ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάχη στο ευρωκοινοβούλιο για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ευρωκοινοβούλιο

Η συ­ζή­τη­ση στο ευ­ρω­παϊ­κό κοι­νο­βού­λιο προ­έ­κυ­ψε μετά από την απο­δο­χή της Επι­τρο­πής Ανα­φο­ρών της Ε.Ε. της πρό­τα­σης των δη­μάρ­χων των νη­σιών του Αι­γαί­ου για επα­νε­ξέ­τα­ση του κα­θε­στώ­τος ΦΠΑ που εφαρ­μό­ζε­ται

Στην μάχη για την διεκ­δί­κη­ση του μειω­μέ­νου ΦΠΑ, ως μέτρο για την δια­φύ­λα­ξη της νη­σιω­τι­κό­τη­τας, μπαί­νουν ξανά οι δη­μο­τι­κές αρχές των νη­σιω­τι­κών δήμων του Αι­γαί­ου, αυτή την φορά σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο. Το ζή­τη­μα θα απα­σχο­λή­σει τον Απρί­λιο το ευ­ρω­παϊ­κό κοι­νο­βού­λιο, καθώς η Κο­μι­σιόν θα πα­ρα­στεί για να κα­τα­θέ­σει τις προ­τά­σεις της επί του θέ­μα­τος.

Η συ­ζή­τη­ση στο ευ­ρω­παϊ­κό κοι­νο­βού­λιο προ­έ­κυ­ψε μετά από την απο­δο­χή της Επι­τρο­πής Ανα­φο­ρών της Ε.Ε. της πρό­τα­σης των δη­μάρ­χων των νη­σιών του Αι­γαί­ου για επα­νε­ξέ­τα­ση του κα­θε­στώ­τος ΦΠΑ που εφαρ­μό­ζε­ται, καθώς, όπως οι ίδιοι υπο­στη­ρί­ζουν, οι μειω­μέ­νοι κατά 30% συ­ντε­λε­στές του φόρου συ­νι­στούν πλέον προ­σω­ρι­νό μέτρο έως 30.6.2018 που συν­δέ­ο­νται με την προ­σφυ­γι­κή κρίση, κα­ταρ­γώ­ντας πλή­ρως το προη­γού­με­νο κα­θε­στώς.

Να ση­μειω­θεί ότι η Επι­τρο­πή Ανα­φο­ρών ζή­τη­σε από την Κο­μι­σιόν να διε­ξά­γει προ­κα­ταρ­κτι­κή έρευ­να για το κα­θε­στώς ΦΠΑ στα νησιά του Αι­γαί­ου και ταυ­τό­χρο­να ενη­μέ­ρω­σε σχε­τι­κά τις Επι­τρο­πές Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ανά­πτυ­ξης και Οι­κο­νο­μι­κών. Με επι­στο­λή του ο Επί­τρο­πος Οι­κο­νο­μι­κών, Π. Μο­σκο­βι­σί υπο­στη­ρί­ζει ότι “σύμ­φω­να με την οδη­γία ΦΠΑ, η κα­τάρ­γη­ση των γε­ω­γρα­φι­κών δια­φο­ρο­ποι­ή­σε­ων του ΦΠΑ δεν απο­κλεί­ει την επα­να­φο­ρά τους σε με­τα­γε­νέ­στε­ρο στά­διο στην Ελ­λά­δα”.

Βέ­βαια, από την πλευ­ρά του ο Π. Μο­σκο­βι­σί συν­δέ­ει το προ­σω­ρι­νό κα­θε­στώς μειω­μέ­νου ΦΠΑ με την προ­σφυ­γι­κή κρίση. Ταυ­τό­χρο­να υπο­στη­ρί­ζει ότι για την στή­ρι­ξή τους οι δυο Πε­ρι­φέ­ρειες, Βο­ρεί­ου και Νο­τί­ου Αι­γαί­ου λαμ­βά­νουν χρη­μα­το­δό­τη­ση για προ­γράμ­μα­τα του Ευ­ρω­παϊ­κού Τα­μεί­ου Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ανά­πτυ­ξης και του Ευ­ρω­παϊ­κού Κοι­νω­νι­κού Τα­μεί­ου.

Το θέμα απα­σχό­λη­σε την συ­νε­δρί­α­ση του ΔΣ της ΚΕΔΕ με τον Μιχ. Αγ­γε­λό­που­λο, πρό­ε­δρο της Επι­τρο­πής Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής, να υπο­στη­ρί­ζει ότι η επα­να­φο­ρά του μειω­μέ­νου ΦΠΑ στα νησιά του Αι­γαί­ου συ­νι­στά αντι­στάθ­μι­σμα των αρ­νη­τι­κών συ­νε­πειών της νη­σιω­τι­κό­τη­τας για τους κα­τοί­κους. Την ίδια στιγ­μή τό­νι­σε ότι η δια­τή­ρη­ση του μειω­μέ­νου ΦΠΑ στα νησιά του Αι­γαί­ου λόγω της προ­σφυ­γι­κής κρί­σης συ­νι­στά “ημί­με­τρο” και πως η δια­τή­ρη­σή του πρέ­πει να σχε­τί­ζε­ται ευ­θέ­ως με τη νη­σιω­τι­κό­τη­τα.

“Η μάχη για την Ελ­λά­δα θα είναι δύ­σκο­λη γιατί η τρόι­κα και όχι ο εκ­πρό­σω­πος της Κο­μι­σιόν στην τρόι­κα ζητά έως τέλη Μαΐου να θε­σμο­θε­τη­θεί η κα­τάρ­γη­ση των μειω­μέ­νων συ­ντε­λε­στών ΦΠΑ στα νησιά”, τό­νι­σε κατά τη συ­νε­δρί­α­ση της ΚΕΔΕ, ο Μιχ. Αγ­γε­λό­που­λος, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας και πάλι ότι πρό­κει­ται για μια “σύν­θε­τη νο­μι­κή και πο­λι­τι­κή μάχη”.

Να ση­μειω­θεί ότι με βάση τα στοι­χεία της Κο­μι­σιόν του 2016, η Ελ­λά­δα και η Πορ­το­γα­λία είχαν στα ίδια επί­πε­δα τους μειω­μέ­νους συ­ντε­λε­στές ΦΠΑ, την ώρα που η Κύ­προς τον έχει ορί­σει στο 5% και 9%, η Μάλτα στο 5% και 7%, η Ιτα­λία στο 5% και 10%, η Κρο­α­τία στο 5% και 13%, η Γαλ­λία το 5,5% και 10% με έναν ακόμη στο 2,1%, η Σλο­βε­νία στο 9,5% και η Ισπα­νία στο 10% με έναν ακόμη στο 4%.

avgi.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.