ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυκνές οι εξελίξεις τον Σεπτέμβριο για την ελληνική οικονομία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μαξίμου

Κομ­βι­κός μήνας θε­ω­ρεί­ται ο Σε­πτέμ­βριος για το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο, με ημε­ρο­μη­νί­ες- σταθ­μούς για την πο­ρεία των με­γε­θών του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού και τις επα­φές με τους Ευ­ρω­παί­ους εταί­ρους και τους εκ­προ­σώ­πους των θε­σμών. Πρώτη ημε­ρο­μη­νία είναι η 4η Σε­πτεμ­βρί­ου, όταν η ΕΛ­ΣΤΑΤ θα δη­μο­σιο­ποι­ή­σει τα προ­σω­ρι­νά στοι­χεία για την πο­ρεία του ΑΕΠ για το β’ τρί­μη­νο του 2019. Ση­μειώ­νε­ται ότι, ο ρυθ­μός ανά­πτυ­ξης της οι­κο­νο­μί­ας το α’ τρί­μη­νο εφέ­τος ήταν 1,3%.

Την επο­μέ­νη ημέρα, στις 5 του μηνός, θα συ­νέλ­θει το Euro Working Group, με τον νέο εκ­πρό­σω­πο της χώρας μας, πρό­ε­δρο του Συμ­βου­λί­ου Οι­κο­νο­μι­κών Εμπει­ρο­γνω­μό­νων Μι­χά­λη Αρ­γυ­ρού. Ανα­μέ­νε­ται να πα­ρου­σιά­σει στους συ­να­δέλ­φους του από τα υπό­λοι­πα κράτη- μέλη της ευ­ρω­ζώ­νης την πο­ρεία εκτέ­λε­σης του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, τον σχε­δια­σμό της κυ­βέρ­νη­σης στην οι­κο­νο­μία, αλλά και την πρό­ο­δο που συ­ντε­λεί­ται σε βα­σι­κά προ­α­παι­τού­με­να της με­τα­μνη­μο­νια­κής πε­ριό­δου.

Το Σάβ­βα­το 7 Σε­πτεμ­βρί­ου, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης θα δώσει το στίγ­μα της οι­κο­νο­μι­κής πο­λι­τι­κής της κυ­βέρ­νη­σης από το βήμα της ΔΕΘ. Ενώ, στις 13 του μηνός ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Χρή­στος Σταϊ­κού­ρας θα βρί­σκε­ται στο Ελ­σίν­κι της Φιν­λαν­δί­ας για να συμ­με­τά­σχει στο (άτυπο) Eurogroup.

Στις 16 Σε­πτεμ­βρί­ου ανα­μέ­νε­ται να έρ­θουν στην Αθήνα τα τε­χνι­κά κλι­μά­κια των θε­σμών και μια εβδο­μά­δα μετά, στις 23 του μηνός, οι επι­κε­φα­λής, στο πλαί­σιο της 4ης με­τα­μνη­μο­νια­κής αξιο­λό­γη­σης. Στις συ­ζη­τή­σεις με τους εκ­προ­σώ­πους της κυ­βέρ­νη­σης, ιδιαί­τε­ρο βάρος ανα­μέ­νε­ται να έχουν η κα­τάρ­τι­ση του νέου προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, καθώς και το με­γά­λο φο­ρο­λο­γι­κό νο­μο­σχέ­διο του φθι­νο­πώ­ρου. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, το εν λόγω νο­μο­σχέ­διο (που θα πε­ρι­λαμ­βά­νει και τη μεί­ω­ση των φο­ρο­λο­γι­κών συ­ντε­λε­στών για τις επι­χει­ρή­σεις) μπο­ρεί να κα­τα­τε­θεί στη Βουλή με το προ­σχέ­διο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του 2020 στις 7 Οκτω­βρί­ου, ή ακόμη και τον Νο­έμ­βριο, με το τε­λι­κό κεί­με­νο του νέου κρα­τι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού.

Στο οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο επι­κρα­τεί αι­σιο­δο­ξία για την πο­ρεία της οι­κο­νο­μί­ας, τόσο από την πλευ­ρά των εσό­δων, όσο και από εκεί­νη των δα­πα­νών. Μετά τη ση­μα­ντι­κή αύ­ξη­ση των εσό­δων του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού τον Ιού­λιο, τα βλέμ­μα­τα στρέ­φο­νται στον Σε­πτέμ­βριο, όταν θα πρέ­πει να κα­τα­βλη­θούν η 1η δόση του μειω­μέ­νου ΕΝΦΙΑ και η 2η δόση του φόρου ει­σο­δή­μα­τος. Ση­μειώ­νε­ται ότι ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών είχε επι­ση­μά­νει κατά τις προ­γραμ­μα­τι­κές δη­λώ­σεις της κυ­βέρ­νη­σης πως μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί διεύ­ρυν­ση της φο­ρο­λο­γι­κής βάσης (σ.σ. και κατ’ επέ­κτα­ση αύ­ξη­ση των εσό­δων) με την ενί­σχυ­ση των ηλε­κτρο­νι­κών συ­ναλ­λα­γών, την υπο­χρε­ω­τι­κή ηλε­κτρο­νι­κή τι­μο­λό­γη­ση, την τή­ρη­ση ηλε­κτρο­νι­κών βι­βλί­ων, την ηλε­κτρο­νι­κο­ποί­η­ση δη­λώ­σε­ων φο­ρο­λο­γί­ας κε­φα­λαί­ου και την ενί­σχυ­ση ελεγ­κτι­κών μη­χα­νι­σμών, όπως το ΣΔΟΕ.

Στο σκέ­λος των δα­πα­νών και στο Γε­νι­κό Λο­γι­στή­ριο του Κρά­τους, ο αρ­μό­διος υφυ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Θε­ό­δω­ρος Σκυ­λα­κά­κης κάνει λόγο για ρι­ζι­κή αλ­λα­γή φι­λο­σο­φί­ας, που θα επι­τρέ­ψει τόσο την εξοι­κο­νό­μη­ση πόρων, όσο και την αξιο­λό­γη­ση της απο­δο­τι­κό­τη­τας των δα­πα­νών. Φι­λο­σο­φία που ανα­μέ­νε­ται να γίνει αι­σθη­τή από τον νέο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι άξο­νες που θα κι­νη­θεί η πο­λι­τι­κή ηγε­σία του ΓΛΚ είναι τρεις:

– Η υιο­θέ­τη­ση ρε­α­λι­στι­κών «ορο­φών» δα­πα­νών. Υπάρ­χει η εκτί­μη­ση ότι μπο­ρεί να προ­κύ­ψει δη­μο­σιο­νο­μι­κός χώρος 1 δισ. ευρώ ετη­σί­ως, χωρίς να μειω­θεί η πραγ­μα­τι­κή δα­πά­νη.

– Η επέ­κτα­ση της επι­σκό­πη­σης δα­πα­νών σε όλα τα υπουρ­γεία και τους φο­ρείς της Γε­νι­κής Κυ­βέρ­νη­σης σε βάθος διε­τί­ας, και η εξοι­κο­νό­μη­ση πόρων, οι οποί­οι θα αξιο­ποι­η­θούν, συν τοις άλ­λοις, για τη μεί­ω­ση φο­ρο­λο­γι­κών συ­ντε­λε­στών. Πα­ράλ­λη­λα, στα επό­με­να 2- 3 χρό­νια ανα­μέ­νε­ται να εν­σω­μα­τω­θούν στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό δεί­κτες πα­ρα­κο­λού­θη­σης της απο­δο­τι­κό­τη­τας των δα­πα­νών (ο λε­γό­με­νος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός επι­δό­σε­ων ή performance budgeting).

– Η λο­γι­στι­κή με­ταρ­ρύθ­μι­ση, ώστε το Δη­μό­σιο να μετρά τα πάγια απο­θέ­μα­τά του, να γνω­ρί­ζει τι δα­πα­νά και να προ­γραμ­μα­τί­ζει κα­λύ­τε­ρα τις προ­μή­θειές του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.