Ρεπορτάζ

Αθώα τέσσερα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑ Ρόδου για την λυματολάσπη

Αθώα κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου τέσσερα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΥΑ Ρόδου και συγκεκριμένα οι κ.κ. Μανώλης Διακομανώλης, Παναγιώτης Καραβόλιας, Γεώργιος Υψηλάντης και Γ. Κωσταρίδης που είχαν κατηγορηθεί για περιβαλλοντικές παραβάσεις εξαιτίας της εναπόθεσης ακατέργαστης λυµατολάσπης από την επεξεργασία των ακαθάρτων στην περιοχή «Λούκα» του πρώην Δήµου Καλλιθέας.
Κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα ως υπαίτιοι του ότι στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην περιοχή «ΛΟΥΚΑ» της Δ.Ε. Καλλιθέας του Δήμου Ρόδου, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος κατά το χρονικό διάστημα από την 18/1/2014 έως 20/10/2017, υπό την ιδιότητά τους, ο πρώτος κατηγορούμενος (Εμμανουήλ Διακομανώλης) ως Γενικός Διευθυντής, ο δεύτερος κατηγορούμενος (Γεώργιος Υψηλάντης) ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων, ο τρίτος κατηγορούμενος (Παναγιώτης Καραβόλιας) ως Διευθυντής Λειτουργίας και Συντήρησης Εγκαταστάσεων και ο τέταρτος κατηγορούμενος (Γεώργιος Κωσταρίδης) ως Προϊστάμενος Υπηρεσίας Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Ρόδου (ΔΕΥΑΡ), ενεργώντας με πρόθεση προκάλεσαν με πράξεις που αντιβαίνουν στις διατάξεις του νόμου 1650/1986 ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του υποβάθμιση στο περιβάλλον.
Ειδικότερα, στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, εφέροντο να προέβησαν στην απόρριψη στερεών αποβλήτων και δη λυματολάσπης προερχόμενης από τον βιολογικό καθαρισμό (ΒΙΟΚΑ) Ρόδου, του οποίου τη διαχείριση είχε η ανωτέρω δημοτική επιχείρηση, χωρίς να τηρούν τους προβλεπόμενους τρόπους διαχείρισης, χωρίς να λαμβάνουν μέτρα υγειονονομικής προστασίας και χωρίς να μεριμνήσουν για τις απαιτούμενες υποδομές και συγκεκριμένα στις 20/10/2017 οπότε τριμελές κλιμάκιο του Τμήματος Περιβάλλοντος Δωδ/σου πραγματοποίησε στο χώρο εκ νέου αυτοψία, καθώς η παράνομη δραστηριότητα των κατηγορουμένων είχε ξεκινήσει από το έτος 2012 και διενεργήθηκε αυτοψία και στις 17/1/2014, διαπίστωσε ότι συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη λυματολάσπης σε αποθέσεις πλησίον ανάντη και κατάντη πρανούς ρέματος, ο χώρος δεν διαθέτει φύλαξη, είναι δηλαδή εύκολα προσβάσιμος, στην ίδια έκταση και ανάμεσα στους σωρούς της λυματολάσπης διαπιστώθηκε ότι έχουν απορριφθεί και άλλου είδους στερεά απόβλητα όπως μπάζα, ογκώδη αντικείμενα αλλά και απόβλητα προερχόμενα από κτηνοτροφία, και στην περιοχή επικρατούσε έντονη δυσοσμία.
Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία και να βλάπτεται το περιβάλλον, να δημιουργείται κίνδυνος για το υπέδαφος και την ποιότητα των υπογείων υδάτων και να επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο και το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής (κατάληψη κοίτης γειτονικού χειμάρρου με κίνδυνο δημιουργίας εντόνων πλημμυρικών φαινομένων).
Σημειώνεται ότι οι ίδιοι κατηγορούμενοι είχαν κατηγορηθεί για τις ίδιες πράξεις έως το έτος 2014 από το ίδιο δικαστήριο και τον Απρίλιο του 2017.
Η παραγόµενη λυµατολάσπη από τον βιολογικό της Ρόδου κατέληγε, σε παράνοµους ΧΑΔΑ στ’ Αφάντου, στην Κάµειρο, στη Νότια Ρόδο και στον Αρχάγγελο και µετά τη διακοπή της λειτουργίας τους από το 2011 εναποτίθετο πλέον στην περιοχή «Λούκα».
Την άποψη ότι η λυµατολάσπη που παράγεται από την µονάδα του βιολογικού καθαρισµού στο «Βόδι» και απορρίπτεται ανεξέλεγκτα στην περιοχή «Λούκα» στην Καλλιθέα δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον, εξέφρασαν, οι κατηγορούμενοι.
Μεταξύ άλλων ενηµέρωσαν ατύπως ότι η παραγόµενη από τον βιολογικό λυµατολάσπη αφυδατώνεται και δεν είναι τοξική ούτε και περιέχει βαρέα µέταλλα διότι στο δίκτυο αποχέτευσης της Ρόδου δεν είναι συνδεδεµένες βιοµηχανίες, όπως συνέβαινε στη Ψυτάλεια.
Επεσήµαναν πιο πέρα ότι περιέχει παθογόνους οργανισµούς, ότι η οσµή της είναι δυσάρεστη αλλά θεωρούν ότι δεν προκαλεί βλάβες στην υγεία.
Τόνισαν δε ότι αναγκάστηκε η επιχείρηση να την εναποθέτει αρχικά σε χωµατερές και εν συνεχεία στην περιοχή «Λούκα» επειδή δεν υπάρχει νοµικό πλαίσιο στην Ελλάδα που να προβλέπει άλλως και επειδή έτσι είχαν αποφασίσει οι 10 δήµαρχοι του νησιού.
Επιπλέον επεσήµαναν ότι η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε εκδοθεί το 1983 για τον βιολογικό στο «Βόδι» δεν περιελάµβανε µονάδα επεξεργασίας της λυµατολάσπης καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν τότε.
Ως συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστη ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου