Ομιλούν προς την «δημοκρατική» οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., των ΑΝ.ΕΛ., του Ποταμιού, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Λαϊκής Ενότητας και του Κ.Κ.Ε.

Ενόψει της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης η «δ» απευθύνθηκε στους εκπροσώπους των τοπικών κομμάτων με το ερώτημα « Ποιό είναι το τελευταίο μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους ψηφοφόρους»;
Ακολουθούν οι απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι των τοπικών κομμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ

Την άποψη ότι το κρισιμότερο ζήτημα είναι η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές σήμερα εκφράζει ο εκπρόσωπος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου, κ. Αντώνης Αποστολίδης:
«Η συμμετοχή στις εκλογές από τους ψηφοφόρους είναι το κρισιμότερο ζήτημα. Οι πολίτες της χώρας είναι αναγκαίο να συμμετάσχουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία και να εκφράσουν δημοκρατικά την άποψή τους, όποια και αν είναι αυτή. Και επιμένω σε αυτό καθώς η επόμενη τετραετία ίσως αποδειχθεί η πιο κρίσιμη της μεταπολεμικής μας ιστορίας. Διότι είτε θα μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις για να βγούμε από την κρίση με ένα νέο υπόδειγμα σύγχρονης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, είτε θα μείνουμε κολλημένοι στo τέλμα της κρίσης για πολλά χρόνια ακόμη. Η άποψη επομένως ότι το έργο της επόμενης κυβέρνησης θα είναι απλώς η πιστή τήρηση της συμφωνίας και άρα δεν έχει σημασία ποιος θα την εφαρμόσει είναι παγιδευτική. Η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα σύνθετο καθήκον: θα πρέπει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με τρόπο που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την όσο γίνεται πιο γρήγορη υπέρβαση των μνημονίων και την απεμπλοκή από το καθεστώς εποπτείας και ασφυκτικού ελέγχου που μας έχει επιβληθεί. Σε αυτές τις συνθήκες, η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαίος όρος για την υλοποίηση του συνολικού του σχεδίου. Κατά συνέπεια, την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑ, για να έχουμε κυβέρνηση που θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση και θα διεκδικεί το δίκιο του Ελληνικού λαού. Οπότε, το τελευταίο μήνυμα προς τους ψηφοφόρους είναι «Όποιος απέχει γέρνει την πλάστιγγα προς την άλλη μεριά».
ΝΔ

Η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ κ. Νατάσα Βενετοκλή δηλώνει μεταξύ των άλλων πως το στοίχημα της Ελλάδας μπορούν να το κερδίσουν η γνώση και η εμπειρία, οι συνεργασίες και οι συναινέσεις:
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Το επόμενο διάστημα θα κριθεί αν η χώρα μας θα διασφαλίσει οριστικά την ευρωπαϊκή της προοπτική και ένα καλύτερο μέλλον ή αν θα βυθιστεί στην αστάθεια και την αβεβαιότητα. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, και αν καταλήξουμε σε μια ασταθή κυβέρνηση, οι κίνδυνοι αυτοί θα γίνουν πιο άμεσοι. Και επειδή δεν πρέπει να παίζουμε παιχνίδια με την Ελλάδα, ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας διότι μόνο με τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και φορέων του τόπου η Ελλάδα θα πάει μπροστά. Τα προβλήματα δεν λύθηκαν, αντίθετα οξύνθηκαν. Αποδείχτηκε ότι δεν λύνονται με ευχολόγια, με ψέματα, με πορείες και με δημοψηφίσματα. Λύνονται με σταθερότητα, συνεργασία, σχέδιο και δουλειά. Με ειλικρίνεια και προοπτική. Νομίζω ότι αυτές οι εκλογές έχουν ένα μεγάλο θετικό, ότι τα ψέματα τελειώνουν εδώ γιατί όλοι έχουν καταλάβει την αλήθεια. Όλοι ξέρουν και δεν μπορούμε να υποσχεθούμε μεγάλα άλματα και μαγικές λύσεις. Η κοινωνία έχει βάλει στην άκρη τους λαϊκιστές. Ο κ. Τσίπρας είπε πολλά και μεγάλα ψέματα στον ελληνικό λαό .Δεν έκανε πράξη καμία υπόσχεσή του. Αντίθετα έφερε ένα νέο, επαχθέστερο Μνημόνιο. Αυτό είναι το νέο που μας υπόσχεται ο νέος Τσίπρας. Το κρίσιμο ερώτημα μπροστά στις κάλπες είναι ένα: Τί είναι καλύτερο για τη χώρα; Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνει ότι δεν συνεργάζεται με κανένα ή μια κυβέρνηση με κορμό και βάση την Νέα Δημοκρατία; Από την Νέα Δημοκρατία θα ακούτε μόνο αλήθειες. Δεν πιστεύουμε ότι κυβερνιέται ένας τόπος με ψέματα. Το στοίχημα της Ελλάδας δεν το κερδίζουν η αλαζονεία, ο ατομικισμός, ο εγωκεντρισμός. Δεν το κερδίζουν μαθητευόμενοι μάγοι. Το στοίχημα της Ελλάδας μπορούν να το κερδίσουν η γνώση και η εμπειρία. Μπορούν να το κερδίσουν οι συνεργασίες και οι συναινέσεις. Μπορούν να το κερδίσουν η συλλογικότητα και η συνένωση δυνάμεων.
Δεν αρνούμαστε τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Κανένας όμως δεν μπορεί να αρνηθεί τα όσα επιτεύχθηκαν στα προηγούμενα δυόμισι χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να μοιράσει κάλπικες υποσχέσεις. Δεν πρόκειται να επενδύσει στο λαϊκισμό και στη δημαγωγία. Δική μας δέσμευση είναι να χτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.
Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Η Ελλάδα χρειάζεται, πρώτα απ’ όλα, πολιτική σταθερότητα, συνεργασία, ειλικρίνεια και προοπτική. Χρειάζονται σίγουρα και στέρεα βήματα. Χρειάζονται τίμιες συνεννοήσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση συνεργασίας, που θα αξιοποιεί ικανούς και άξιους από ολόκληρη την κοινωνία. Αυτή είναι η επιλογή μας! Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ: Για να ενώσει και όχι για να διχάσει. Για να προσθέσει και όχι για να αφαιρέσει. Για να χτίσει και όχι να χαλάσει.Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε η δύναμη που θα μετατρέψει τα σημερινά αδιέξοδα σε μεγάλες ευκαιρίες.Το χρωστάμε αυτό σε όλους τους Έλληνες. Πάνω απ’ όλα το χρωστάμε στις νέες και στους νέους μας. Το χρωστάμε στην ΕΛΛΑΔΑ!
Τώρα, είναι η ώρα να πάμε ξανά την Ελλάδα, μπροστά!».
OI ANEΛ

Την άποψη ότι δεν φθάνουν οι επτά μήνες της νέας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να εξαλειφθούν αυτοί που παραβίασαν, προκάλεσαν και παρεκτράπησαν συνταγματικά, πολιτικά, δημοκρατικά, ηθικά, εις βάρος του απλού και υπερήφανου Έλληνα πολίτη εκφράζει η επικεφαλής του προεκλογικου αγώνα των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” και υποψήφια βουλευτής κ. Μαρία Αγγέλου:
«Μια σύντομη αλλά παρόλα αυτά ιδιαιτέρως σημαντική προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της και πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν ήταν μια συνηθισμένη.
Καταλήγουμε σήμερα τελευταία μέρα της να δηλώνουν όλοι νικητές. Λοιπόν εγώ αρνούμαι να μιλήσω για κερδισμένα και ηττημένα πολιτικά κόμματα. Αρνούμαι να μιλήσω σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης. Το μόνο που θέλω είναι να μιλήσω με επιχειρήματα, γιατί την Κυριακή νικητής πρέπει να είναι ο ελληνικός λαός. Η απελθούσα κυβέρνηση υπέγραψε όντως το τρίτο μνημόνιο. Μια συνθηκολόγηση και η συνθηκολόγηση προφανώς δεν είναι νίκη, αλλά μήπως δεν είναι και ολοκληρωτική ήττα; Ας δούμε τι κερδίσαμε λοιπόν. Καταρχήν η Ελλάδα επί πέντε χρόνια ήταν πρακτικά εκτός Ευρώπης, αφού δεν υπαγόταν στο Ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά το Βρετανικό “αποικιοκρατικό”. Αυτή η συμφωνία έχει την τεράστια επιτυχία της επιστροφής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δίκαιο, διασφαλίζοντας την Εθνική κυριαρχία και την προστασία που απορρέει από αυτή, βάσει του Ευρωπαϊκού δικαίου, την εφαρμογή του καταστατικού χάρτη για τα κοινωνικά δικαιώματα, και το δικαίωμα εφαρμογής προγραμμάτων εκτός της συμφωνίας, εκμεταλλευόμενη το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Κατά δεύτερον η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρίες.

 

Η συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, γνωστό και ως «πακέτο Γιουνκέρ» που θα διατεθεί στον πρωτογενή τομέα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Εξάλλου και τα πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν είναι σημαντικά μικρότερα από τις προηγούμενες συμφωνίες. Αυτό σημαίνει λιγότερους φόρους και περισσότερα διαθέσιμα Κρατικά κεφάλαια για Κοινωνικές παροχές και Ανάπτυξη. Προβλέπεται το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία αξιοποιείται όπως και η αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα με βελτίωση των χρόνων που απαιτούν οι διαδικασίες και απαλλαγή των εντίμων πτωχευμένων από τα χρέη που τους βαρύνουν προσωπικά εντός μιας 3ετίας από την Πτώχευση (ψηφίστηκε ήδη τον Αύγουστο του 2015). Στην συμφωνία, λοιπόν, με τους δανειστές περιλαμβάνονται σημαντικά ζητήματα που βελτιώνουν εξαιρετικά την κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να μην το παραδεχτούμε αυτό. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι σε αυτές τις εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου, θα κριθεί εάν θα πάμε μπροστά, εάν θα αλλάξουμε σελίδα ή θα γυρίσουμε στα παλιά, στο σάπιο πολιτικό σύστημα που ευνοούσε τους ημέτερους, τους λίγους, διότι, δεν φθάνουν οι επτά μήνες της Νέας Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να εξαλειφθούν αυτοί που παραβίασαν και παρεκτράπησαν συνταγματικά, πολιτικά, δημοκρατικά, ηθικά, εις βάρος του Έλληνα πολίτη. Στα χέρια όλων των Ελλήνων, εναπόκειται πλέον να αγωνιστούμε για μια οικονομική και κοινωνική ανόρθωση. Σε αυτό τον αγώνα μπροστάρηδες θέλουμε να είμαστε, με την ψήφο των Ελλήνων, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, γιατί αποδείξαμε ότι δεν είμαστε ένα ιδεολογικό εκκρεμές. Είμαστε υπερήφανοι για τον αγώνα που δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε ώστε η Ελλάδα μας και οι Έλληνες να παραμείνουν Ανεξάρτητοι”.

Το ΠΟΤΑΜΙ

Το «Ποτάμι» αποτελεί τη μόνη πολιτική λύση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο δηλώνει ο Τοπικός Συντονιστής του Κινήματος κ. Στάθης Μανουσάκης:
«Φτάνοντας στο τέλος ακόμα μίας προεκλογικής περιόδου την Κυριακή οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση που θα βγάλει την χώρα από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Μια κυβέρνηση, η οποία, όπως φαίνεται και δημοσκοπικά, θα είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας. Εκτός από το ποιος θα είναι το πρώτο κόμμα μεγάλη σημασία θα έχει και η δύναμη του τρίτου πόλου. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τα λάθη της συγκυβέρνησης Συριζα-Ανελ αλλά και το κομματικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας- Πασοκ, που μας έφεραν ως εδώ, ζητώντας ξανά την ψήφο του Ελληνικού λαού. Μακριά από τις ακραίες τάσεις των δραχμολάγνων του κ. Λαφαζάνη αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, το Ποτάμι αποτελεί την μόνη λύση που μπορεί να βάλει φρένο σε όλα αυτά. Καλούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους την Κυριακή να ψηφίσουν με σύνεση στηρίζοντας το Ποτάμι και δίνοντάς μας ένα ποσοστό τέτοιο που ο ρόλος μας θα είναι καθοριστικός για την επόμενη ημέρα. Τους πληρώσαμε ακριβά, τώρα ψηφίζουμε Ποτάμι….. γιατί εμείς Μπορούμε!!».
Το ΠΑΣΟΚ

Το διακύβευμα των εκλογών είναι να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα δηλώνει ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. κ. Τιμόθεος Παρασκευάς:
«Το ζήτημα δεν είναι ποιο κόμμα θα έρθει πρώτο και ποιο δεύτερο στις εκλογές. Το διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι η σταθερότητα στη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση τετραετίας που θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Πρέπει να επανέλθει η αξιοπιστία της χώρας στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, να υλοποιηθούν τα σημαντικά που περιγράφονται στο μνημόνιο και να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε για τα συμφέροντα του μη προνομιούχου Ελληνα».
Η Λαϊκή Ενότητα

Να στηρίξουν τη «Λαϊκή Ενότητα» και το γενναίο «όχι» του δημοψηφίσματος καλεί τους ψηφοφόρους εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος η κ. Ιωάννα Μαρίνου:
«Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου καλούμε τους Δωδεκανήσιους να στηρίξουν με τη ψήφο τους τη Λαϊκή Ενότητα και το γενναίο «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος.
Το «ΟΧΙ» που ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα. Απ΄ την άλλη, η συμμαχία των μνημονίων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ ) καλεί τους πολίτες ν’ αποφασίσουν ποιος θα εφαρμόσει το 3ο και σκληρότερο απ όλα τα μνημόνια. Κι αυτό δεν είναι υποθετικό σενάριο ή καταστροφολογία, όπως αυτά που χρησιμοποιούν προσπαθώντας να πείσουν τους πολίτες, ότι η υποταγή στα μνημόνια αποτελεί τη μόνη λύση για έξοδο από την κρίση. Τα Μνημονια δεν είναι η «μόνη λύση»… είναι η δική τους πολιτική επιλογή.
Η «Λαϊκή Ενότητα» προτείνει έναν άλλο δρόμο, εναλλακτικό. Με συγκεκριμένες προτάσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης, με σχέδιο και χρονοδιάγραμμα και τους πολίτες συμμέτοχους. Εμείς απαντάμε «ΟΧΙ» στην εξαθλίωση της χώρας και αντιστεκόμαστε στις λογικές συνθηκολόγησης και παράδοσης «άνευ όρων».
Συνεπείς στις αρχές και τις αξίες μας συνεχίζουμε να διεκδικούμε δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και λαική κυριαρχία. Καλούμε, τέλος, τους Δωδεκανήσιους να στείλουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τη φωνή του, «ΟΧΙ» στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, «ΟΧΙ»στο ξεπούλημα του Αεροδρομίου μας και της δημόσιας περιουσίας».

Το ΚΚΕ

Στη σημασία που έχει η ενίσχυση του ΚΚΕ ώστε να δώσει τη μάχη και να ανατρέψει πολιτικές που θα διογκώσουν τα προβλήματα, αναφέρεται ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Τάκης Πότσος:

«Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές οι λογαριασμοί που θα έρχονται σε κάθε λαϊκή οικογένεια θα έχουν τα χρώματα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, των κομμάτων που ψήφισαν το 1ο το 2ο το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο και όλους τους εφαρμοστικούς νόμους. Τώρα ο λαός έχει πια την πείρα για το ρόλο του καθενός. Είτε κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με κορμό τη Ν.Δ. το πρόγραμμα λαιμητόμος θα είναι το ίδιο. Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις σειρήνες της δήθεν καλύτερης διαχείρισης και των αντισταθμιστικών. Ούτε από τις Λαφαζανιές της ΛΑΕ που μέχρι πρόσφατα εφάρμοζε τα μνημόνια 1 και 2 και ξαφνικά εμφανίζεται αντιμνημονιακή, με το ψευτοδίλημμα ευρώ ή δραχμή. Ο λαός να απομονώσει τη ναζιστική, Χρυσή Αυγή, τα τσιράκια του συστήματος, που για άλλη μια φορά, με την ωμή ομολογία της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αποκάλυψαν τον εγκληματικό τους χαρακτήρα, που απορρέει από τη ναζιστική ιδεολογία τους.
Η κυβέρνηση, όποια και να βγει, θα υποστηρίζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, θα είναι κυβέρνηση των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών. Ο λαός θα είναι απέξω, θα είναι αντιπολίτευση γιατί τα κλειδιά της οικονομίας θα τα έχουν μια χούφτα εκμεταλλευτές. Το ΚΚΕ θα είναι μαζί με τον λαό, τα συμφέροντα και τις ανάγκες του. Γι΄αυτό και η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι αποφασιστικής σημασίας, η μόνη σίγουρη και σταθερή λύση. Το πρόγραμμα του ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη πραγματική εναλλακτική διέξοδο για το λαό, ικανή να αξιοποιήσει και αναπτύξει παραπέρα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Η λύση, η προοπτική για τον λαό βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης για να πάρει (ο λαός) την εξουσία, για να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, για να σχεδιάσει επιστημονικά την οικονομία, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ένα λιθαράκι σ’ αυτό το δρόμο.Τους έχουμε δοκιμάσει σχεδόν όλους. Τώρα μόνο στο ΚΚΕ μπορούμε να ακουμπήσουμε με εμπιστοσύνη. Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής».

Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν  την Παρασκευή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ