ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίθεση του Μαξίμου με non paper κατά των ΜΜΕ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μαξίμου

Συντο­νι­σμένη επίθεση κατά των μέσων μαζικής ενη­μέ­ρω­σης και των δημο­σιο­γρά­φων επι­χει­ρούν τις τελευ­ταίες ώρες η κυβέρ­νηση και ο ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να ανα­κό­ψουν τη σφοδρή κριτική που δέχο­νται την τελευ­ταία περίοδο, μετά και την υπόθεση των πόθεν έσχες των δυο υπουρ­γών της, του Γιώργου Σταθάκη και του Αλέκου Φλα­μπου­ράρη, αλλά και της φορο­κα­ται­γί­δας που έρχεται.

Την επίθεση επι­ση­μο­ποί­ησε αργά το βράδυ της Τρίτης το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο με ενη­με­ρω­τικό του σημεί­ωμα (σ.σ. ένα ακόμα από τα πολλά non paper που δια­νέ­μει στα πλαίσια των ελεγ­χό­με­νων διαρ­ροών που κάνει) εξα­πέ­λυε μύδρους κατά των ΜΜΕ.

«Σεισμοί, Λιμοί, Κατα­πο­ντι­σμοί, Φορο­κα­ται­γί­δες, Αρμα­γε­δώ­νες και ψύχραιμα ρεπορ­τάζ για το επι­κεί­μενο Τέλος του Κόσμου, απο­τέ­λε­σαν σήμερα το κυβερ­νη­τικό ρεπορ­τάζ των απο­γευ­μα­τι­νών δελτίων των περισ­σό­τε­ρων ιδιω­τι­κών σταθμών. Είναι προ­φα­νές ότι το νομο­σχέ­διο για τις τηλε­ο­πτι­κές άδειες εξωθεί κάποιους σε ολο­κλη­ρω­τική απώλεια ψυχραι­μίας», σημειώ­νε­ται στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου που έχει τη σφρα­γίδα και του υπουρ­γού Επι­κρα­τείας Νίκου Παππά που έχει την πλήρη ευθύνη για το νομο­σχέ­διο για τις τηλε­ο­πτι­κές άδειες.

Η στρα­τη­γική της σύγκρου­σης με τα ΜΜΕ

Η απόφαση του Πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσίπρα και των συνερ­γα­τών του να επι­τε­θούν στα ΜΜΕ ορι­στι­κο­ποι­ή­θηκε την περα­σμένη Κυριακή, δια­πι­στώ­νο­ντας ότι η κριτική που δέχεται η κυβέρ­νηση αυξά­νε­ται διαρκώς ύστερα από μια περίοδο ύφεσης λόγω και της νέας εκλο­γι­κής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμ­βριο.

Βασικό στόχο της, δε, έχει την ανα­στροφή του πολι­τι­κού κλί­μα­τος που προ­ο­δευ­τικά στρέ­φε­ται ενα­ντίον της κυβέρ­νη­σης και απει­κο­νί­ζε­ται στα ΜΜΕ, αλλά και τη δημιουρ­γία των κατάλ­λη­λων συν­θη­κών ώστε να περάσει, όχι μόνο από τη Βουλή, αλλά από την κοι­νω­νία, το νομο­σχέ­διο για τις τηλε­ο­πτι­κές άδειες.

Τις τελευ­ταίες ημέρες οι συσκέ­ψεις στο Μέγαρο Μαξίμου κατα­λή­γουν σχεδόν πάντα στο ίδιο συμπέ­ρα­σμα: «Υπερ­με­γε­θύ­νο­νται ειδή­σεις που προ­κα­λούν κόστος στην κυβέρ­νηση». Και ως εκ τούτου επελέγη η επίθεση στα ΜΜΕ, εκ των οποίων τα περισ­σό­τερα συστη­μικά, όπως ανα­φέ­ρουν στα ενδό­τερα του πρω­θυ­πουρ­γι­κού γρα­φείου, είναι απα­ξιω­μένα στην ελλη­νική κοι­νω­νία.

Το φάντα­σμα του “βασικού μετόχου”

Η κυβέρ­νηση δίνει μεγάλη σημασία στην ψήφιση του νομο­σχε­δίου για τις τηλε­ο­πτι­κές άδειες και θεωρεί ότι με αυτό αλλάζει πλήρως το άναρχο τοπίο των τελευ­ταίων ετών και ουσια­στικά τίθε­νται κανόνες. Μόνο όμως που το φάντα­σμα του…«βασικού μετόχου», που έπληξε την κυβέρ­νηση Κώστα Καρα­μανλή το 2005, πλα­νά­ται πάνω από την κυβέρ­νηση, καθώς φαί­νε­ται ότι γίνο­νται τα ίδια ακριβώς λάθη.

Εξάλλου, το νομο­σχέ­διο δέχεται ήδη επίθεση όχι μόνο από τα κόμματα της αντι­πο­λί­τευ­σης, αλλά υπάρχει και κριτική από το Εθνικό Ραδιο­τη­λε­ο­πτικό Συμ­βού­λιο, ενώ βαριά τη σκιά της ρίχνει και η Ευρω­παϊκή Ένωση και ειδικά η Επι­τροπή Αντα­γω­νι­σμού.

Δεν πρέπει να υπο­τι­μά­ται, όπως λέει έμπει­ρος πολι­τι­κός παρά­γο­ντας της κεντρο­δε­ξιάς που είχε πλήρη εικόνα για τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης την περίοδο 2004-2006 σχετικά με τον «βασικό μέτοχο», το γεγονός των ισχυρών δεσμών που δια­τη­ρεί η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή με τις μεγάλες ευρω­παϊ­κές κοι­νο­πρα­ξίες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται και στην Ελλάδα. Αυτοί οι δεσμοί θα είναι ουσια­στικά ο βασικός αντί­πα­λος που θα έχει η συγκυ­βέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να πείσει την Κομι­σιόν ότι το νομο­σχέ­διο δεν αντι­στρα­τεύ­ε­ται και δεν αμφι­σβη­τεί το Κοι­νο­τικό Δίκαιο.

Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν το νομο­σχέ­διο για τις τηλε­ο­πτι­κές άδειες, όπως λέγεται, είναι κατα­δι­κα­σμένο να απορ­ρι­φθεί όταν ψηφι­στεί και γίνει νόμος, από την Ε.Ε., ένα γεγονός που εάν συμβεί θα πλήξει καίρια την κυβέρ­νηση.

Κόντρα Παππά Θεο­δω­ράκη

Το νομο­σχέ­διο για τα ΜΜΕ προ­κά­λεσε και σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον Σταύρο Θεο­δω­ράκη και τον Νικο Παππά.

«Η χώρα πρέπει να πάψει να πηγαί­νει από δια­πλοκή σε δια­πλοκή. Το Ποτάμι καταγ­γέλ­λει ότι με το νέο νόμο που ετοί­μασε ο κ. Παππάς χρί­ζε­ται ο ίδιος ως ο μέγας κανα­λάρ­χης της χώρας. Αυτός θα απο­φα­σί­ζει τον αριθμό των αδειών, αυτός θα απο­φα­σί­ζει τα κρι­τή­ρια. Και υπάρχει ένα ερώτημα: πώς θα απο­φα­σί­ζει; Θα παζα­ρεύει δηλαδή ο καθένας από τους κανα­λάρ­χες με τον υπουργό Επι­κρα­τείας αν θα πάρει ή δε θα πάρει άδεια;» δήλωσε ο Σταύρος Θεο­δω­ρά­κης.

Άμεση ήταν η απά­ντηση του Μεγάρου Μαξίμου. Κυβερ­νη­τι­κές πηγές ανέ­φε­ραν πως «ο κ. Θεο­δω­ρά­κης επέλεξε να εκφρά­σει την αντί­θεσή του σε ένα νομο­σχέ­διο, κομβικό για τη διαφανή δια­χεί­ριση των συχνο­τή­των στην Ελλάδα».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.