Τοπικές Ειδήσεις

Mάνος Κόνσολας: «Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει και ποιες κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε εταιρείες διαχείρισης δανείων και funds για αθέμιτες πρακτικές και μετά από καταγγελίες δανειοληπτών»

Το ζήτημα του ελέγχου και της αντιμετώπισης των αθέμιτων πρακτικών εταιρειών διαχείρισης δανείων και των funds απέναντι σε δανειολήπτες, αναδεικνύει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται σε συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν γίνει, ζητώντας να εξεταστούν και επισημαίνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ:

– Τον Δεκέμβριο του 2023 ψηφίστηκε ο Ν 5072/2023 ο οποίος αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην τήρηση της διαφάνειας εκ μέρους των εταιρειών διαχείρισης και των ξένων funds και στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει επιβολή προστίμων και ανάκληση αδείας σε εταιρείες διαχείρισης δανείων που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους δανειολήπτες.

– Τον περασμένο Απρίλιο, σε νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών θεσπίστηκε η υποχρέωση των πιστωτών, δηλαδή τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης, funds αλλά και του ίδιου του δημοσίου, να καταθέτουν υποχρεωτικά έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη ή στον οφειλέτη τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού , μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προσωποποιημένης ενημέρωσης.

Ο Μάνος Κόνσολας θέτει δύο ερωτήματα:

1ον: Πόσες καταγγελίες έχουν κατατεθεί εγγράφως για αθέμιτες πρακτικές και παραβιάσεις του νόμου από εταιρείες διαχείρισης δανείων και funds απέναντι σε δανειολήπτες και πόσες από αυτές έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα;

2ον: Μετά και την ψήφιση του Νόμου 5072/2023 ποιες και πόσες ποινές έχουν επιβληθεί σε εταιρείες διαχείρισης δανείων και funds για αθέμιτες πρακτικές;

Το  πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι:

Κύριε Υπουργέ,

Το Υπουργείο έχει θέσει σε ισχύ τη νέα βελτιωμένη πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Δανειακών ή άλλων Οφειλών που ενσωματώνει τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Υπενθυμίζω ότι:

– Τον Δεκέμβριο του 2023 ψηφίστηκε ο Ν 5072/2023 ο οποίος αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην τήρηση της διαφάνειας εκ μέρους των εταιρειών διαχείρισης και των ξένων funds και στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει επιβολή προστίμων και ανάκληση αδείας σε εταιρείες διαχείρισης δανείων που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους δανειολήπτες.

– Τον περασμένο Απρίλιο, σε νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών θεσπίστηκε η υποχρέωση των πιστωτών ,δηλαδή τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης, funds αλλά και του ίδιου του δημοσίου, να καταθέτουν υποχρεωτικά έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη ή στον οφειλέτη τρεις μήνες πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού , μέσω  ηλεκτρονικής πλατφόρμας προσωποποιημένης ενημέρωσης.

Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει έγγραφες και επώνυμες καταγγελίες στην Τράπεζα της Ελλάδας  για αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους εταιρειών διαχείρισης και funds απέναντι σε δανειολήπτες.

Σύμφωνα με αυτές:

1ον: Απορρίφθηκε αίτηση ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλέτη, ζητήθηκε η συνυπογραφή του εγγυητή παρά το γεγονός ότι υπήρχε ιατρική γνωμάτευση ότι ο εγγυητής έπασχε από άνοια και βρισκόταν σε πλήρη και απόλυτη αδυναμία.

2ον: Εταιρεία διαχείρισης δανείου άλλαζε διαρκώς τις προτάσεις ρύθμισης αυξάνοντας τις απαιτήσεις της απέναντι στο δανειολήπτη.

3ον: Δανειολήπτης που  είχε  συνάψει σύμβαση αναδιάρθρωσης με εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του Ν. 4738/2020, βρέθηκε μπροστά σε διαταγή πληρωμής που εξέδωσε εταιρεία διαχείρισης , γεγονός που τον υποχρέωσε να μπει σε πρόσθετα δικαστικά έξοδα και ταλαιπωρία.

4ον: Εταιρεία διαχείρισης ανάρτησε στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού απαίτηση δανείου τριπλάσια από το πραγματικό ύψος της οφειλής.

5ον: Εταιρεία διαχείρισης αρνήθηκε να καταχωρήσει στην πλατφόρμα την οφειλή δανειολήπτη προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης του στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να διασώσει το ακίνητο του από κατάσχεση,  με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε οφειλή στο συγκεκριμένο ΑΦΜ ενώ όμως η ίδια η εταιρεία εξέδωσε διαταγή πληρωμής και κατασχετήριο με το ίδιο ΑΦΜ.

6ον: Δανειολήπτης που είχε εξουσιοδοτήσει δικηγόρο για να τον εκπροσωπεί, δεχόταν ο ίδιος συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις και πιέσεις από τον πιστωτή, αντί ο τελευταίος να επικοινωνεί με τον δικηγόρο που ήταν εξουσιοδοτημένος.

7ον: Οφειλέτης που είχε καταθέσει πρόταση ρύθμισης οφειλών είδε την πρόταση του να απορρίπτεται από την εταιρεία διαχείρισης του δανείου του, χωρίς η τελευταία να καταθέσει αντιπρόταση όπως θα έπρεπε.

8ον: Οφειλέτες που έχουν δανειακές υποχρεώσεις σε τράπεζες υπό εκκαθάριση δεν μπορούν να κάνουν ρυθμίσεις των οφειλών τους, αφού η εταιρεία που λειτουργεί ως ειδικός εκκαθαριστής δεν συναινεί σε ρυθμίσεις που υπερβαίνουν την πενταετία, επικαλούμενη την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης, Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να μπει στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμιση οφειλών ένας οφειλέτης που έχει δανειακές υποχρεώσεις σε τράπεζες υπό εκκαθάριση.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η μείωση του ιδιωτικού χρέους και η βιώσιμη και ορθολογική διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για αυτό και πρέπει κάθε καταγγελία που γίνεται έγγραφα και επώνυμα να εξετάζεται και να επιλαμβάνεται η Τράπεζα της Ελλάδας ως εποπτική αρχή.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

1.  Πόσες καταγγελίες έχουν κατατεθεί εγγράφως για αθέμιτες πρακτικές και παραβιάσεις του νόμου από εταιρείες διαχείρισης δανείων και funds απέναντι σε δανειολήπτες και πόσες από αυτές έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα;

2. Μετά και την ψήφιση του Νόμου 5072/2023 ποιες και πόσες ποινές έχουν επιβληθεί σε εταιρείες διαχείρισης δανείων και funds για αθέμιτες πρακτικές;

 

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου