Ειδήσεις

Γεφυρώνεται το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό του 2015

Σε πολλαπλά επίπεδα και με συνεχείς συσκέψεις και ανταλλαγές e-mails εντός και εκτός Ελλάδας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα με σημαντικά βήματα προσέγγισης στο δημοσιονομικό κενό του 2015, αλλά ψηλά στην ατζέντα είναι ακόμα ανοιχτό το πακέτο των μεταρρυθμίσεων με αιχμή το Aσφαλιστικό.

Στο μέτωπο των εργασιακών έχουν κλειδώσει οι αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες, το λοκ άουτ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του 50%+1 καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει ενστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημάδια προσέγγισης διαφαίνονται στο δημοσιονομικό, καθώς οι δανειστές ρίχνουν τον πήχη και δέχονται τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν χθες ότι η απόσταση που μας χωρίζει έχει μικρύνει σημαντικά και κυμαίνεται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που είναι διαχειρίσιμο.
Εξέφραζαν μάλιστα την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή αύριο το πρωί, σημειώνοντας με νόημα ότι το δημοσιονομικό κενό παραδοσιακά χρησιμοποιείται από την τρόικα ως μοχλός πίεσης για τα υπόλοιπα θέματα της διαπραγμάτευσης με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις.
Οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι συνεχείς και εντατικές, προκειμένου να κλειδώσουν τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και να αποφευχθούν εκ των υστέρων αναθεωρήσεις και προσαρμογές.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι έτσι κι αλλιώς αύριο λήγει η συνταγματική προθεσμία για την κατάθεση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα, οριζόντια, δημοσιονομικά μέτρα και θα διατηρεί τον φιλόδοξο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015, από περίπου 1,8% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι οι μόνες αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο θα είναι το πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων με επιπλέον περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου, ύψους 500-1 δισ. ευρώ που θα ενσωματώνονται στο τελικό σχέδιο και αφορούν περικοπές σε μη μισθολογικές δαπάνες, επιδοτήσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ καθώς και καταργήσεις και συγχωνεύσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξουν επίσης στοχευμένες παρεμβάσεις στο μισθολόγιο με περικοπές σε έξτρα αμοιβές όπως αποζημιώσεις, οδοιπορικά και εκτός έδρας, μετατροπή της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν περίπου 60.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε πριμ παραγωγικότητας και ανακατατάξεις στα μισθολογικά κλιμάκια με στόχο την ενίσχυση των υπαλλήλων με γνώσεις, προσόντα και υψηλή απόδοση.
Στη φορολογική διοίκηση προωθείται η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ για τα καυτό θέμα των αλλαγών στον ΦΠΑ το σχέδιο προβλέπει μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών στους συντελεστές 13% και 23% με στοχευμένη κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά.
Πάντως ανοιχτή παραμένει η επιστροφή της τρόικας, η οποία αναμένει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, σε κρίσιμες πτυχές της διαπραγμάτευσης, και διατηρεί «εκκωφαντική σιωπή».
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως πρέπει να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

΄Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου