Οι Έλληνες συμφωνούν σχεδόν ομόφωνα πως ο νούμερο 1 κίνδυνος για την Ελλάδα είναι η Τουρκία, ενώ εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τη λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Αυτό τουλάχιστον δείχνει δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, η Τουρκία αποτελεί για τους ερωτηθέντες τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ελλάδα με το συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 92,5%

Πέραν της Τουρκίας, το 47% των ερωτηθέντων θεωρεί ως μεγαλύτερο κίνδυνο την Αλβανία και ένα 37% την ΠΓΔΜ.

Υπέρ της στάσης της κυβέρνησης στις σχέσεις με την Τουρκία, τάσσεται το 49,5% το οποίο υποστηρίζει ότι μία ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι η καλύτερη επιλογή, με ένα 46% να τάσσεται υπέρ της σκληρής στάσης.

Πάντως, το ενδεχόμενο ενός πολεμικού επεισοδίου με την Τουρκία, φοβίζει το 65% των Ελλήνων.

Μάλιστα, σχεδόν ένας στους πέντε (ποσοστό 49,5%) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χάσει και εδάφη σε μία τέτοια περίπτωση. Ενα εξίσου μεγάλο ποσοστό της τάξης του 48% φοβάται την οικονομική και πολιτική απομόνωση.

Διχασμένοι στο Σκοπιανό

Οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται αρκετά διχασμένοι για το θέμα της ΠΓΔΜ, με το ποσοστό όσων επιθυμούν λύση να έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις.

Το 67,5% τάσσεται υπέρ της συνέχισης της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο το 53,4% θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει τελική λύση.

Ακόμη μεγαλύτερος διχασμός υπάρχει στο ζήτημα της ονομασίας, με το 44,9% να τάσσεται υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ενώ ένα 46,8% τάσσεται ξεκάθαρα κατά της σύνθετης ονομασίας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πηγή: reporter.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ