• Το Συμβούλιο της Επικρατείας παγώνει απόφαση του Δήμου Ρόδου που απειλούσε με οικονομική καταστροφή ξενοδοχειακή επιχείρηση στους Πεύκους
Με προσωρινή διαταγή που φέρει τη βαρύνουσα υπογραφή της Προέδρου του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης 120/24.4.2025 του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.
Η απόφαση προέβλεπε την τοποθέτηση απαγορευτικής πινακίδας τύπου Ρ23, με την οποία ουσιαστικά αποκλειόταν η πρόσβαση τουριστικών λεωφορείων προς το ξενοδοχείο της εταιρείας «Μανώλης Σ. Παλλάς ΑΕ» στη Λίνδο.
Το ξενοδοχείο της οικογενειακής επιχείρησης Παλλάς λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και 35 χρόνια, εξυπηρετώντας τουρίστες από όλη την Ευρώπη. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς καμία τεχνική ή κυκλοφοριακή μελέτη, κρίθηκε ότι τα τουριστικά λεωφορεία που προσεγγίζουν το ξενοδοχείο, ορισμένα εκ των οποίων ξεπερνούν τους 7,5 τόνους, αποτελούν πρόβλημα. Η απάντηση της δημοτικής αρχής; Η τοποθέτηση πινακίδας που απαγορεύει την πρόσβασή τους.
Το αποτέλεσμα: τουρίστες αναγκάζονται να περπατούν απόσταση άνω των 550 μέτρων, με τις αποσκευές τους, σε θερμοκρασίες που συχνά αγγίζουν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Η εικόνα είναι εξευτελιστική για μία τουριστική χώρα, με οικογένειες, ηλικιωμένους και ΑμεΑ να δεινοπαθούν μέσα στον καύσωνα, περνώντας πάνω από καυτή άσφαλτο.
ΣτΕ: “Σταματήστε άμεσα την εκτέλεση”
Η παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν ήταν απλώς αναγκαία – ήταν επιβεβλημένη. Με την προσωρινή διαταγή, το Δ’ Τμήμα διέταξε να μην προβεί ο Δήμος Ροδίων σε οποιαδήποτε υλική ενέργεια εκτέλεσης της απόφασης που εμποδίζει την πρόσβαση στο ξενοδοχείο.
Η διαταγή αποτελεί δικαίωση για την εταιρεία «Μανώλης Σ. Παλλάς ΑΕ» που προσέφυγε στο ΣτΕ καταγγέλλοντας πληθώρα νομικών και ουσιαστικών πλημμελειών:
• Απουσία κυκλοφοριακής μελέτης.
• Ανυπόστατη η απόφαση λόγω έλλειψης έγκρισης από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
• Αντισυνταγματική προσβολή του δικαιώματος επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η αίτηση περιελάμβανε επίσης δραματική αποτύπωση των επιπτώσεων που ήδη υφίσταται η επιχείρηση, μεταξύ των οποίων η απώλεια τουριστικών συμβολαίων, η απειλή ρητρών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, και η αδυναμία εξυπηρέτησης 270 διαμενόντων και 55 εργαζομένων.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στηρίχθηκε στο αίτημα του σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων Ρόδου «Ο Κολοσσός». Τα επιχειρήματα κρίθηκαν προδήλως ανεπαρκή, όταν οι συνέπειες της απόφασης πλήττουν θεμελιώδη δικαιώματα πρόσβασης, ελευθερίας κυκλοφορίας και οικονομικής βιωσιμότητας μίας επιχείρησης.
Περαιτέρω, όπως τόνισε η αίτηση ακύρωσης, η δημοτική αρχή παραδέχεται ότι η οδός δεν είναι χαρακτηρισμένη δημοτική, γεγονός που καθιστά τον Δήμο απολύτως αναρμόδιο για την επιβολή περιορισμών κυκλοφορίας.
Εν αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών
Η υπόθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ καλείται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει σε ισχύ η αναστολή έως την τελική απόφαση της αίτησης ακύρωσης.
Όμως, η προσωρινή διαταγή φέρνει ήδη μεγάλη ανακούφιση στους εργαζόμενους, τη διοίκηση της “Παλλάς ΑΕ” και τους τουρίστες που την επιλέγουν εδώ και δεκαετίες.
Η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι απλά νομική. Είναι δήλωση. Είναι υπενθύμιση πως το κράτος δικαίου δεν μπορεί να αναστέλλεται με απόφαση ενός δημοτικού συμβουλίου. Και ότι ο τουρισμός, ως εθνικό προϊόν, απαιτεί θεσμική προστασία.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Κώστας Μιχαηλίδης.