Ρεπορτάζ

Δεκτή εν μέρει η ανακοπή της εταιρείας «Μαρίνες Ρόδου ΑΕ» κατά εκθέσεως κατασχέσεως

Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών έγινε μερικώς δεκτή η ανακοπή που άσκησε η εταιρεία «Μαρίνες Ρόδου ΑΕ» κατά ανώνυμης εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών της Αττικής και κατά τελεσίδικης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και κατά έκθεσης κατάσχεσης.
Με αίτηση της καθ’ής η ανακοπή, εξεδόθησαν 3 διαταγές πληρωμής για απαιτήσεις που διατηρούσε κατά της εταιρείας με την επωνυμία: «Ιόνιος Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Βιομηχανική και Τουριστική Εταιρεία», επέδωσε δε προς αυτήν αντίγραφα εξ απογράφων καλώντας την τελευταία να της καταβάλει τα ποσά που αντιστοιχούσαν σε αυτές, συνολικού ύψους 135.910,79 ευρώ.
Εν συνεχεία και παρελθούσης απράκτου της προβλεπόμενης προθεσμίας, η εταιρεία επέδωσε το από 28.02.2017 κατασχετήριό της εις χείρας τρίτου στην ανακόπτουσα εταιρεία.
Η ανακόπτουσα στη δήλωση τρίτου που υπέβαλε εμπροθέσμως μετά την επίδοση σε αυτήν του κατασχετηρίου, προέβη σε αρνητική δήλωση.
Εν συνεχεία, η καθ’ής η ανακοπή ζήτησε να αναγνωριστεί η αναλήθεια της αρνητικής δήλωσης τρίτου της ανακόπτουσας και επί της ανακοπής εκδόθηκε οριστική απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την οποία αναγνωρίστηκε η αναλήθεια της προσβαλλόμενης αρνητικής δήλωσης τρίτου της ανακόπτουσας και περαιτέρω η ανακόπτουσα υποχρεώθηκε να καταβάλει στην καθ’ής η ανακοπή το ποσό των 136.060,79 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την 09.03.2017 και έως την εξόφληση.
Εν συνεχεία, εξεδόθη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ρόδου, η οποία απέρριψε την έφεση της ανακόπτουσας και επικύρωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου.
Η καθ’ής η ανακοπή επέδωσε στην ανακόπτουσα στις 27.01.2020 επιταγή προς εκτέλεση βάσει απογράφου εκ της τελεσίδικης ως άνω απόφασης και στις 31.01.2020 η καθ’ής η ανακοπή προέβη στην κατάσχεση κινητών πραγμάτων της ανακόπτουσας εταιρείας.
Σημειώνεται δε ότι η ανακόπτουσα άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου της οποίας εκκρεμεί η συζήτηση ενώπιον του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα, με την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης κατασχέθηκαν κινητά πράγματα αλλά και 7 πλωτές εξέδρες και πλωτήρες, που το δικαστήριο έκρινε ότι αποτελούν παραρτήματα της μαρίνας, καθόσον ο αποχωρισμός τους ενδέχεται να προκαλέσει ουσιώδη βλάβη στην χρήση και στον οικονομικό προορισμό της μαρίνας, λαμβάνοντας υπόψιν ότι διαθέτει και σταθερό μώλο εξοπλισμένου σκυροδέματος, ο οποίος φέρει κατάλληλες δέστρες για πρόσδεση σκαφών που έχει συνολικό μήκος άνω των 1400 μέτρων.
Το δικαστήριο έκρινε ειδικότερα ότι τα pillars, δηλαδή οι πυργίσκοι που είναι τοποθετημένοι στις προβλήτες της μαρίνας, οι οποίοι είναι προορισμένοι για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος, υπηρεσιών τηλεόρασης, τηλεφώνου, σύνδεσης στο Internet στα σκάφη που ελλιμενίζονται και προσδένονται στη μαρίνα αποτελούν συστατικά αυτής, καθόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια που τίθενται από τη θεωρία και τη νομολογία προκειμένου να υπαχθούν σε αυτή την κατηγορία.
Ειδικότερα, ο αποχωρισμός της μαρίνας από τους πυργίσκους τροφοδοσίας θα προκαλούσε αλλοίωση της λειτουργίας της μαρίνας, γιατί όχι μόνο θα καθίστατο δυσχερής ουσιωδώς η χρήση της, σύμφωνα με τον προορισμό της, πολλώ δε μάλλον που η μαρίνα θα έχανε τον χαρακτήρα της, ο οποίος συνίστατο στην παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού, αναψυχής, και συντήρησης των σκαφών που προσδένονται σε αυτή.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Κώστας Χαλκιάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου