Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Ξεκινούν από το 2019 οι μειώσεις των φόρων-ΕΝΦΙΑ: Μείωση 22% από τον Αύγουστο

Για μια νέα αρχή μίλησε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης. «Στις εκλογές οι πολίτες δεν καταδίκασαν μόνο το ψέμα αλλά απαίτησαν μια νέα πραγματικότητα. Η λαϊκή εντολή ήταν σαφής και πεντακάθαρη», τόνισε.

Θα τιμήσουμε στο ακέραιο την εντολή για μια «νέα κανονικότητα» την οποία εννοούμε ως πρόοδο. Δεν θα αναμετρηθούμε με τους αντιπάλους αλλά με τα προβλήματα. Ότι είπαμε θα το κάνουμε, και θα το κάνουμε πιο γρήγορα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο δεν διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και δεν τίθενται σε αμφισβήτηση οι στόχοι για τα πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πετυχαίνοντας τους στόχους 2019 και 2020 δρομολογείται πλάνο αλλαγών με στόχο την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα. Ότι λέμε το πραγματοποιούμε. Ως πρωθυπουργός αρνούμαι να δεχτώ ότι δεν μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αμέσως μετά θα κινηθεί προκειμένου να διαπραγματευτεί χαμηλότερα πλεονάσματα, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών. Βασικός στόχος η βελτίωση της ανάπτυξης προκειμένου να πειστούν όλοι ότι γυρίζουμε σελίδα. Θα αποπληρώσουμε το χρέος με το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι με το υστέρημα της μεσαίας τάξης.

Τα φορολογικά μέτρα

* Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται σε 20% σε δυο φάσεις. Το Σεπτέμβριο κατεβαίνει στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα στο 5% από 10%.

* Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

* Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση.

* Ο πρώτος συντελεστής για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%. Μειώνεται σταδιακά ο ανώτατος συντελεστής. Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

* Κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν από το 20% στο 15%.
Προϊόντα και υπηρεσίες θα κοστίσουν φθηνότερα καθώς οι συντελεστές ΦΠΑ θα καταλήξουν σταδιακά στο 11% και το 22%.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την πρώτη «ασυνέπεια» της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά. Είχα υποσχεθεί ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν από το 2020 και θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό.

«Σήμερα αθετώ τη δέσμευση. Σημαντικές μειώσεις των φόρων ξεκινούν από το 2019. Τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι πολίτες για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα».

Συγκεκριμένα για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι 30%. Ο φόρος για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες κατά 20%. Οι μεγάλες με αντικειμενική αξία άνω του 1 εκατ. θα δουν μείωση 10%.

Στις 120 δόσεις για χρέη στην Εφορία η ελάχιστη δόση μειώνεται στα 20 ευρώ και το επιτόκιο κατεβαίνει στο 3% αντί για 5%. Διευρύνεται η ρύθμιση για τις επιχειρήσεις για βασική οφειλή 1 εκατ. ευρώ. Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα είναι η τελευταία.

– Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.

Οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί ως νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα. Μετά τον Αύγουστο θα κατατεθεί το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο.

Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

Ο δεσμεύσεις για την καθημερινότητα των πολιτών:

– Υγεία: Αμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. Άμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.

– Παιδεία: συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. Άμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.

– Ασφάλεια: Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.

– Τέλος στη γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.

Οι δεσμεύσεις για ανάπτυξη, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις – η άμεση παρέμβαση στην ΔΕΗ:

– Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

– Πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

– Αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Οι αλλαγές στο κράτος:

– Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.

– Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω ενός του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.

– Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

– Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.
– Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντέ και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2020:

● Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

● Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

● Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.

● Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.

● Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Μέσα στο 2020 θα διεκδικήσουμε την μείωση των πλεονασμάτων

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους, όπως είπε, θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.

Πέντε εμβληματικά έργα

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε, στην ομιλία του στη Βουλή, την υλοποίηση πέντε εμβληματικών έργων. Συγκεκριμένα:

-Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή.

-Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.

-Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.

-Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

-Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρος των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

“Αυτές οι πέντε παρεμβάσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας απαντούν ταυτόχρονα σε τοπικές αλλά και εθνικές ανάγκες ενώ συνδυάζουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών με την ανάπτυξη της χώρας”, τόνισε.

Για το Υπουργείο Τουρισμού

Το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί ένα ευρύ δίκτυο για μαρίνες στα νησιά και σε επιλεγμένες τοποθεσίες της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Και δίνει κίνητρα για την νηολόγηση σκαφών αναψυχής που θα παραμένουν και θα συντηρούνται στην Ελλάδα. Στόχος, η προσέλκυση 5.000 επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών άνω των 10 μέτρων.
Το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει μεγάλους βαθμούς αυτονομίας στον Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Με πρώτη παρέμβαση το άνοιγμα 10 αναψυκτήριων πριν το τέλος της τουριστικής σεζόν. Και με ειδικό σχέδιο, τα έσοδα των μουσείων μας διπλασιάζονται έως το 2021.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέα μηνύματα για την Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία. Στα Βαλκάνια, όπως είπε, προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί «η άμβλυνση των συνεπειών της συμφωνίας των Πρεσπών, με έμφαση στην προστασία των μακεδονικών μας προϊόντων. Ξαναστέλνω ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας: από τη συμπεριφορά των γειτόνων μας θα κριθεί η πορεία τους στην Ε.Ε.». Αναφορικά μ την Τουρκία, ανέφερε ότι «πυξίδα για τη σχέση μας παραμένει το διεθνές δίκαιο. Δεν διστάζω να καλέσω τον πρόεδρο Ερντογάν να επιχειρήσουμε μια αμοιβαία προσέγγιση, να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Η αχρείαστη ένταση στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν υπέρ των πολιτών μας»

Παράλληλα, προανήγγειλε πως εντός της επόμενης εβδομάδος θα ανακοινωθεί η συγκρότηση ενός ευέλικτου φορέα που θα αναλάβει την προετοιμασία της πατρίδας μας για να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια από την επέτειο της ελληνικής επανάστασης. «Είναι ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο», είπε.

«Το ‘ή εμείς ή αυτοί’», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «ανήκει στην Ελλάδα του διχασμού, αυτά είναι παρελθόν και η πατρίδα μας δεν αξίζει να βαλτώνει στο χθες. Οι Έλληνες κουράστηκαν, ζητούν λιγότερες υποσχέσεις και περισσότερα χειροπιαστά αποτελέσματα. Θέλουν τα παιδιά τους να περάσουν καλύτερα από τους ίδιους. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα ανταποκριθεί και καλεί σε συμπόρευση όλους τους πολίτες».

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού ΕΔΩ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου