Ειδήσεις

Σε ιδιώτες η φύλαξη των πολυσύχναστων παραλιών της Pόδου ελλείψει ναυαγοσωστών

Σε ιδιωτική εταιρεία προτίθεται να αναθέσει ο δήμος Ρόδου τη φύλαξη των πολυσύχναστων παραλιών του νησιού από ναυαγοσώστες. Σε καμία από τις πέντε παραλίες που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό λουόμενων (Έλλη, Sunwing, Φαληράκι, Παραλία Τσαμπίκα, Λίνδος) δεν υπάρχει τη φετινή σεζόν ναυαγοσώστης καθώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στις προκηρύξεις προσλήψεων.
Βέβαια φέτος καθυστέρησε σημαντικά η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για τις προσλήψεις των ναυαγοσωστών από τους δήμους με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να προτιμήσουν ξενοδοχεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα από τις 05 Μαΐου 2018 τέθηκε σε εφαρμογή το Προεδρικό Διάταγμα υπ. Αριθμ. 31, που ορίζει σε ό,τι αφορά την ίδρυση και λειτουργία των Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, τη διαδικασία χορήγησης άδειας ναυαγοσώστη και πού απαιτείται η υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσωστών, σε οργανωμένες ή μη παραλίες.
Όσοι εκμεταλλεύονται λουτρικές εγκαταστάσεις σε πολυσύχναστες παραλίες, είναι υποχρεωμένοι στην πρόσληψη ναυαγοσωστών και στη διάθεση του απαραίτητου εξοπλισμού. Πολυσύχναστη παραλία, χαρακτηρίζεται η παραλία (λουτρική εγκατάσταση), η οποία έχει μέση ημερήσια προσέλευση 300 κολυμβητών (λουόμενων) κατά την περίοδο αιχμής της. Υπόχρεοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας είναι όλοι οι παράλιοι Δήμοι καθώς και οι φορείς διαχείρισης χώρων, όπως Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμοί Λιμένων Α.Ε., κλπ. Η παρουσία του ναυαγοσώστη στις πολυσύχναστες παραλίες είναι υποχρεωτική από 01 Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου, με ωράριο από τις 10:30 έως τις 17:30, καθημερινά.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι κεντρικές παραλίες του νησιού μένουν χωρίς ναυαγοσώστες ελλείψει ενδιαφέροντος. Για το λόγο αυτό, ο δήμος Ρόδου φέρεται να εξετάζει με ποιο τρόπο θα μπορούσε να ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες η τοποθέτηση των ναυαγοσωστών και η παροχή του απαιτούμενου εξοπλισμού.
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, κ. Βασίλη Ψυλλάκη η έλλειψη ναυαγοσώστη κόστισε τη γαλάζια σημαία από την παραλία του Έλλη, έπειτα από καταγγελία ιδιώτη στη συντονιστική επιτροπή προγράμματος.
«Όλες οι παραλίες είναι καθαρές και λειτουργούν άψογα. Δεν έχουμε κανένα παράπονο φέτος. Παρόλα αυτά, δεν καλύφθηκαν οι θέσεις των ναυαγοσωστών, καθώς δεν συμμετείχε κανείς στις προκηρύξεις πρόσληψης. Για το λόγο αυτό εξετάζουμε την ανάθεση της στελέχωσης των παραλιών με ναυαγοσώστες και εξοπλισμό σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό βέβαια θα ισχύσει για την νέα σεζόν σε περίπτωση που βρεθεί τρόπος να γίνει.
Είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ναυαγοσωστών στις παραλίες αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εάν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ναυαγοσώστες. Αυτός ήταν άλλωστε ο μοναδικός λόγος που αφαιρέθηκε η γαλάζια σημαία από την παραλία της πόλης έπειτα από καταγγελία στην αρμόδια επιτροπή», είπε ο κ. Ψυλλάκης.
Σημειώνεται ότι ο δήμος της Ρόδου είναι πανελλαδικά ο πρώτος σε γαλάζιες σημαίες. Έλαβε φέτος 35 σημαίες (πλην μίας) έναντι 25 που είχε λάβει το 2017. Στη δεύτερη θέση είναι ο δήμος Κασσάνδρας Χαλκιδικής με 32 σημαίες και στην τρίτη θέση ο δήμος Αγίου Νικολάου Κρήτης με 27 σημαίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου