Τοπικές Ειδήσεις

B. Oικονόμου από τη Pόδο: «Κανένα νησί χωρίς γιατρό η πολιτική της Ν.Δ. στην Υγεία»

Με το σλόγκαν «Οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη δημόσια υγεία», ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής επικρατείας κ. Βασίλης Οικονόμου, έδωσε το στίγμα του προγράμματος του κόμματος που ήδη έχει ανακοινωθεί και επίσημα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες από την Ρόδο, όπου βρέθηκε, παρόντος του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα, των τέως βουλευτών κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη και Μίκας Ιατρίδη, των εκπροσώπων της ΝΟΔΕ, της υποψήφιας ευρωβουλευτή κας Μαίρης Τριανταφυλλοπούλου κ.ά., ο κ. Οικονόμου επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ξεκινήσαμε με μια επίσκεψη στο Κ.Υ. Έμπωνα το οποίο είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, αφού είναι παραμελημένο. Έδωσα εύσημα στον διευθυντή ο οποίος κάνει μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια για να το κρατήσει ζωντανό με όσες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει μία μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας στους κατοίκους μιας ορεινής περιοχής σε ένα νησί. Οι παρεμβάσεις μας έχουν ήδη προηγηθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και για τις μονάδες υγείας και για το Νοσοκομείο Ρόδου. Οι επισκέψεις που πραγματοποιούμε σε όλη την Ελλάδα, γίνονται στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος της Ν.Δ. για την Υγεία που είναι ρεαλιστικό, μεταρρυθμιστικό και υπό την επίβλεψη του προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι ως σημείο αναφοράς που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση».  Τα νέα στοιχεία που θα εισάγει η Ν.Δ. μέσω του προγράμματος Υγείας επικεντρώνονται στην πρόληψη, στην βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, στην αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ ενώ μέσα από συμπράξεις του Ιδιωτικού με τον Δημόσιο Τομέα, να αξιοποιηθεί ο μεγάλος πλούτος σε ανθρώπινο δυναμικό που έχει η χώρα: «Τα χιλιάδες ιατρεία των ελεύθερων επαγγελματιών, ιατρών της χώρας είναι για εμάς, μια μεγάλη δύναμη η οποία είναι ανεκμετάλλευτη που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Υπό αυτή την έννοια, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία και σε νέους γιατρούς να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους και στους υπόλοιπους να αξιοποιήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει. Όλα αυτά, μαζί με τις κρατικές δομές που είναι πολλές φορές χωρίς αξιολόγηση για το τι παράγουν και πώς λειτουργούν», είπε.
Ο κ. Οικονόμου, ανακοίνωσε πως η Ν.Δ. θα δώσει βάρος στις προσφερόμενες υπηρεσίες στον πολίτη, στις εξετάσεις που θα γίνονται χωρίς επιβάρυνση, ενώ θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό –πολύ πριν να πάει στο νοσοκομείο.
«Κεντρικό μήνυμα είναι η πρόληψη, νέο μοντέλο ζωής, νέος τρόπος συμπεριφοράς, που θα έρθει μέσα από συμφωνία με τον πολίτη» ανέφερε.
«Κανένα νησί χωρίς γιατρό»
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η Ν.Δ. ως αυριανή κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει κίνητρα σε γιατρούς ώστε να πηγαίνουν στα νησιά για να στελεχώσουν τις δομές υγείας, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Η νησιωτικότητα είναι μια βασική παράμετρος σε όλο το πρόγραμμα της Ν.Δ. Είναι αυτονόητο και θα ακολουθήσει την γεωφυσική ιδιαιτερότητα της χώρας. Γι αυτό λέμε ‘κανένα νησί χωρίς γιατρό’ και αποτελεί ένα πολιτική διακύβευμα της Ν.Δ. Θα υπάρξουν κίνητρα και ειδικές πολιτικές για να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα».
Η αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ
Σε άλλη ερώτηση, για το σχέδιο σχετικά με την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. υπογράμμισε τα εξής: «Μόνον με την επιβολή του 6% εισφοράς υπέρ υγείας στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) τα έσοδα ανήλθαν στα 4,6 δις ευρώ ενώ το 2018 ήταν στο 4,6 δις ευρώ. Δε νομίζετε ότι είναι πολύ μεγάλα αυτά τα ποσά, σε σχέση με τις υπάρχουσες προσφερόμενες υπηρεσίες και την κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας; Γι αυτό και η Ν.Δ. προτείνει την σύμπραξη του Ιδιωτικού με τον Δημόσιο Τομέα, ώστε ο ΕΟΠΥΥ να είναι αγοραστής των υπηρεσιών και να διαχειρίζεται τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στον πολίτη, ο οποίος πληρώνει γι αυτές».
Νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου πραγματοποίησε επισκέψεις στο Κέντρο Υγείας Έμπωνα και αργότερα στο Νοσοκομείο Ρόδου, ενώ είχε συναντήσεις με την διοίκηση του νοσηλευτικού μας ιδρύματος και με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Οδοντιατρικού Συλλόγου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου