Με άνετη πλειοψηφία αλλά με τα «ΝΑΙ» να περιορίζονται κάτω από τον ψυχολογικό φράχτη του 151, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για την άρση ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή.

Πρόκειται για τροπολογία η οποία χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ως «φωτογραφική» ώστε να προχωρήσουν οι υποψηφιότητες της Έλενας Κουντουρά και του Σπύρου Δανέλλη για την Ευρωβουλή, δίχως να διασαλευθεί η κυβερνητική πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 257 βουλευτές, εκ των οποίων οι 148 υπέρ, οι 105 κατά και 4 δήλωσαν παρών.

Παράλληλα η τροπολογία προβλέπει το σπάσιμο των εκλογικών τμημάτων αλλά και τη δυνατότητα σε δημοσίους υπαλλήλους, απόφοιτους της νομικής σχολής, να εκτελούν χρέη δικαστικών αντιπροσώπων.

Σημειώνεται πως τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όσο και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου από πλευράς ΝΔ, ανακοίνωσαν πως δεν θα κάνουν χρήστη της επίμαχης διάταξης.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία,  η ιδιότητα του βουλευτή διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημοσίου λειτουργού ή του υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων του δεν προϋποθέτει πολιτική ουδετερότητα, αλλά, απεναντίας συνιστά καθ’ εαυτήν πολιτική πράξη.

Έτσι στην τροπολογία επισημαίνεται πως η παραίτηση του βουλευτή από το αξίωμα στο οποίο εξελέγη με τη λαϊκή ψήφο, διαφοροποιείται αντίστοιχα με την παραίτηση του δημοσίου λειτουργού, γεγονός που έχει οδηγήσει στην άρση του σχετικού κολλήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ