ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά που το καθεστώς ιδιοκτησίας τους δεν είναι ξεκάθαρο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσαβούσογλου

Ο Τσα­βού­σο­γλου ανα­φε­ρό­με­νος στο αί­τη­μα της Τουρ­κί­ας για την από­κτη­ση νέων F-16 από τις ΗΠΑ και τον όρο για τον ελ­λη­νι­κό ενα­έ­ριο χώρο, ανέ­φε­ρε ότι δεν μπο­ρεί η Άγκυ­ρα να πει ναι σε μία συμ­φω­νία που θα της δέσει τα χέρια

Την εκτί­μη­ση του ότι αυτή τη στιγ­μή υπάρ­χει διά­θε­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης να ικα­νο­ποι­ή­σει το αί­τη­μα της Άγκυ­ρας για νέα F-16 και ανα­βάθ­μι­ση των πα­λιών εξέ­φρα­σε ο τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Με­βλούτ Τσα­βού­σο­γλου σε συ­νέ­ντευ­ξη του στο κρα­τι­κό κα­νά­λι της Τουρ­κί­ας TRT. Μία συ­νέ­ντευ­ξη στην οποία επα­νέ­λα­βε την αμ­φι­σβή­τη­ση της κυ­ριαρ­χί­ας της Ελ­λά­δας σε νησιά και βρα­χο­νη­σί­δες ενώ επα­νέ­φε­ρε και την τουρ­κι­κή απαί­τη­ση για απο­στρα­τι­κο­ποί­η­ση των νη­σιών.

Ο τούρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών ανα­γνώ­ρι­σε ότι το πρό­βλη­μα για την από­κτη­ση F-35 από την Τουρ­κία πα­ρα­μέ­νει ωστό­σο ση­μεί­ω­σε ότι πρέ­πει να αρ­θούν τα εμπό­δια που αφο­ρούν τα F-16 και αυτό πρέ­πει να γίνει το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό. Σύμ­φω­να με τον Τσα­βού­σο­γλου οι ΗΠΑ πρέ­πει να βά­λουν τέλος σε αυτό το θέμα στο εσω­τε­ρι­κό τους, γιατί, όπως ανέ­φε­ρε, οι συ­νο­μι­λί­ες με­τα­ξύ των στρα­τιω­τι­κών των δύο πλευ­ρών ήταν θε­τι­κές μέχρι στιγ­μής. Χα­ρα­κτή­ρι­σε την από­φα­ση στην αμε­ρι­κα­νι­κή Βουλή μη δε­σμευ­τι­κή και επε­σή­μα­νε ότι ανα­μέ­νε­ται και η από­φα­ση της Γε­ρου­σί­ας και στη συ­νέ­χεια θα υπάρ­ξει η τε­λι­κή.

Ο Τσα­βού­σο­γλου ανα­φέρ­θη­κε στις προ­σπά­θειες της Άγκυ­ρας να άρει τους πε­ριο­ρι­σμούς που τις έχουν επι­βλη­θεί σε σχέση με τις αγο­ρές εξο­πλι­στι­κών, φέρ­νο­ντας ως πα­ρά­δειγ­μα και τη συμ­φω­νία με την Σου­η­δία και τη Φιν­λαν­δία και τό­νι­σε ότι η Τουρ­κία θέλει να αγο­ρά­ζει αμυ­ντι­κά συ­στή­μα­τα από τους συμ­μά­χους της.

Υπάρ­χουν νησιά που η Ελ­λά­δα «αδί­κως» χα­ρα­κτη­ρί­ζει δικά της

Ση­μειώ­νο­ντας την προ­σπά­θεια της Τουρ­κί­ας σε σχέση με την από­κτη­ση νέων F-16 από τις ΗΠΑ τό­νι­σε ότι δεν μπο­ρεί η Άγκυ­ρα να πει ναι σε μία συμ­φω­νία που θα της δέσει τα χέρια. Τι λένε εκεί; Ελ­λη­νι­κός ενα­έ­ριος χώρος. Τι εν­νο­εί­τε όταν λέτε ελ­λη­νι­κός ενα­έ­ριος χώρος; Ανα­φέρ­θη­κε σε νησιά και βρα­χο­νη­σί­δες τα οποία όπως υπο­στή­ρι­ξε η Ελ­λά­δα «αδί­κως» χα­ρα­κτη­ρί­ζει δικά της και νησιά των οποί­ων τα όρια δεν έχουν κα­θο­ρι­στεί. «Υπάρ­χουν νησιά τα οποία η Ελ­λά­δα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βρα­χο­νη­σί­δες που δεν είναι ξε­κά­θα­ρο το κα­θε­στώς ιδιο­κτη­σί­ας τους και δεν έχουν πα­ρα­χω­ρη­θεί με συμ­φω­νί­ες» υπο­στη­ρι­ξε ο τουρ­κος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών.

Οι ΗΠΑ να επι­στρέ­ψουν στην πο­λι­τι­κή ισορ­ρο­πιών

Ο Τσα­βού­σο­γλου επα­νέ­λα­βε ότι οι ΗΠΑ έχουν απο­κλί­νει από την ισορ­ρο­πη­μέ­νη πο­λι­τι­κή που ακο­λου­θού­σαν μέχρι το πρό­σφα­το πα­ρελ­θόν απέ­να­ντι σε Ελ­λά­δα – Κύπρο και Τουρ­κία και κά­λε­σε την Ουά­σιγ­κτον να επι­στρέ­ψει σε αυτή την ισορ­ρο­πη­μέ­νη πο­λι­τι­κή.

Δεν πα­ρέ­λει­ψε να ανα­φερ­θεί και στο γε­γο­νός ότι όπως είπε υπάρ­χουν μέλη ελ­λη­νι­κής κα­τα­γω­γής στο Κο­γκρέ­σο των ΗΠΑ, ενώ δρα­στη­ριο­ποιού­νται και λόμπι, για να επα­νέλ­θει στην επί­σκε­ψη του Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη στην Ουά­σιγ­κτον, λέ­γο­ντας ότι είχε ασκή­σει πίεση κατά της από­κτη­σης F-16.

Ανα­φε­ρό­με­νος στον ενα­έ­ριο χώρο ο Τσα­βού­σο­γλου επα­νέ­λα­βε τη θέση της Τουρ­κί­ας ότι με 6 μίλια χω­ρι­κά ύδατα δεν συ­νά­δει με το διε­θνές δί­καιο η Ελ­λά­δα να ζητά ενα­έ­ριο χώρο 10 μι­λί­ων. Αυτό όπως είπε ανα­φέρ­θη­κε και σε μια επι­στο­λή που έστει­λε το υπουρ­γείο εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ στο Κο­γκρέ­σο. «Τώρα η Ελ­λά­δα απαι­τεί 10 μίλια. Δεν τί­θε­ται θέμα να μην χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με αυτά τα 4 μίλια. Οι ΗΠΑ δί­νουν στην Ελ­λά­δα υλικά αμυ­ντι­κής βιο­μη­χα­νί­ας. αλλά έχουν κα­τα­σκευά­σει και βά­σεις. Όταν δί­νε­τε ένα προ­ϊ­όν στην Ελ­λά­δα θέ­τε­τε κά­ποιο όρο για να μην πα­ρα­βιά­σει τον ενα­έ­ριο χώρο της Τουρ­κί­ας;» ανα­ρω­τή­θη­κε.

Ο Τσα­βού­σο­γλου επα­νέ­λα­βε ότι η στάση της κυ­βέρ­νη­ση Μπάι­ντεν είναι θε­τι­κή στο αί­τη­μα της Τουρ­κί­ας για τα F-16 και επι­κα­λέ­στη­κε τις δη­λώ­σεις του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου.

Επι­μέ­νει στην απο­στρα­τι­κο­ποί­η­ση των νη­σιών

Ο τούρ­κος υπουρ­γός επα­νήλ­θε και στις διεκ­δι­κή­σεις της Άγκυ­ρας περί απο­στρα­τι­κο­ποί­η­σης των νη­σιών του Αι­γαί­ου, τα οποία όπως είπε με τις συν­θή­κες της Λω­ζά­νης αλλά και των Πα­ρι­σί­ων δό­θηα­κν στην Ελ­λά­δα με την όρο να μην στρα­τι­κο­ποι­η­θούν. «Ποια είναι η πραγ­μα­τι­κή κα­τά­στα­ση;» διε­ρω­τή­θη­κε για να επα­να­λά­βει ότι η Ελ­λά­δα εξο­πλί­ζει τα νησιά πα­ρα­βιά­ζο­ντας το ση­μα­ντι­κό­τε­ρο όρο των συν­θη­κών. Ο Τσα­βού­σο­γλου κα­τη­γό­ρη­σε την Αθήνα δε ότι η εξο­πλί­ζει να νησιά απέ­να­ντι στην Τουρ­κία.

 

Ο τούρ­κος ΥΠΕΞ υπεν­θύ­μι­σε και τις επι­στο­λές της Άγκυ­ρας στον ΟΗΕ, στις οποί­ες όπως υπο­στή­ρι­ξε η Τουρ­κία εξή­γη­σε όλες τις νο­μι­κές πτυ­χές. Επι­στο­λές στις οποί­ες όπως είπε η «Ελ­λά­δα μπό­ρε­σε να αντα­πο­κρι­θεί μετά από 8 μήνες». Εί­πα­με ότι η Ελ­λά­δα πρέ­πει να συμ­μορ­φω­θεί με αυτές τις συμ­φω­νί­ες και αν δεν το κάνει, θα ξε­κι­νή­σου­με τη συ­ζή­τη­ση για την κυ­ριαρ­χία και έχου­με ξε­κι­νή­σει αυτή τη συ­ζή­τη­ση και θα τη συ­νε­χί­σου­με μέχρι τέ­λους, υπο­στή­ρι­ξε ο Τσα­βού­σο­γλου.

Πηγή in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.