Ειδήσεις

Γ.Τριάντος προς βουλευτές: ‘ Aκρως απαραίτητη η Ειδικότητα Επείγουσας Ιατρικής – Τροπολογία ζωής

-Αγαπητοί κ. Βουλευτές

-Όπως ξέρετε καλύτερα από τον καθένα, κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις Ιατρικές Ειδικότητες και τις Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρίες.

Από το νομοσχέδιο απουσιάζει και πάλι η ειδικότητα της Επείγουσας Ιατρικής. Μιας ειδικότητας που είναι άκρως απαραίτητη για την αντιμετώπιση του Επείγοντος Περιστατικού, είτε αυτό συμβεί στη Ρόδο είτε στο Καστελλόριζο είτε οπουδήποτε αλλού. Όπως και σε πολλά άλλα πράγματα η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ουραγός σε σύγχρονη αντίληψη και ευελιξία. Όταν σχεδόν όλες οι Βαλκανικές χώρες, για νη μην επεκταθώ στις υπόλοιπες τις Ευρώπης ή του κόσμου, έχουν αντιληφθεί ότι οι ζωές χάνονται ή κερδίζονται μέσα σε λίγα λεπτά και ότι έχει μεγάλη σημασία ποιος θα είναι παρών την ώρα του επείγοντος, στην Ελλάδα με τις τόσες ιδιαιτερότητες, εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε με γνώμονα την οικονομία κλίματος και τις επιταγές «δυνατών παραγόντων» που δεν επιθυμούν απώλειες κεκτημένων και δύναμης.

Δεν χρειάζονται τα νησάκια μας αγροτικούς. Δεν χρειάζονται «συνταγογράφους» λόγω ανεπαρκούς εκπαίδευσης των νέων συναδέλφων. Δεν μπορούμε με στοιχειώδη εκπαίδευση ενός μηνός να παίρνουμε ένα νεαρό συνάδελφο που μόλις τελείωσε το Πανεπιστήμιο και να τον ρίχνουμε στο κάθε νησί και κέντρο υγείας απλά για να υπάρχει μια άσπρη μπλούζα και να μην φωνάζουν οι κάτοικοι και οι παράγοντες. Πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το επείγον, να σώσει ζωές. Και αυτό θα γίνει αν εκπαιδευτεί σωστά, αν έχει δίπλα του ένα συνάδελφο που ξέρει το επείγον είτε αυτό είναι καρδιολογικό ή χειρουργικό ή ορθοπαιδικό. Και αυτό μπορεί να το αντιμετωπίσει σωστότερα η Επείγουσα Ιατρική. Δεν μειώνουμε με κανένα τρόπο τη χρησιμότητα και τη σημασία της Γενικής Ιατρικής. Άλλη μια ειδικότητα που χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο και σκοπό. Αντί να είναι ο στηλοβάτης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης χρησιμοποιείται για να μπαλώνει τρύπες της ανικανότητας και της γραφειοκρατίας του συστήματος.

Η Ελλάδα είναι μια από τις 5-6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει την ειδικότητα της Επείγουσας Ιατρικής. Η τελευταία που καθιέρωσε την ειδικότητα είναι η Αλβανία το 2013 και προτελευταία η Βουλγαρία. Τι είδαν αυτές οι χώρες που δεν μπορούμε να δούμε εμείς;

Αγαπητοί Βουλευτές και φίλοι,
Είστε νησιώτες. Πιστεύω ότι ξέρετε πολύ καλά τι συμβαίνει στο χώρο υγείας. Ξέρετε τις ελλείψεις και πόσες φορές σαν έχουν ενοχλήσει συγγενείς και φίλοι ασθενών για Επείγοντα περιστατικά. Πιθανότατα ξέρετε ότι η έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση τις πρώτες ώρες, σώζουν ζωές. Και ξέρετε ότι η εξειδικευμένη αντιμετώπιση είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Και η οικονομικότερη αφού αναγκαστήκαμε πλέον να μετράμε τις ζωές με βάση τους αριθμούς και το κόστος. Μια αποφυγή διακομιδής όμως, εξασφαλίζει το ετήσιο κόστος ενός εξειδικευμένου γιατρού.

Το ΤΕΠ είναι η πύλη του νοσοκομείου. Είναι ο τόπος και χώρος που παίζονται ζωές. Το ίδιο και τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία και τα ΤΕΠ των νοσοκομείων των νησιών μας. Οι γιατροί των κλινικών δεν επαρκούν πλέον και δεν αντέχουν να μοιράζονται και το βάρος των Επειγόντων Περιστατικών. Χρειάζεται εξειδικευμένη αντιμετώπιση εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και όπως πρέπει.

Πιθανόν η κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους σας για τη σύσταση της ειδικότητας της Επείγουσας Ιατρικής να μην είναι εντυπωσιακή και επικοινωνιακή τροπολογία. Είναι όμως τροπολογία ζωής που η ωφελιμότητα και η ανταποδοτικότητα της είναι ανεκτίμητη. Είστε πολλοί νησιώτες βουλευτές. Είστε πολλοί βουλευτές από γεωγραφικά δύσκολες και ιδιαίτερες περιοχές. Είναι μοναδική ευκαιρία να δώσετε ένα στίγμα συνεννόησης, συνεργασίας και διεκδίκησης για το αυτονόητο που σχεδόν όλη η Ευρώπη και ο κόσμος έχει καταλάβει.

Με εκτίμηση
Γιώργος Τριάντος
Χειρουργός – Συντ. Διευθυντής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γ. Ν. Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου