Ειδήσεις

Υπουργείο Πολιτισμού: Aδιανότητο και δύσκολο το εγχείρημα ανακατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου

“Αδιανόητο και δύσκολο κρίνει το εγχείρημα ανακατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α./ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./208), στην ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου, των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Κωνσταντίνου Δαμαβολίτη (αριθμ. πρωτ. 3857/21.10.2014), κατά την οποία ζητάει την ανίδρυση του αρχαίου θαύματος, του Κολοσσού της Ρόδου.

Το μόνο «περιθώριο» που αφήνει το αρμόδιο υπουργείο είναι πως “προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο ίδρυσης μουσείου αρχαίας τεχνολογίας στη Ρόδο” ˙ το οποίο ναι μεν είναι θετικό, αλλά ταυτόχρονα ημιτελές, αφού ο επισκέπτης θα θέλει να θαυμάσει το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης τεχνολογίας (σ.σ. Κολοσσός), που θα εμπνέει οικουμενικούς συμβολισμούς και θα είναι ένα νέο ορόσημο στην ιστορία μας.
Άλλωστε πρόκειται για αίτημα των ίδιων των Ροδίων αλλά και των υπευθύνων του παγκόσμιου τουρισμού, που εδώ και χρόνια αποσκοπούν σε αυτό το εγχείρημα (σε δύο δημοτικά συμβούλια του Δήμου Ροδίων έχουν εγκρίνει ομόφωνα την πρόταση ως έργο χιλιετίας, στη γενική συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 2007 στο Ντουμάι και στο 3ο Ευρωπαϊκό συνέδριο Τουρισμού στην 26η Philoxenia).

Ο δήμαρχος της Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, βρίσκεται στο Παρίσι στο πλαίσιο της παρουσίασης μιας μεγάλης έκθεσης που είναι αφιερωμένη στην ιστορία της Ρόδου, το διάστημα μεταξύ 14ης Νοεμβρίου και 9ης Φεβρουαρίου, στο Μουσείο του Λούβρου. Με δηλώσεις του στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων που καλύπτει την έκθεση εξήγγειλε ότι ΄΄Το θέμα της ανακατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου θα εξετάσουν επιστήμονες κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο νησί της Ρόδου την άνοιξη του 2015΄΄, τονίζοντας πως το θέμα δεν έχει προχωρήσει τα τελευταία 30 χρόνια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αναιρώντας τα όποια κυβερνητικά επιχειρήματα .

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και τα αδιανόητα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αρκεί να τα πιστέψουμε. Ως Έλληνες, έχοντας μια ζωντανή ιστορία ας προετοιμαστούμε γι’αυτό που αναζητά ο σύγχρονος τουρισμός, την διακίνηση εμπειριών, με τον επισκέπτη να βιώνει μύθους και θρύλους, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική αξία με την καινοτομία και αποκομίζοντας εμπειρίες μοναδικές και χρηστικές.”

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΜΑΒΟΛΙΤΗΣ
Βουλευτής Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου