Ειδήσεις

Πού πάνε τα 25 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και από το φθινόπωρο αναμένεται η προκήρυξη των νέων χρηματοδοτικών δράσεων συνολικού ύψους 24,79 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της δημόσιας δαπάνης.

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανακοίνωσαν ότι απέστειλαν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επιχειρησιακά προγράμματα. Αυτά είναι πέντε τομεακά, δεκατρία περιφερειακά και ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα» αναμένεται να υποβληθεί εντός του Οκτωβρίου 2014 σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχετικού κανονισμού.

Ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων ανέρχεται σε περίπου 19,89 δισ. ευρώ ενωσιακής συνδρομής ή 24,79 δισ. ευρώ εκτιμώμενης συνολικής δημόσιας δαπάνης. Αναλυτικά τα προγράμματα έχουν ως εξής:

«Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», προϋπολογισμού 3.646.378.290 ευρώ. Στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία, και η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

«Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», προϋπολογισμού 3.550.487.733, συν 783.429.680 ευρώ που εκχωρούνται στις περιφέρειες. Οι στόχοι του προγράμματος στον τομέα των μεταφορών συνίστανται στην προώθηση της ολοκλήρωσης βασικών υποδομών (οδικών, σιδηροδρομικών, λιμένων, αεροδρομίων), στην προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφορών, στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, καθώς και στην ανάπτυξη βιώσιμων και οικολογικών αστικών μεταφορών (αστικών μέσων σταθερής τροχιάς).

Στον τομέα του περιβάλλοντος οι στόχοι συνίστανται στην προστασία και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση της προσέλκυσης επενδύσεων και την παροχή ευκαιριών άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον ίδιο τον τομέα του περιβάλλοντος.

«Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση», προϋπολογισμού 1.933.409.509 ευρώ, συν 171.517.029 ευρώ που αφορά την Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων.

Βιώσιμες θέσεις
Περιλαμβάνει ολοκληρωμένες πολιτικές για τη στήριξη της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, την προώθηση της ενεργητικής ένταξης στην αγορά εργασίας συμπεριλαμβανομένης της ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, την ισχυροποίηση της σύνδεσης της εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης με την αγορά εργασίας.

«Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα», προϋπολογισμού 377.228.417 ευρώ. Το πρόγραμμα θα συμβάλει στην εθνική προσπάθεια προκειμένου η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα να καταστεί συνεκτική, καλά συντονισμένη, ευέλικτη, εξωστρεφής και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης του κράτους με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, παρέχοντας υπηρεσίες επικεντρωμένες στον πολίτη και συνεχώς αναβαθμιζόμενες.

«Τεχνική Βοήθεια», προϋπολογισμού 317.612.063 ευρώ. Στοχεύει στην υποστήριξη της λειτουργίας και της εφαρμογής όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.

«Αγροτική Ανάπτυξη», προϋπολογισμού 4.223.960.793 ευρώ. Στοχεύει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού χώρου, στη μετάβαση σε ένα ισχυρό, αειφόρο αγρο-διατροφικό σύστημα και στην αύξηση της αξίας των αγροτικών περιοχών.

«Αλιεία και Θάλασσα», προϋπολογισμού 388.777.914 ευρώ. Αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων.

Τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), ένα για κάθε μία από τις ελληνικές περιφέρειες, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 5.278.614.122 ευρώ. Οι περιφέρειες θα διαχειριστούν το 35% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ.

ethnos

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου