Ειδήσεις

Τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε ο Μπάιντεν-Αλλαγή πλεύσης με αιχμές κλίμα, μετανάστευση

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που καταργούν, μεταξύ άλλων, σκληρές πολιτικές του προκατόχου του ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης.

Ειδικοί πάντως σημειώνουν πως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε επίσης στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.

Τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα συμπεριλαμβάνουν:

  • την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική
  • τον τερματισμό της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό
  • την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.

Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσης υπόμνημα με το οποίο δίνει οδηγία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστατεύει από την απέλαση μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ χωρίς έγγραφα όταν ήταν παιδιά, ενώ κατήργησε εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του που απαιτούσε πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική πέραν των συνόρων.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε αμέσως μετά ότι τερματίζει ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, που είχε βαφτιστεί Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols, MPP) και υποχρέωσε πάνω από 65.000 αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων για ζητήματα μετανάστευσης όσον αφορά τις αιτήσεις τους.

Οι πρωτοβουλίες σκοπό είχαν να δείξουν πως ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά την θητεία του στην προεδρία βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της μετανάστευσης, όπως και ο προκάτοχός του, αλλά υιοθετώντας προσέγγιση διαμετρικά αντίθετη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια από τις λιγοστές μετεκλογικές δημόσιες εμφανίσεις του, επισκέφθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τμήμα του τείχους, το οποίο είχε διατάξει να ανεγερθεί με εκτροπή κονδυλίων από τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Οι πρώτες αυτές κινήσεις του κ. Μπάιντεν επαινέθηκαν αμέσως από εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων στις ΗΠΑ, που έκριναν ότι αναιρούν πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης ασύμβατες με τις «αμερικανικές αξίες» και θα συμβάλλουν να αποκατασταθεί η «αξιοπιστία» της χώρας διεθνώς.

Την απόφαση να σταματήσει η ανέγερση του τείχους καλωσόρισε χθες βράδυ ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών. «Το Μεξικό χαιρετίζει το τέλος της κατασκευής του τείχους» και το άνοιγμα «δρόμου προς την απόκτηση διπλής υπηκοότητας», σημείωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ.

Μορατόριουμ απελάσεων μεταναστών για 100 ημέρες

Η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα αναστείλει τις απελάσεις ορισμένων κατηγοριών μεταναστών για 100 ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει «δίκαιη και αποτελεσματική» εφαρμογή της νομοθεσίας για το ζήτημα, ενώ συναφώς θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και στην αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναφέρει υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κήρυσσε μορατόριουμ των απελάσεων.

Επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού

Δείγμα των προθέσεών του νέου προέδρου για άμεση αλλαγή κατεύθυνσης, αποτελεί η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία υπεγράφη τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) από τον Τζο Μπάιντεν, λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο.

Η έξοδος της Αμερικής από την εν λόγω Συμφωνία αποτέλεσε μια από τις πλέον εμβληματικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της.

Η σύμβαση έχει υπογραφεί από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, ωστόσο ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεσή του να αποσύρει την Ουάσιγκτον από αυτή το 2019 και οι ΗΠΑ τυπικά απήλθαν και τυπικά τον Νοέμβριο του 2020.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σήμαινε τη δραστική μείωση της αμερικανικής συμβολής στο ταμείο που συνδράμει φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Με Τριντό η πρώτη επικοινωνία – «Φρένο» στην κατασκευή αγωγού πετρελαίου

Ο κ. Μπάιντεν θα έχει αύριο Παρασκευή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, την πρώτη του επαφή με ξένο ηγέτη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

Οι δύο ηγέτες «ασφαλώς θα συζητήσουν για τις πολύ σημαντικές σχέσεις» των ΗΠΑ και του Καναδά καθώς και «για την απόφαση σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Keystone XL», πρόσθεσε.

Το έργο αυτό, που σχεδιαζόταν να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ, υποστηριζόταν από την Οτάβα, αλλά επικρινόταν έντονα από οικολόγους αφότου άρχισε το 2018· ακυρώθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, προτού το ξαναβάλει στις ράγες ο διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, για οικονομικούς λόγους.

Η ανάκληση της άδειας για την κατασκευή του αγωγού έγινε χθες με ένα από τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο νέος αμερικανός πρόεδρος. Ήταν προεκλογική δέσμευσή του, στο πλαίσιο του αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Ο Τζάστιν Τριντό εξέφρασε «απογοήτευση».

Ο Τζο Μπάιντεν παραμένει δεσμευμένος να μην παραχωρήσει νέες άδειες για την εκμίσθωση ομοσπονδιακών εδαφικών εκτάσεων προκειμένου να γίνουν έρευνες και να προχωρήσουν εκμεταλλεύσεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ερχόμενος σε πλήρη ρήξη με την πολιτική της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν επιφυλάσσει τις πρώτες επαφές που θα έχει με ξένους ηγέτες για «τους εταίρους και τους συμμάχους» των ΗΠΑ, σύμφωνα με την κυρία Ψάκι.

«Θεωρεί ότι είναι σημαντικό να ανοικοδομηθούν οι σχέσεις αυτές και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετωπίζουμε στον κόσμο», όπως «η SolarWinds», συνέχισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, αναφερόμενη σε μια κυβερνοεπίθεση γιγαντιαίας κλίμακας που έπληξε τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεώρησαν υπεύθυνη τη Ρωσία.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η θητεία του οποίου σημαδεύτηκε από εντάσεις με παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσινγκτον, κατηγόρησε την Κίνα για την επίθεση σε υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης και ιδιωτικών εταιρειών.

Δεν προβλέπεται προς το παρόν καμία επαφή με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε η κυρία Ψάκι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου