Ρεπορτάζ

Κίνδυνος να μην ενταχθούν στο ΕΣΠΑ σημαντικά έργα της περιοχής

Ορατός είναι ήδη ο κίνδυνος να μην υλοποιηθούν από το νέο ΕΣΠΑ έργα σημαντικά για τη Ρόδο, όπως η β’ φάση της περιμετρικής οδού, η νέα είσοδος της πόλεως και οι χερσαίες εγκαταστάσεις του λιμένα της Ακαντιάς.
Σε κίνδυνο μπορεί να τεθούν και κοινωνικά προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Αυτό αποκαλύφθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη για το νέο ΕΣΠΑ.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο νέος δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, οι αντιδήμαρχοι κκ. Μιχάλης Χριστοδούλου και Λίτσα Κρεμαστινού, ο νέος δήμαρχος Λειψών κ. Φ. Μάγγος, ο δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος, ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Δ. Διακομιχάλης και ο νέος δήμαρχος κ. Γιάννης Γαλουζής, ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Χανιώτης, ο δήμαρχος Κάσου Δημήτρης Ερωτόκριτος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γ. Σπιλάνης, ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Α. Βουτσίνος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ζήτησε από τους δημάρχους να αγωνιστούν για να προχωρήσουν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

«Θα πρέπει να είστε σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή. Επιβάλλεται να ετοιμάζεστε για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Όσοι έχετε ενταγμένα έργα στον τομέα του περιβάλλοντος πρέπει να τρέξετε», προειδοποίησε τους δημάρχους ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην προσπάθεια, που ξεκίνησε προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι.
«Βάλαμε τον πήχυ πολύ ψηλά και διεκδικούμε περισσότερα χρήματα. Δεν μπορεί η Περιφέρεια αυτή, που σηκώνει τόσο φορτίο, να μην έχει τους πόρους που πρέπει. Η ηθική επιβάλλει να μην γίνει δέσμευση ιδίων πόρων της Περιφέρειας πριν από την ανάληψη καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

«Τα ζητήματα της ανάπτυξης απαιτούν συνεννόηση. Είναι εθνική και κοινωνική απαίτηση στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε. Είμαστε στη φάση έναρξης ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος. Να γίνει οργανωμένη προσπάθεια για να κλείσει με επιτυχία το ΕΣΠΑ 1. Να μπει ο πήχυς ψηλά, να γίνουμε καλύτεροι, να έρθουν πόροι και να αξιοποιηθούν σε όφελος των πολιτών. Μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο», δήλωσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδ/σου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.

Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής κ. Α. Βουτσίνος αναφέρθηκε στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και στην πρόταση για το νέο πρόγραμμα.
Για το ΕΣΠΑ 1 δήλωσε πως θα καλυφθούν οι στόχοι και πως δεν υπάρχει θέμα απώλειας πόρων. Έκρουσε όμως τον κώδωνα του κινδύνου για τα έργα που υλοποιούνται από το πρόγραμμα ΕΠΕΡΑ.
«Έχουμε σημαντικές υστερήσεις σε δήμους για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Στην νέα προγραμματική περίοδο δεν είναι επιλέξιμη η συγκεκριμένη δαπάνη. Αν δεν γίνουν τα έργα τώρα οι δήμοι θα πρέπει να τα υλοποιήσουν με δικούς τους πόρους. Έχουμε πάνω από 30 μη αποκατεστημένους ΧΑΔΑ. Από αυτούς οι δέκα είναι σε λειτουργία. Θα υπάρξει καταδίκη της χώρας για μια φορά ακόμη και θα επιβληθούν πρόστιμα», προειδοποίησε ο κ. Βουτσίνος.
Ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής δήλωσε πως στις 17 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση της πρώτης πρότασης για το νέο ΕΣΠΑ.

«Το νέο ΠΕΠ θα έχει προϋπολογισμό 172,2 εκατομμύρια ευρώ. Από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων προβλέπεται να εισρεύσουν 150.000.000 €. Εκατό εκατομμύρια θα έρθουν από το Ταμείο Συνοχής ενώ σημαντικό είναι το ποσό που αναλογεί στην Περιφέρεια από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το σύνολο των πόρων για την περιοχή υπολογίζεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ», ανακοίνωσε ο κ. Α. Βουτσίνος, που αναφέρθηκε και στους πέντε θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η πρόταση που θα κατατεθεί για το ΕΣΠΑ 2.
Αναφερόμενος στον άξονα 3 του προγράμματος ανακοίνωσε πως θα δοθούν ελάχιστα χρήματα για τις μεταφορές και τη δημιουργία υποδομών στις πύλες εισόδου, γεγονός που έθεσε σε συναγερμό το δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, ο οποίος τόνισε πως τόσο η β’ φάση της Περιμετρικής όσο και η νέα Είσοδος της Πόλεως είναι έργα που έχουν ωριμάσει και μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Ο κ. Βουτσίνος τόνισε πως η πληροφόρηση, που είχαν στα υπουργεία για τα έργα αυτά, ήταν τελείως διαφορετική.

«Να μεταβείτε στην Αθήνα και να έχετε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό. Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος ξεκίνησε τον αγώνα. Επειδή η πληροφόρηση που δίνεται στη διαχειριστική αρχή είναι λάθος να γίνει ενημέρωση των στελεχών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Στη νέα προγραμματική δεν είναι επιλέξιμες οι τοπικές οδοποιίες. Μιλάμε για έργα διευρωπαϊκών δικτύων ή σε πύλες εισόδου. Στην υγεία έχουμε καλύψει τις ανάγκες σε υποδομές και εξοπλισμό. Το πρόβλημα είναι η λειτουργία τους», δήλωσε ο κ. Βουτσίνος.
Ο κ. Α. Βουτσίνος ανακοίνωσε πως οι δήμοι θα πρέπει να βρουν πόρους για να υλοποιήσουν προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να μην ενισχυθούν με πόρους.
Η τοποθέτησή του ανησύχησε ιδιαίτερα την αντιδήμαρχο κ. Λίτσα Κρεμαστινού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου