Συνεντεύξεις

«Σταθερή η κατάσταση των οικονομικών του Δήμου»

Ως σταθερή κρίνει την κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου Ρόδου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου. Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του σήμερα στην «δημοκρατική», εκθειάζοντας και τις προσπάθειες του προκατόχου του κ. Γιάννη Περδίκη.
Όπως λέει ακόμη, θα επιχειρηθεί ο περαιτέρω έλεγχος και μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου, με εσωτερικό σύστημα ελέγχου διακίνησης προμηθειών σε πρώτη φάση, που θα εξασφαλίζει όμως και το αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού.
Ο κ. Διακοσταματίου ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει νέος φόρος» εξηγώντας τα σενάρια περί επιβολής νέου τέλους, το οποίο τελικώς υπάρχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια, και είναι το «τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος».
Αναφορικά με τα παλαιότερα χρέη από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους, ο αντιδήμαρχος δηλώνει ότι ‘γίνεται ένας καθημερινός αγώνας από όλους όσοι εργάζονται στην υπηρεσία ώστε να εισπράξουμε μέσα σε μια απίστευτα δύσκολη οικονομικά περίοδο, τις οφειλές προς το Δήμο’ καθώς έχουν συσσωρευτεί χρέη από το παρελθόν.  Τέλος, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το 2017 θα είναι μία καλύτερη χρονιά για τον Δήμο Ρόδου, καθώς ‘ο τόπος έχει ανάγκη από αισιοδοξία για να αντέξει μέσα σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, αλλά και για να  προχωρήσει μπροστά’, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Διακοσταματίου, μόλις πριν λίγο καιρό αναλάβατε την αντιδημαρχία των Οικονομικών. Θα ήθελα να μας δώσετε μια εικόνα για τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου μέχρι τώρα. Είστε αισιόδοξος όσον αφορά και τις προτεραιότητες που έχετε θέσει;
Η οικονομική κατάσταση τολμώ να πω ότι και μετά και τις προσπάθειες του προκατόχου μου, κρίνεται προς το παρόν σταθερή.
Σίγουρα σε συνεργασία πρώτιστα με το δήμαρχο άλλα και με το σύνολο των συναδέλφων είναι ανάγκη άμεσα να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε και να υλοποιήσουμε, άλλες καινοτόμες πολιτικές, οι οποίες θα φέρουν έσοδα στο Δήμο μας χωρίς όμως να επιβαρύνουν τον πολίτη.
Και τέτοιες υπάρχουν, δίνοντας τη δυνατότητα και για αναπτυξιακές δράσεις που δίνουν προοπτική περισσότερων εσόδων με ταυτόχρονη παροχή σύγχρονων υπηρεσιών στους πολίτες και επισκέπτες του νησιού μας.
Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί, ο περαιτέρω έλεγχος και μείωση του λειτουργικού κόστους του Δήμου, με εσωτερικό σύστημα ελέγχου διακίνησης προμηθειών σε πρώτη φάση, που θα εξασφαλίζει όμως και το αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού.
Μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, τους κατοίκους της, άρα και το δήμο, πρωταρχικός στόχος είναι η ανταποδοτικότητα στην κοινωνία μέσω πολιτικών που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του Δήμου, αλλά και την επιστροφή του όποιου πλεονάσματος στους πολίτες αυτού του τόπου, με όποιας μορφής δράση υλικής, ή άυλης.  Αυτό είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε, προκειμένου τοπικά να κινηθεί η οικονομία, αλλά και να βελτιωθεί στο μέτρο της εποχής, η συνθήκη ζωής των κατοίκων, από πλευράς Δήμου.
• Εχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί νέος φόρος παρά την επιβολή τέλους 0,5% στον τζίρο των επιχειρήσεων. Τελικά τι συμβαίνει;
Δεν υπάρχει νέος φόρος. Το τέλος αυτό υπάρχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια, και είναι το «τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος». Με την προτεινόμενη ρύθμιση, που είναι τεχνικής φύσεως, κύρια απλά επιχειρείται η εναρμόνιση του νόμου με την νέα υγειονομική διάταξη και ο εκσυγχρονισμός του.
•  Πολλές φορές ο προκάτοχός σας, έκανε αναφορά στα χρέη των πρώην Δήμων τα οποία ακόμη πληρώνει ο ενιαίος Δήμος Ρόδου. Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα;
Νομίζω ότι αυτό αφορά μια άλλη εποχή, μια περίοδο που είχε άλλες απαιτήσεις και άλλες νόρμες. Δεν είμαι της λογικής μιας, χωρίς τελικά ουσιαστικό νόημα, ενασχόλησης με το παρελθόν.
Άλλωστε, αν από τον «Καποδίστρια» δεν περνούσαμε στον «Καλλικράτη», και αν η χώρα δεν περνούσε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μέσα σε μια παγκόσμια μετάλλαξη, ίσως η αναφορά στα χρέη των προηγούμενων, να ήταν τοπική υπόθεση πολιτικής αντιπαράθεσης.
Προς το παρόν, και συνεχίζοντας το έργο του προκατόχου μου, στον τομέα αυτό, γίνεται ένας καθημερινός αγώνας από όλους όσοι εργάζονται στην υπηρεσία ώστε να εισπράξουμε μέσα σε μια απίστευτα δύσκολη οικονομικά περίοδο, τις οφειλές προς το Δήμο.
Νομίζω ότι η πολιτική έχει και πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια προσθέτοντας ταυτόχρονα και τη διαφορετικότητα της σκέψης του προσώπου.
Πρέπει όμως να διακρίνεται και από συλλογικότητα, συνεργασία και τελικά συναπόφαση και συνευθύνη.
Στο τέλος οι πολίτες κρίνουν και θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα και των συστημάτων και των προσώπων.
• Σας ανησυχεί το γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού απογυμνώνεται συνεχώς από αρμοδιότητες αλλά και πόρους; Τι μπορεί να σημάνει αυτό για το άμεσο μέλλον;
Νομίζω κατά αρχάς, ότι από  ακόμα δεν έχουμε απαντήσει σαν ελληνική κοινωνία στο ερώτημα ποιος θέλουμε να είναι ο ρόλος του Δήμου στη ζωή μας.
Αφού απαντηθεί αυτό τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε μοντέλα διοικητικής δομής της χώρας.
Προς το παρόν έχουμε ένα συγκεντρωτικό κράτος το οποίο αποσυγκεντρώνει αρμοδιότητες και δεν αποκεντρώνει, με ό, τι συνέπεια μπορεί να έχει αυτό στη λειτουργία των Δήμων, άρα και των πολιτών. Σε ένα διαφορετικό μοντέλο, που άλλωστε ζει και λειτουργεί σε άλλες χώρες, με τα όποια προβλήματα θα μπορούσαν να ανακύψουν στην πρώτη φάση εφαρμογής του, θα μπορούσαμε να αισιοδοξούμε για  εγγύτητα, άμεση δημοκρατική διακυβέρνηση, τοπική νομοθεσία, τοπική ανάπτυξη, συνθήκες δημιουργίας τοπικού πλούτου, κ.ά. στα πλαίσια ενός επιτελικού κράτους, με τέσσερις βασικές αρμοδιότητες αυτές τις άμυνας της εξωτερικής πολιτικής της δικαιοσύνης της γενικής δημοσιονομικής πολιτικής.
• Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση δήλωσε διά του κ. Κουρουμπλή ότι θα διαθέσει 326 εκατομμύρια ευρώ για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Δήμων. Εάν γίνει αυτό πόσο θα βοηθήσει τον Δήμο Ρόδου;
Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Ρόδου χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 5.932.983,23 ευρώ για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμών οφειλών.
Είναι πράγματι μια καλή, όπως αναφέρατε βοήθεια.
Νομίζω ότι με αυτά τα χρήματα θα συμβάλουμε και εμείς ώστε να βοηθηθεί η αγορά και η τοπική κύρια, οικονομία.
Προσπαθούμε αυτές τις ημέρες, να διευθετήσουμε και να ξεκαθαρίσουμε κάποιες λεπτομέρειες, σε ζητήματα που ανέκυψαν από την ανάγνωση της εγκυκλίου, και πάνε όλα καλά, να ξεκινήσουμε   τις πρώτες πληρωμές μέσα στον Αύγουστο.
Πιστεύω δε ότι με τη βοήθεια των εργαζόμενων θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
• Θα είναι καλύτερο το 2017 για τον Δήμο Ρόδου κατά την άποψή σας;
Πάντα πρέπει να μας διακρίνει αισιοδοξία και δη στον οικονομικό τομέα. Πρέπει  όμως ταυτόχρονα να επιχειρηθεί και να πραγματοποιηθεί μια νέα τοπική κοινωνική συμφωνία που έχει ανάγκη ο τόπος μας, για να αντέξει μέσα σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, αλλά και για να  προχωρήσει μπροστά.
Μόνο μέσα από μια τέτοια συμφωνία μπορούν να αναγνωρισθούν οι νέες συνθήκες, να σχεδιασθούν και να εφαρμοσθούν καινοτόμες πολιτικές, σε όλους τους τομείς και τις δράσεις της ζωής των κατοίκων του νησιού μας. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε μέγιστη δυνατή κοινωνική αποδοχή, με συνέπεια εξωστρέφεια, συνευθύνη, πρόοδο ευημερία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου