Ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ της μεταστέγασης των τσιγγάνων διαδραματίστηκε χθες στη Ρόδο, όταν ο «βασιλιάς» των Ελλήνων τσιγγάνων Βασίλης Στηροκλέας ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κοσκινού κ. Νίκο Μανωλάγκα, για το επίμαχο ζήτημα της μεταστέγασης των ομόφυλών του από το Κορακόνερο στην περιοχή Ασγούρου.
Ο κ. Νίκος Μανωλάγκας, αποδέχθηκε την συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί και άκουσε με έκπληξη την πρόταση την οποία του κατέθεσε ο «βασιλιάς» των Ελλήνων τσιγγάνων! Ούτε λίγο ούτε πολύ, του ζήτησε να αρνηθεί ως πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κοσκινού, την μετεγκατάσταση των ομόφυλών του από το Κορακόνερο στην υπ’ αρίθμ. Κ.Μ. 297Α μερίδα γαιών Ασγούρου, ώστε να ναυαγήσει και αυτή η λύση και να συνεχίσουν οι τσιγγάνοι να διαμένουν στον καταυλισμό.
Παρ΄ότι η έκταση δεν κείται στα διοικητικά όρια της Δ.Κ. Κοσκινού, εντούτοις γειτνιάζει, γι αυτό και ως φαίνεται οι ρομά, χτύπησαν την πόρτα του κ. Μανωλάγκα.
Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Κοσκινού, αρνήθηκε την πρότασή τους, αναλαμβάνοντας το όποιο πολιτικό κόστος και εξηγώντας τους, ότι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να δοθεί λύση, σε μια υπόθεση που ταλαιπωρεί την ροδιακή κοινωνία για πολλά χρόνια.
Μάλιστα, εξήγησε, ότι αν δεν πάψουν να εμφανίζονται αδιάλλακτοι, και δεν συναινέσουν, τότε θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αντίδραση της ροδιακής κοινωνίας που πλέον ζητά επιτακτικά λύση, απέναντι σε αυτό το φλέγον ζήτημα.
Ο κ. Νίκος Μανωλάγκας, μιλώντας στη «δ», δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να λάβει απόφαση εις βάρος της ροδιακής κοινωνίας και ξεκαθάρισε ότι, παρά το πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί, τάσσεται υπέρ της μεταφοράς τους στ΄Ασγούρου κι αυτό τους διεμήνυσε.
«Ο “βασιλιάς” των τσιγγάνων ζήτησε τη βοήθειά μου ώστε να μην μετακινηθούν από τον καταυλισμό στο Κορακόνερο, επειδή θεωρούν ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ακατάλληλη για τους ίδιους. Μού ζήτησαν λοιπόν, να απορρίψω δημοσίως την πρόταση για τα Ασγούρου, ώστε να τους διευκολύνω στα σχέδιά τους! Εγώ αρνήθηκα, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, να συναινέσω στα σχέδιά τους, γιατί θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να μεταφερθούν στ΄Ασγούρου. Ξέρω ότι ενδεχομένως ορισμένοι θα διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά το νησί και η ροδιακή κοινωνία στο σύνολό τους θα βγουν κερδισμένοι. Πρέπει να κοιτάξουμε το συνολικό καλό, δεν αντέχει άλλο η κοινωνία τη διαιώνιση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος. Ο καθένας πρέπει πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του. Και οι ίδιοι οι τσιγγάνοι πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν να σέβονται τους κανόνες της κοινωνίας που ζουν. Είτε τους αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία, αν πράγματι θέλουν να βρεθεί λύση και να μετεγκατασταθούν σε μια περιοχή όπου θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Δεν πάει άλλο», ξεκαθάρισε στη «δ» ο κ. Νίκος Μανωλάγκας.
Όπως επισήμανε, στο τέλος της συνάντησης, ο «βασιλιάς» των Ελλήνων τσιγγάνων, φαίνεται μετά τις πιέσεις του προέδρου της Δ.Κ. Κοσκινού, να συναίνεσε με την πρόταση για την μετεγκατάσταση στ΄Ασγούρου, ωστόσο απομένει αυτό να αποτυπωθεί και επισήμως, για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο όμως τι έχει προηγηθεί, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το τι μέλλει γενέσθαι.
Όπως έχει γράψει η «δ», το συγκεκριμένο «οικόπεδο», περιελάμβανε και δασική έκταση 8 στρεμμάτων περίπου, με αποτέλεσμα να εκφράζονται από πολλές πλευρές επιφυλάξεις για τη χρήση του, ακόμη και από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», έχει αφαιρεθεί η δασική έκταση κι έχει μείνει ένα οικόπεδο 25 στρεμμάτων το οποίο προορίζεται για την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ από τον καταυλισμό στο Κορακόνερο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ