθιστά αξιόπιστο συνομιλητή. Επιπλέον, όπως υποστηρίζουν, η ίδια κυβέρνηση εξήγγειλε ισοδύναμα μέτρα από την πρώτη φάση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Ρόδος, τα οποία δεν εφάρμοσε μέχρι σήμερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου