Τοπικές Ειδήσεις

Στον «αέρα» και με διαδικασίες «τιραμόλα» της νομοθεσίας η λειτουργία του Ελαφοκομείου στο Ροδίνι!

• Απίστευτες πατέντες για να λειτουργεί από το έτος 2011 μια δομή που δυσφημεί πλέον το νησί, δεν εξυπηρετεί τον αρχικό σκοπό της και αποτελεί νεκροταφείο για το σύμβολο της Ρόδου!!!

Eνα μεγάλο κεφάλαιο που εκφεύγει του αντικειμένου της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της παράβασης καθήκοντος και της κακοποίησης ζώου και που αφορά στην διαχείριση και ευζωία των ελαφιών που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Ελαφοκομείο στο Ροδίνι άνοιξε χθες και αφορά στο νόμιμο της όλης διαδικασίας και κυρίως της δαπάνης που διενεργείται από το έτος 2011 και εντεύθεν για την λειτουργία του.
Σημειώνεται μόνο ότι από το 2018 μέχρι σήμερα ο Δήμος Ρόδου φέρεται σύμφωνα με τα όσα έχουν αναρτηθεί στο ΚΗΜΔΗΣ να έχει δαπανήσει ποσό άνω των 230.000 ευρώ σε τροφές που διοχετεύονται και στο συγκεκριμένο πάρκο το οποίο όμως δεν νομιμοποιείται να λειτουργεί!
Πιο συγκεκριμένα, η διαχείριση της άγριας πανίδας σύμφωνα με έγκριτους νομικούς ειδικούς επί οικονομικών θεμάτων στους ΟΤΑ είναι αντικείμενο που ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Διεύθυνση Δασών και δε νομιμοποιείται να διενεργεί ο Δήμος Ρόδου.
Η αρμοδιότητα των ΟΤΑ περιορίζεται μόνο στη διενέργεια δαπανών για την σίτιση αδέσποτων ζώων ως και των ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων και βοοειδών που συλλαμβάνονται και κρατούνται έως την διάθεσή τους για κοινωφελείς σκοπούς.
Τα ελάφια μετά την επίθεση που είχαν δεχτεί από σκύλους στην τάφρο μεταφέρθηκαν προς φιλοξενία στο Ροδίνι και προκειμένου να καταστεί νομιμοφανής η παρουσία τους εκεί βαφτίστηκε «ελαφοκομείο» ο χώρος.
Με την υπ’ αρίθμ. 2893/16.4.2013 απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και προκειμένου να υπάρξει νομιμοφάνεια στην λειτουργία του το… «ελαφοκομείο» βαφτίστηκε «Κτηνοτροφική Μονάδα».
Έκτοτε λειτουργούσε ως τέτοια χωρίς την εμπλοκή των αρμόδιων προς τούτο υπηρεσιών υπό την σκέπη του Δήμου Ρόδου και τα ελάφια αντί του δάσους παρέμειναν εκεί με την σκέψη ότι σε περίπτωση αφανισμού τους από τα δάση του νησιού θα υπήρχε «απόθεμα» για την αναπαραγωγή και την διαιώνιση του είδους…
Το Ελαφοκομείο έτσι όχι μόνο δεν έχει τις προβλεπόμενες πιστοποιήσεις αλλά και η άδεια αυτή είχε περιοριστεί στα 60 ζώα που ούτε και αυτή η πρόβλεψη τηρήθηκε έκτοτε με αποτέλεσμα να είναι συνολική η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους και των συνθηκών διαβίωσης άγριων ζώων σε περιφραγμένο χώρο.
Σύμφωνα με τον ν.4270/2014 Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) − δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις. – Άρθρο 91, μια δαπάνη είναι νόμιμη εφόσον:
– προβλέπεται από διάταξη τυπικού νόμου ή κανονιστικής διοικητικής πράξης ή εξυπηρετεί την αποστολή του οικείου φορέα και
– υπάρχει εγγεγραμμένη στον Προϋπολογισμό σχετική πίστωση.
Η αποστολή του Δήμου Ρόδου δεν είναι η προστασία και φροντίδα της άγριας πανίδας, όταν μάλιστα αυτή η ευθύνη ανήκει ρητώς σε άλλη υπηρεσία του ελληνικού κράτους και συγκεκριμένα στην Διεύθυνση Δασών.


Οι δαπάνες για την σίτιση της παρατύπως λειτουργούσας αυτής δομής διενεργούνται με δημόσιες συμβάσεις αναθέσεων για την προμήθεια ζωοτροφών και όλες είναι αναρτημένες στο ΚΗΜΔΗΣ με αναλυτική αιτιολογία την σίτιση των ελαφιών στο «Ελαφοκομείο».
Ένας τέτοιος διαγωνισμός και μάλιστα ο μεγαλύτερος σε προϋπολογισμό από το 2018 διακηρύχθηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, και στην μελέτη που υπογράφει συγκεκριμένος υπηρεσιακός παράγοντας (ο ίδιος όλα τα χρόνια) προστέθηκαν και λιγοστές προμήθειες τροφών για τα αδέσποτα ζώα, προφανώς ως προκάλυμμα, καθώς είναι πρόδηλο ότι η σύμβαση αφορά πρωτίστως το Ελαφοκομείο.
Μόνον που η προμήθεια τροφών για τα αδέσποτα αποτελεί σύννομη δαπάνη που προβλέπεται από διάταξη νόμου καθώς ο Δήμος είναι αρμόδιος για την φροντίδα τους.
Με λίγα λόγια, σε μια νόμιμη δαπάνη χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις για τον έλεγχο, την φύλαξη και την φροντίδα των ελαφιών προστέθηκαν τροφές για αυτά, που αγγίζουν στο διαγωνισμό του 2023 τις 60.000 ευρώ.!
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδικασία παράδοσης των τροφών που προβλέπεται στη μελέτη της Υπηρεσίας:
«Ο προμηθευτής κατά την παράδοση, θα συναντιέται με τον υπεύθυνο παραλαβής ο οποίος θα είναι μέλος της επιτροπής παραλαβής και θα ζυγίζουν μαζί το φορτηγό με το εμπόρευμα. Κατόπιν θα πηγαίνουν μαζί στην αποθήκη του Ελαφοκομείου ή της Διεύθ/σης Πρωτογενούς του προμηθευτή και θα γίνεται ο μακροσκοπικός έλεγχος από τον υπάλληλο συνοδείας. Εν συνεχεία, θα επιστρέφουν μαζί ο προμηθευτής με τον υπεύθυνο υπάλληλο παραλαβής και θα ζυγίζουν το κενό φορτηγό ώστε να υπολογισθεί το απόβαρο. Ο υπάλληλος με το ζυγολόγιο και το τιμολόγιο θα επιστρέφει στην Υπηρεσία και θα τα παραδίδει στο Γραφείο προμηθειών του Δήμου.
…….Η παράδοση του φυράματος θα γίνεται στο Ελαφοκομείο εφ’ όσον το μίγμα είναι συσκευασμένο σε ισόποσους σάκους ζυγισμένο και σφραγισμένο. Πάνω σε κάθε σάκο υπάρχει καρτέλα με τα συστατικά και την αναλογία του μίγματος καθώς και το βάρος του. Η κάθε παραγγελία-παράδοση θα αφορά ποσότητα 3 τόνων φυράματος κάθε 4 μήνες. Η τοποθέτηση του φυράματος στις δύο δεξαμενές φύλαξης στο ελαφοκομείο, η τακτοποίηση των τσουβαλιών στην αποθήκη του πρωτογενούς τομέα στην Κρεμαστή και η τοποθέτηση των μπαλών ξηρού χόρτου στις αποθήκες θα γίνεται από εργάτες του εκάστοτε προμηθευτή».
Σημειώνεται μάλιστα ότι υφίστανται πόροι για την ανάληψη του έργου αρμοδίως από την Διεύθυνση Δασών μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Προστασία και αναβάθμιση Δασών», προϋπολογισμού 20.500.000,00 € για το έτος 2024.
Σκοπός του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της δασοπονίας, την αειφορική διαχείριση και ενδυνάμωση του πολυλειτουργικού ρόλου των δασικών οικοσυστημάτων καθώς και στη διασφάλιση – διατήρηση των οισυστηματικών υπηρεσιών των δασών.
Μέσα στις ενέργειες που χρηματοδοτούνται είναι και όλη η φροντίδα της άγριας πανίδας και των προστατευόμενων ειδών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου