«Αγαπάμε την Ελλάδα, αγαπάμε τους Έλληνες… Γι αυτό, μην εκπλαγείτε αν δείτε τα επόμενα χρόνια τον αριθμό των Πολωνών τουριστών στη χώρα σας να προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο». Με αυτό τον τρόπο (και σε ελεύθερη απόδοση) ο εμπορικός ακόλουθος της Πολωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα Miroslaw Gojdz έδωσε σήμερα το στίγμα της δυναμικής που υπάρχει στην πολωνική αγορά, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις κυριότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό την επόμενη τριετία.

Η αναφορά αυτή έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της πρώτης αποκλειστικής έκθεσης για την Ελλάδα στη Βαρσοβία Grecka Panorama, που διοργανώνει η North Events από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ηγετικά στελέχη του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Πολωνίας και των τουρ οπερέιτορ της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών τουριστικών φορέων, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις μεγάλες δυνατότητες της πολωνικής αγοράς.

Παράλληλα παρουσιάστηκε η 3η έκθεση Grekland Panorama στη Σουηδία, που διοργανώνει η North Events από τις 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2016. Με αφορμή και αυτήν την έκθεση, εκπρόσωπο τουρ οπερέιτορ της Σκανδιναβίας παρουσίασαν τον απολογισμό της εφετινής χρονιάς, που ήταν η καλύτερη στην ιστορία τους για Ελλάδα, καθώς και τις προοπρικές για το 2016.Αναλυτικά, τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν για τις δυο αγορές:

Δημοφιλέστερος προορισμός η Ελλάδα

Στην Πολωνία των 40 εκατ.πολιτών, ταξιδεύει μόλις το 6%, γεγονός, που δείχνει τα τεράστια περιθώρια εξέλιξης, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς. Η Ελλάδα, στα οργανωμένα ταξίδια, είναι πρώτη επιλογή την τελευταία 3ετία, προσελκύοντας πάνω από 600.000 τουρίστες, με εντυπωσιακά διψήφια ποσοστά αύξησης κάθε χρόνο, κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί (εκτός, βεβαίως, απροόπτων εξελίξεων). Ο ετήσιος τζίρος στον οργανωμένο εξερχόμενο τουρισμό υπερβαίνει τα 1,1 δισ.ευρώ.

Πάνω από το 50% των αφίξεων στη χώρα μας διακινείται από τους τουρ οπερέιτορ Itaka και Grecos (169.000 έφερε φέτος ο Grecos- 1 στους 4 δηλαδή και περίπου 140.000 ο Itaka.

Το 94% των Πολωνών έρχεται στη χώρα μας αεροπορικώς, ενώ το 62% επιλέγει ξενοδοχεία 4 αστέρων και το 79% προτιμά all inclusive.

Περίπου 3.000 πρακτορεία, που πραγματοποιούν το 50% του τζίρου στον εξερχόμενο τουρισμό, χρησιμοποιεί το σύστημα κρατήσεων MerlinX
Οι δημοφιλέστεροι ελληνικοί προορισμοί είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κως και βρίσκονται στους 10 κορυφαίους προορισμούς διακοπών των Πολωνών. Στις υπόλοιπες θέσεις της ίδιας κατάταξης βρίσκονται η Πάφος, η Χαλκιδική, η Κεφαλονιά και η Καβάλα.
Η πρώτη έκθεση Grecka Panorama στη Βαρσοβία υποστηρίζεται από το σύνολο των επαγγελματικών φορέων των δυο χωρών, που αναγνωρίζουν ότι σε αυτά τα χρόνια της ελληνικής κρίσης ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να πάρει στα χέρια του πρωτοβουλίες προώθησης του τουρισμού, του πολιτισμού και της γαστρονομία, όπως κάνει η North Events του κ.Λεωνίδα Μπαμπάνη τα τελευταία χρόνια

Η καλύτερη χρονιά και στις σκανδιναβικές αγορές το 2015

Το 2015 ήταν η καλύτερη χρονιά που είχαν ποτέ οι τουρ οπερέιτορ της Σκανδιναβίας στη διακίνηση τουριστών στη χώρα μας, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της TUI Nordic, Apollo. Για το 2016.
«Οι τιμές των πακέτων για την Ελλάδα για τη σεζόν του 2016 είναι πιο ακριβές λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, σε σύγκριση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως π.χ. η Τουρκία, ωστόσο η ελληνική αγορά ευνοείται γεωπολιτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Johanna Strand, εκπρόσωπος της TUI Nordic. Η κυρία Strand είπε ότι το καλοκαίρι τα σουηδικά μμε κατακλύστηκαν από δημοσιεύματα περί GREXIT και προσφυγικού, ωστόσο, «ο αντίκτυπος στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αντιμετωπίστηκε με γενναίες εκπτώσεις’’.
Η TUI Nordic ‘’ανοίγει’’ για το 2016 τις αγορές της Ζακύνθου και του Ηρακλείου.

Η 3η Grekland Panorama, με αρκετές καινοτομίες, όπως είπε ο κ.Μπαμπάνης, στοχεύει σε 15 χιλ. επισκέπτες, έναντι 11.000 το 2015 (με 165 εκθέτες από 35 προορισμούς) και 7.000 το 2014.

tornonews.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ