Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνεται το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Οι εταιρείες κάνουν προσφορές που αγγίζουν το 50%, όμως η κίνηση παραμένει εξαιρετικά υποτονική.
«Υπάρχει επάρκεια αγαθών στην αγορά και οι μεγάλες εταιρείες κάνουν σημαντικές προσφορές. Η αγορά της Ρόδου είναι πανέτοιμη για την εορταστική περίοδο και διασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν διακρίνεται όμως εορταστική διάθεση.
Τα τελευταία χρόνια η κίνηση αυξάνεται μόνο κατά την Μ. Εβδομάδα. Οι καταναλωτές ξεκινούν τις αγορές από τη Μ. Δευτέρα έως Μ. Σάββατο. Δεν είναι πλέον όπως παλιά που ο κόσμος ξεκινούσε 15 μέρες νωρίτερα να προμηθεύεται ό,τι είχε ανάγκη. Ο καταναλωτής προσανατολίζεται πλέον σε προϊόντα που είναι σε προσφορά γι΄ αυτό προσπαθεί με τα μειωμένα προς διάθεση κεφάλαια να καλύψει το σύνολο αναγκών του νοικοκυριού που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη διατροφή», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Πάππου.
Οι έμποροι και επιχειρηματίες κρατούν πάντως μικρό καλάθι, σημειώνοντας ότι ο κόσμος θα δώσει προτεραιότητα στις υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με λογαριασμούς ΔΕΚΟ, φορολογικές υποχρεώσεις κλπ.
Ο κ. Πάππου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για να διευκολύνουν και να προσελκύουν τον καταναλωτή, οι εταιρείες διαθέτουν τα προϊόντα τους σε πολύ ελκυστικές τιμές έως και -50%. Μέχρι στιγμής διαφαίνεται ότι τα ντόπια αμνοερίφια θα πωλούνται στις περσινές τιμές και ίσως ελαφρώς φθηνότερα. Οι προσδοκίες όμως δεν είναι μεγάλες. Οι αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις συνεχώς περιορίζουν τα διαθέσιμα κεφάλαια. Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ασφαλές πλέον συμπέρασμα, ότι τα περισσότερα από τα διαθέσιμα θα διατεθούν για να καλυφθούν ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις και να αποπληρωθούν υποχρεώσεις προς τους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας. Εν ολίγοις δεν θα μείνουν διαθέσιμα κεφάλαια για την αγορά, η οποία πλέον έχει επιδοματοποιηθεί κινείται με τα όποιας μορφής επιδόματα λαμβάνει κανείς, πράγμα το οποίο δεν είναι υγιές».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, Νίκος Μπόνης, κάνει λόγο για «κατάρρευση» της αγοράς κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και καλεί τους ντόπιους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς πριν προτιμήσουν τα πολυκαταστήματα των πολευεθνικών, καθώς οι ντόπιες επιχειρήσεις διαθέτουν ποιοτικά εμπορεύματα σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές!
«Αυτή την περίοδο η αγορά κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά. Μπορώ να πω ότι ζήσαμε την κατάρρευση της αγοράς τους χειμερινούς μήνες. Αυτή η νωχελικότητα συνεχίζεται και τον τρέχοντα μήνα. Ελπίζουμε η πασχαλινή περίοδος να φέρει τους καταναλωτές στα τοπικά καταστήματα και όχι σε αυτά των πολυεθνικών. Τη δεδομένη στιγμή, οι ντόπιοι επιχειρηματίες χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε τη στήριξη των Ροδιτών. Θα παρακαλέσω τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς, πράγμα που δεν συνηθίζουν. Πηγαίνουν κατευθείαν στα καταστήματα των πολυεθνικών ενώ τα τοπικά καταστήματα έχουν καλής ποιότητας προϊόντα, συχνά σε καλύτερες τιμές», δήλωσε ο κ. Μπόνης.

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή των Βαΐων (21/4) και την Κυριακή του Θωμά. Από τις 2 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι ενδιάμεσες θερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως και τις 15 Μαΐου με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν ότι θα «αναθερμανθεί» η αγορά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ