ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Δυνατή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία με την Τουρκία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
765

Το άρι­στο επί­πε­δο των δι­με­ρών μας σχέ­σε­ων, ζη­τή­μα­τα πε­ρι­φε­ρεια­κής ασφα­λεί­ας καθώς και η ενί­σχυ­ση της συ­νερ­γα­σί­ας σε το­μείς όπως η ενέρ­γεια και η οι­κο­νο­μία βρέ­θη­καν στο επί­κε­ντρο των συ­να­ντή­σε­ων του πρω­θυ­πουρ­γού, Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη με τον Πρό­ε­δρο της Αρα­βι­κής Δη­μο­κρα­τί­ας της Αι­γύ­πτου, Αμπ­ντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον πρω­θυ­πουρ­γό, Μου­στα­φά Μαντ­μπού­λι.

Η επί­σκε­ψη του πρω­θυ­πουρ­γού, κα­τό­πιν πρό­σκλη­σης του κ. Αλ Σίσι , έρ­χε­ται επτά μήνες μετά την επί­σκε­ψη του Προ­έ­δρου της Αι­γύ­πτου στην Αθήνα και εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο των πυ­κνών δι­με­ρών επα­φών και της στα­θε­ρής βελ­τί­ω­σης που δια­πι­στώ­νε­ται στις σχέ­σεις με το Κάιρο.

Ελ­λά­δα και Αί­γυ­πτος συμ­με­τέ­χουν άλ­λω­στε σε σχή­μα­τα πε­ρι­φε­ρεια­κής συ­νερ­γα­σί­ας, όπως η τρι­με­ρής συ­νερ­γα­σία με την Κύπρο, το East Mediterranean Gas Forum και το νε­ο­σύ­στα­το «Φό­ρουμ Φι­λί­ας», σχή­μα­τα που έχουν ως βάση το Διε­θνές Δί­καιο, τις σχέ­σεις καλής γει­το­νί­ας και την προ­ώ­θη­ση της ει­ρή­νης, της στα­θε­ρό­τη­τας και της ευ­η­με­ρί­ας στην πε­ριο­χή της Με­σο­γεί­ου.

Κατά τη διάρ­κεια της συ­νά­ντη­σης με τον Πρό­ε­δρο Αλ Σίσι επι­βε­βαιώ­θη­κε η συ­να­ντί­λη­ψη που έχει εμπε­δω­θεί σε σειρά ση­μα­ντι­κών ζη­τη­μά­των, ο στρα­τη­γι­κός χα­ρα­κτή­ρας των δι­με­ρών σχέ­σε­ων, καθώς και η αμοι­βαία βού­λη­ση για πε­ραι­τέ­ρω εμ­βά­θυν­ση της συ­νερ­γα­σί­ας με­τα­ξύ Αθή­νας και Κα­ΐ­ρου.

 

Κυρ. Μη­τσο­τά­κης

Ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης ενη­μέ­ρω­σε τον κ. Αλ Σίσι για τις εξε­λί­ξεις στις ελ­λη­νο­τουρ­κι­κές σχέ­σεις και για την πρό­σφα­τη συ­νά­ντη­σή του με τον Πρό­ε­δρο της Τουρ­κί­ας, Ρε­τζέπ Ταγίπ Ερ­ντο­γάν, στη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής του NATO.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός επι­σή­μα­νε ότι δια­με­τρι­κά αντί­θε­τες θέ­σεις εξα­κο­λου­θούν να υπάρ­χουν σε σο­βα­ρά ζη­τή­μα­τα, όμως σε κά­ποιους το­μείς, όπως το εμπό­ριο, η προ­στα­σία του πε­ρι­βάλ­λο­ντος και ο του­ρι­σμός, είναι δυ­να­τή η αμοι­βαία επω­φε­λής συ­νερ­γα­σία.

Τό­νι­σε πα­ράλ­λη­λα την ανά­γκη να δια­τη­ρη­θεί η απο­κλι­μά­κω­ση και η σχε­τι­κή ηρε­μία της τε­λευ­ταί­ας πε­ριό­δου, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι μόνο υπό αυτές τις συν­θή­κες θα είναι δυ­να­τό να καλ­λιερ­γη­θεί, στα­δια­κά, κλίμα εμπι­στο­σύ­νης και βελ­τί­ω­σης των σχέ­σε­ων.

Ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης ευ­χα­ρί­στη­σε τον κ. Αλ Σίσι για τη στα­θε­ρή στή­ρι­ξη της Αι­γύ­πτου στις προ­σπά­θειες επί­λυ­σης του Κυ­πρια­κού με βάση τα ψη­φί­σμα­τα του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι οι σχε­τι­κές απο­φά­σεις θέ­τουν το μο­να­δι­κό και δε­σμευ­τι­κό δια­πραγ­μα­τευ­τι­κό πλαί­σιο.

Στο πλαί­σιο αυτό, ο πρω­θυ­πουρ­γός επα­νέ­λα­βε ότι η τουρ­κο­κυ­πρια­κή πρό­τα­ση για λύση δύο κρα­τών δεν μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει βάση για δια­πραγ­μά­τευ­ση, καθώς έρ­χε­ται σε πλήρη αντί­θε­ση με τις απο­φά­σεις του ΟΗΕ και το κοι­νο­τι­κό κε­κτη­μέ­νο, που προ­βλέ­πουν λύση Δι­ζω­νι­κής Δι­κοι­νο­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας με μία κυ­ριαρ­χία, μία διε­θνή ταυ­τό­τη­τα και μία ιθα­γέ­νεια.

Ανα­φο­ρι­κά με τη Λιβύη, ο Μη­τσο­τά­κης και Αλ Σίσι συμ­φώ­νη­σαν ότι η απο­χώ­ρη­ση όλων των ξένων στρα­τιω­τι­κών δυ­νά­με­ων, τα­κτι­κών και μι­σθο­φο­ρι­κών, απο­τε­λεί απα­ραί­τη­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για την επι­τυ­χία της δια­δι­κα­σί­ας στα­θε­ρο­ποί­η­σης της χώρας, η οποία άλ­λω­στε είναι γεί­το­νας της Αι­γύ­πτου από στε­ριάς και της Ελ­λά­δας από θα­λάσ­σης.

Οι δύο ηγέ­τες επι­βε­βαί­ω­σαν επί­σης την κοινή θέση τους ότι η πο­λι­τι­κή λύση στη γει­το­νι­κή χώρα πρέ­πει να προ­κύ­ψει βάσει των απο­φά­σε­ων του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών και της Δια­δι­κα­σί­ας του Βε­ρο­λί­νου, τη στιγ­μή που η Λιβύη οδεύ­ει προς τις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες εκλο­γές του Δε­κεμ­βρί­ου.

Ο κ. Μη­τσο­τά­κης και ο Πρό­ε­δρος Αλ Σίσι εξέ­τα­σαν τις δυ­να­τό­τη­τες διεύ­ρυν­σης και εμ­βά­θυν­σης της ήδη πο­λυ­σχι­δούς ελ­λη­νο-αι­γυ­πτια­κής συ­νερ­γα­σί­ας, με έμ­φα­ση στην ενέρ­γεια, την ασφά­λεια και την οι­κο­νο­μία.

Τον πρω­θυ­πουρ­γό συ­νό­δευ­σαν και έλα­βαν μέρος στις συ­να­ντή­σεις των διευ­ρυ­μέ­νων αντι­προ­σω­πειών ο υπουρ­γός Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας Κώ­στας Σκρέ­κας, η διευ­θύ­ντρια του Δι­πλω­μα­τι­κού Γρα­φεί­ου του πρω­θυ­πουρ­γού, Πρέ­σβης Ελένη Σου­ρα­νή, η κυ­βερ­νη­τι­κή εκ­πρό­σω­πος Αρι­στο­τε­λία Πε­λώ­νη, ο διοι­κη­τής της Εθνι­κής Υπη­ρε­σί­ας Πλη­ρο­φο­ριών Πα­να­γιώ­της Κο­ντο­λέ­ων, ο σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας Θάνος Ντό­κος και ο πρέ­σβης της Ελ­λά­δας στην Αί­γυ­πτο Νίκος Γα­ρι­λί­δης.

Αμέ­σως μετά, ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης συ­να­ντή­θη­κε σε πολύ καλό κλίμα και με τον Αι­γύ­πτιο ομό­λο­γό του, Μου­στα­φά Μαντ­μπού­λι. Κατά τη συ­νά­ντη­ση συ­ζη­τή­θη­καν εκτε­νώς οι δι­με­ρείς οι­κο­νο­μι­κές και εμπο­ρι­κές σχέ­σεις.

Στις δη­λώ­σεις του πριν από την έναρ­ξη της συ­νά­ντη­σης έδωσε έμ­φα­ση στην οι­κο­νο­μι­κή συ­νερ­γα­σία με­τα­ξύ των δύο χωρών. Έκανε ει­δι­κή ανα­φο­ρά στον τομέα του Του­ρι­σμού μετά την παν­δη­μία και ανα­φέρ­θη­κε εκτε­νώς στη συ­νερ­γα­σία στον κλάδο της Ενέρ­γειας στην ηλε­κτρι­κή δια­σύν­δε­ση Ελ­λά­δας-Αι­γύ­πτου και στην πο­λυ­με­ρή συ­νερ­γα­σία στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο στον τομέα του φυ­σι­κού αε­ρί­ου.

 

Στη διάρ­κεια της συ­νά­ντη­σης συ­ζη­τή­θη­κε, με­τα­ξύ άλλων, η δυ­να­τό­τη­τα της Ελ­λά­δας να λει­τουρ­γή­σει ως δια­με­τα­κο­μι­στι­κός κόμ­βος για τις ενερ­γεια­κές εξα­γω­γές της Αι­γύ­πτου, αξιο­ποιώ­ντας αφε­νός τον ανα­βαθ­μι­σμέ­νο σταθ­μό υγρο­ποι­η­μέ­νου φυ­σι­κού αε­ρί­ου στη Ρε­βυ­θού­σα και αφε­τέ­ρου τον σχε­δια­ζό­με­νο πλωτό σταθ­μό ανοι­χτά της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, ενώ εξε­τά­στη­κε επί­σης η ηλε­κτρι­κή δια­σύν­δε­ση των δύο χωρών.

Απο­φα­σί­στη­κε να εν­θαρ­ρυν­θεί ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο η επι­χει­ρη­μα­τι­κή συ­νερ­γα­σία μέσω της προ­ώ­θη­σης κοι­νο­πρα­ξιών σε το­μείς όπως οι ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές ενέρ­γειας, οι τη­λε­πι­κοι­νω­νί­ες, ο του­ρι­σμός, η προ­στα­σία του πε­ρι­βάλ­λο­ντος και η ναυ­τι­λια­κή συ­νερ­γα­σία.

Ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης ση­μεί­ω­σε ότι μο­λο­νό­τι οι οι­κο­νο­μι­κές ανταλ­λα­γές είναι σε καλό επί­πε­δο υπάρ­χει ακόμα πε­ρι­θώ­ριο με­γέ­θυν­σής τους. Πρό­σθε­σε δε πως ελ­λη­νι­κές επι­χει­ρή­σεις έχουν ήδη οι­κο­δο­μή­σει πολύ καλή φήμη στην Αί­γυ­πτο και δια­θέ­τουν την τε­χνο­γνω­σία ώστε να συμ­βάλ­λουν στην κα­τα­σκευή υπο­δο­μών στην Αί­γυ­πτο.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι πρώ­τος σταθ­μός του πρω­θυ­πουρ­γού κατά την επί­ση­μη επί­σκε­ψή του ήταν το Μνη­μείο του Αγνω­στου Στρα­τιώ­τη και ο τάφος του Προ­έ­δρου Ανουάρ Σα­ντάτ , όπου κα­τέ­θε­σε στε­φά­νια.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.