Ειδήσεις

Forbes: Οι “ψηφιακοί νομάδες” επιλέγουν την Ελλάδα για να ζήσουν

Το 2020, ανάμεσα στα διάφορα lockdown ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων σημείωσε έκρηξη, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι που μόλις είχαν “απελευθερωθεί” από τα γραφεία τους πήγαν σε ξένες χώρες με στόχο να δουλέψουν από απόσταση. Αλλά καθώς οι επιχειρήσεις πλέον καλούν τους εργαζόμενούς τους πίσω στο γραφείο, θα είναι αυτό το τέλος των ψηφιακών νομάδων;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε με δείγμα πάνω από 20.000 εκπατρισμένους σε όλο τον κόσμο, το 80% των ερωτηθέντων σκοπεύουν να μείνουν στην χώρα που τους φιλοξενεί τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 7% είπε πως σχεδιάζει να επιστρέψει.

Ενδεικτικό εύρημα της έρευνας είναι μια αξιοπρόσεκτη στροφή προς τις Μεσογειακές χώρες. Όλο και περισσότεροι εκπατρισμένοι είναι ψηφιακοί νομάδες. Freelancers, επιχειρηματίες ή εργαζόμενοι με ευέλικτα αφεντικά που απλώς με ένα laptop μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε θέλουν. Και αυτό που θέλουν τελικά είναι να εργαστούν από μια χώρα που τους προσφέρει καλή ποιότητα ζωής.

Η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στη λίστα του wellbeing είναι η Ελλάδα
Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία είναι από τις επικρατέστερες επιλογές σε όρους ποιότητας ζωής σύμφωνα με τις απαντήσεις.

“Ένας βασικός παράγοντας είναι η ευζωία,” σύμφωνα με τον Cameron Senior, επικεφαλής του HSBC Expat, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Forbes.

“Στην ερώτηση εάν περιμένουν κάποια βελτίωση στην φυσική τους κατάσταση και το πνευματικό τους wellbeing (ευζωία) τους επόμενους 12 μήνες, οι χώρες που τα πήγαν καλύτερα είναι οι Μεσογειακές”. Για την ακρίβεια, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην λίστα του wellbeing είναι η Ελλάδα, που ακολουθείται από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία.

Οι ψηφιακοί νομάδες, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς εκπατρισμένους, είναι πιθανότερο να είναι αυτοαπασχολούμενοι και άρα σε θέση να εργαστούν από την χώρα της επιλογής τους.

Το Greek Escape πρόσφατα άνοιξε ένα coworking spot και στο νησί της Κρήτης. Στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, εκεί που το κλίμα είναι ακόμα ζεστό, οι ψηφιακοί νομάδες έχουν την δυνατότητα, οι οποίοι ζουν και εργάζονται μαζί, να περνάνε τα σαββατοκύριακά τους γνωρίζοντας την τοπική κοινωνία. Μάλιστα αυτή η επαφή με την τοπική κοινωνία της Κρήτης είναι που αποτελεί το μεγαλύτερο δέλεαρ για τους νομάδες.

Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώνουν, οι Μεσογειακές χώρες αναμένουν περισσότερους ψηφιακούς νομάδες. Αντί όμως να αντιμετωπίσουν τους νομάδες με καχυποψία, αντίθετα οι κυβερνήσεις τους θεωρούν μια πηγή που μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας, για παράδειγμα, υπολογίζει πως εάν τουλάχιστον 100.000 ψηφιακοί νομάδες παραμείνουν στη χώρα για έξι μήνες τον χρόνο, τότε η οικονομία θα είναι πλουσιότερη κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο μέσω φόρων αλλά και των δαπανών που θα κάνουν οι νομάδες στις τοπικές κοινωνίες.

Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν visa για ψηφιακούς νομάδες
Πάντως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία πέρασαν στο Κοινοβουλιο τους νόμο που στόχο έχει να διευκολύνει την παραμονή των ψηφιακών νομάδων στη χώρα. Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν visa για ψηφιακούς νομάδες. Περίπου 3.000 άτομα έχουν ήδη κάνει αίτηση στην Ελλάδα για την σχετική visa η οποία συνεπάγεται μείωση της τάξης του 50% στον φόρο εισοδήματος για τους πολίτες της ΕΕ, με προϋπόθεση να μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στη χώρα.

Τον προηγούμενο μήνα, η Ελλάδα εισήγαγε και visa μακράς διαρκείας που επιτρέπει στους ψηφιακούς νομάδες που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ να παραμείνουν στη χώρα για 12 μήνες.

Άλλες κυβερνήσεις προέβησαν σε αντίστοιχες κινήσεις και πλέον Ελλάδα και Πορτογαλία είναι αντιμέτωπες με σοβαρό ανταγωνισμό από πάνω από 30 χώρες (όπως Ισπανία, Κροατία, Μάλτα) που προσφέρουν πλέον σε ψηφιακούς νομάδες visa ή άλλα σχετικά προγράμματα.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου