Τοπικές Ειδήσεις

Τάσσονται αναφανδόν υπέρ της ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων οι ιδιοκτήτες χωματουργικών και φορτηγών αυτοκινήτων

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Χωματουργικών Μηχανημάτων Ρόδου, κ. Κωνσταντίνος Καρεκλάς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσεως «Κολοσσός», κ. Κωνσταντίνος Στυλιανού παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, σχετικά με την νέα κατάσταση που δημιουργείται στον τομέα ανακύκλωσης στερών αποβλήτων.
Όπως είχαν ήδη ανακοινώσει επίσημα το χωματουργικό σωματείο και ο σύνδεσμος «Κολοσσός», καλωσορίζουν την κίνηση των τοπικών φορέων να αναθέσουν σε εταιρεία την ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων. Παρόλα αυτά, όλα τα νομίσματα έχουν …δύο όψεις. Γι΄αυτό και αναλαμβάνουν τον «άχαρο» ρόλο ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξομάλυνσή του.
Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση, το κόστος θα βαρύνει άμεσα τον πολίτη, διότι η χρέωση γίνεται άμεσα στον προσωπικό του ΑΦΜ. Παράλληλα, οι χρεώσεις είναι κατά πολύ μεγαλύτερες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι προσπάθειες για την εξομάλυνση του κόστους και για μία συμφωνία συμφέρουσα και ταυτόχρονα προσαρμοσμένη στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση, δεν είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Αυτό που διαφαίνεται, σύμφωνα πάντα με την κοινή ανακοίνωση του Χωματουργικού Σωματείου και του Συνδέσμου «Κολοσσός», είναι ότι ο πολίτης θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε παράνομη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, γεγονός το οποίο θα σπάσει την αλυσίδα της επαγγελματικής σύμπραξης κλάδων, ενώ το μεγάλο όνειρο της ανακύκλωσης θα σταματήσει πριν ακόμη ξεκινήσει.

Ο… πόλεμος του πληκτρολογίου
Ο κ. Στυλιανού αναφέρθηκε σε σχόλια που εκφράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από συγκεκριμένες πλευρές. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Από το 1973 όταν ιδρύθηκε το Σωματείο μας, ο σκοπός ήταν να υπάρχει μία χωματερή όπου θα μπορούμε να εναποθέτουμε με ασφάλεια τα μπάζα και σήμερα φτάσαμε σε σημείο να υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Το 2002, όταν ανέλαβα την προεδρία του Συνδέσμου, αισθάνθηκα το βάρος της ευθύνης αυτής.
Το 2011, όταν ιδρύθηκε το χωματουργικό σωματείο η αγωνία αυτή ήταν κοινή. Καλώς ή κακώς δεν υπήρχαν εταιρείες ανακύκλωσης στη Ρόδο και τα κάστανα από τη φωτιά τα βγάζαμε οι ίδιοι. Σε συνεργασία πάντα με τους ΟΤΑ προσπαθούσαμε να βρούμε χώρους, είτε επρόκειτο για νόμιμους είτε για μη νόμιμους, όπου εναποθέταμε τα αδρανή υλικά. Πάντα είχαμε τη συγκατάθεση των Αρχών και επιτηρούσαμε τους χώρους αυτούς. Προσπαθούσαμε να μην υπάρχει μία απέραντη χωματερή στο νησί και να αποφύγουμε την ανεξέλεγκτη εναπόθεση μπαζών. Σήμερα έρχονται κάποιοι κύριοι να δηλώνουν στο facebook σωτήρες του νησιού, δηλώνουν ότι θέλουν να υπάρχει ανακύκλωση. Πού ήταν όμως οι κύριοι αυτοί όταν εμείς αγωνιούσαμε για το νησί μας και συμβάλλαμε με τα μηχανήματά μας και τα φορτηγά μας για το καλό του νησιού μας;
Και ήμασταν οι μοναδικοί που πιέζαμε να υπάρχει ένας χώρος εναπόθεσης μπαζών… Ας αναλογιστούν όσοι μας κουνούν σήμερα το δάκτυλο, οι χιλιάδες τόνοι μπαζών που από το 1973 διαχειρίζεται το σωματείο μας, πού θα είχαν καταλήξει εάν εμείς δεν πιέζαμε για τη διαχείρισή τους ώστε να εναποτεθούν σε συγκεκριμένες χωματερές, εγκεκριμένες ή μη».
Συνεχίζοντας ο κ. Στυλιανού κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους, ότι τόσο ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσεως «Κολοσσός» όσο και το Σωματείο Ιδιοκτητών Χωματουργικών Μηχανημάτων Ρόδου, δεν εναντιώνονται στην ανακύκλωση των αδρανών υλικών! Η κύρια ένστασή τους έχει να κάνει με τις «υπέρογκες» τιμές, που είναι κατά 200% υψηλότερες από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως είπε. Ανέφερε μάλιστα ότι έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας για τα «κακόβουλα» σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν επιθυμούμε την ανακύκλωση. Το αντίθετο μάλιστα. Συγχαίρουμε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, αρκεί να μην είναι εις βάρος των καταναλωτών και της τσέπης τους. Διαπιστώνουμε πως οι τιμές ανακύκλωσης στη Ρόδο είναι κατά 200% ακριβότερες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν, σε μία τέτοια εποχή να ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη. Το μόνο πράγμα που ζητήσαμε είναι οι τιμές να είναι προσιτές στον καταναλωτή. Εμείς ως επαγγελματίες αποτελούμε τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του καταναλωτή και της εταιρείας ανακύκλωσης. Δυστυχώς όμως αυτός ο ενδιάμεσος κρίκος μέρα με τη μέρα χάνεται…
Ο πολίτης, όταν ακούει για την τιμή της ανακύκλωσης πολύ απλά θα αποφύγει τη διαδικασία αυτή… Οι τιμές είναι απαγορευτικές για το νησί. Αυτή είναι η κύρια ένστασή μας. Θα ευχόμασταν να έρθουν στο νησί δέκα και περισσότερες ακόμη εταιρείες ανακύκλωσης. Κανείς δεν μπορεί λοιπόν να μας κουνάει το δάχτυλο… Ήδη έχουμε ενημερώσει τον Εισαγγελέα και ο δικηγόρος των δύο σωματείων έχει προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν νοείται μια μικρή μερίδα ανθρώπων να αμαυρώνει δύο κλάδους στους οποίους στηρίζονται περισσότερες από 250 οικογένειες και περιλαμβάνει περισσότερα από 300 φορτηγά», είπε ο κ. Στυλιανού.
Όπως είπε ο κ. Καρεκλάς, οι επιθέσεις στο διαδίκτυο έχουν περάσει πλέον σε προσωπικό επίπεδο, πράγμα το οποίο πρέπει να λάβει τέλος. Τόνισε ότι το χωματουργικό σωματείο και ο σύνδεσμος «Κολοσσός», έχουν διαχειριστεί όλα αυτά τα χρόνια τους τεράστιους όγκους αδρανών υλικών και όσοι βάλλουν εναντίον τους, ας φροντίσουν να ενημερωθούν από τις αρμόδιες αρχές. «Πλέον οι επιθέσεις έχουν περάσει σε προσωπικό επίπεδο. Ρωτώ όμως, όσοι κάθονται μπροστά από ένα πληκτρολόγιο και γράφουν όσα γράφουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πού ήταν όλα αυτά τα χρόνια; Εμείς μπορεί να μην έχουμε πίσω μας κομματικούς ή πολιτικούς μηχανισμούς, θα πρέπει να γνωρίζουν όμως οι κύριοι αυτοί ότι η δράση φέρνει αντίδραση σε όλα τα επίπεδα. Για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε όλο τον όγκο των μπαζών από το νησί, έχουμε δαπανήσει ατελείωτες ώρες. Για την προσφορά μας στο νησί, ας φροντίσουν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους. Αυτή η ιστορία με τα σχόλια στο διαδίκτυο θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει», είπε ο κ. Καρεκλάς και συνέχισε: «θα δούμε πόσες χωματερές θα δημιουργηθούν τώρα στο νησί. Και πλέον δεν θα κάνουμε τον αστυνόμο κανενός.
Εάν πέσει στην αντίληψή μας συνάδελφος ο οποίος αδειάζει μπάζα σε ποτάμια, ρέματα ή οπουδήποτε αλλού, θα είμαστε οι πρώτοι που θα τον καταγγείλουμε. Μέχρι εκεί όμως….», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρότεινε και οι πολιτικοί μηχανικοί να ενημερώνουν από την αρχή τους πελάτες τους για τις τιμές της ανακύκλωσης, καθώς δεν τις γνωρίζουν οι πολίτες. Όπως είπε, υπάρχουν φορτωμένα κοντέινερ και δεν δέχονται οι πελάτες να πετάξουν τα αδρανή υλικά, επειδή αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της ανακύκλωσης.
Όσον αφορά ειδικότερα στις τιμές ανακύκλωσης, ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι στις εταιρείες ανά την Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 53 διαφορετικοί κωδικοί. Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Ρόδο έδωσε μόνο 9 από τους 53 κωδικούς στα σωματεία. Συνεπώς ο καταναλωτής δεν είχε περιθώριο επιλογών… «Θα έπρεπε να υπάρχουν και οι 53 κωδικοί ώστε να έχει ο πελάτης τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στα έξοδα», δήλωσε ο κ. Στυλιανού, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην Ελλάδα ξεκινούν οι τιμές από 0,40 ευρώ για κάθε τόνο και το κόστος φθάνει έως στα 32 ευρώ για κάθε τόνο.
«Στη Ρόδο οι τιμές ξεκινούν από 3,88 ευρώ ο τόνος και φθάνουν μέχρι τα 25 ευρώ πλέον ΦΠΑ! Σε ένα μήνα, εάν συνεχιστεί όλο αυτό, το νησί θα ξαναρχίσει να βρωμίζει. Οι κόποι Περιφέρειας και Δήμου όλα αυτά τα χρόνια να καθαρίσουν ποτάμια κλπ θα πάνε στράφι. Μέχρι το χειμώνα θα έχουν ξαναγεμίσει τα πάντα», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου «Ο Κολοσσός», κ. Στυλιανού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου