Τοπικές Ειδήσεις

Δημήτρης Κρητικός: «Με δια περιφοράς συνεδρίαση δεν λύνεται το ζήτημα της υφαρπαγής των Πηγών της Καλλιθέας»

Ο Δήμος Ρόδου έχει την υποχρέωση να ηγηθεί της προσπάθειας για μια νέα στρατηγική στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του νησιού.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών» Δημήτρης Κρητικός αναφορικά με την επιχειρούμενη υφαρπαγή των Πηγών Καλλιθέας, υπογραμμίζει ότι με μια συνεδρίαση δια περιφοράς του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με πρόσκληση αυθημερόν και μάλιστα δυο ώρες πριν την συνεδρίαση δεν λύνεται το σοβαρότατο αυτό ζήτημα.

 

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τους συμπατριώτες μας επισημαίνει ότι ο Δήμος Ρόδου έχει την υποχρέωση να ηγηθεί της προσπάθειας για μια νέα στρατηγική στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του νησιού υλοποιώντας στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης των αναξιοποίητων μνημείων πολιτισμού, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και στη δημιουργίας ισχυρής ανάπτυξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο με οικονομικά οφέλη.

Όπως τονίζει οφείλουμε με συνένωση δυνάμεων να προστατεύσουμε τη δημόσια περιουσία του τόπου μας μακριά από κομματικές και προσωπικές φιλοδοξίες.

 

(Επισυνάπτεται η επιστολή)

Ρόδος 20-2-2021

Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητές συμπολίτισσες ,

 

Λόγω του θεσμικού μου ρόλου ως επικεφαλής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως πρώην Δήμαρχος Καμείρου, οφείλω να πάρω θέση στο μείζον ζήτημα της υπαγωγής των Πηγών της Καλλιθέας, στην υπό σύσταση εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» ενέργεια άκρως ζημιογόνα, αφενός γιατί υποβαθμίζει τις αρμοδιότητες του Δήμου μας, αφετέρου έχει αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου.

Πάντα ήμουν υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου του Δήμου Ρόδου, επιδιώκοντας την περαιτέρω μεταφορά αρμοδιοτήτων προς αυτόν, με τελικό στόχο την Μητροπολιτική διακυβέρνηση της γύρω περιοχής. Ωστόσο συμβαίνει το αντίθετο. Και εν μέρει οφείλεται στην ανυπαρξία ενεργειών εκ μέρους του Δήμου Ρόδου. Με έκπληξη είδα, ότι ένα μείζον θέμα όπως η απώλεια των Πηγών της Καλλιθέας από το Δήμο, σε τοπικό επίπεδο τέθηκε σε ένα δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς και με την απουσία της Περιφέρειας και των τοπικών βουλευτών όλων των παρατάξεων. Σαν να μην τους αφορά !

Οι πηγές της Καλλιθέας αποτελούν εμβληματικό ιστορικό μνημείο για τον τόπο μας. Η ιαματική τους δράση ήταν γνωστή ήδη από την περίοδο της Δωρικής Εξάπολης και τα χρόνια των Ιπποτών. Επισκέπτες συνέρρεαν από τις μικρασιατικές ακτές αλλά και από τα βάθη της Ανατολίας. Τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Καλλιθέας έγιναν από τους Ιταλούς με κάθε επισημότητα την 1η Ιουλίου 1929 και υπήρξαν πόλος έλξης πλήθους ασθενών καθώς και επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

 

Κομβικό ρόλο στην εκμετάλλευση των ιαματικών πόρων αναμένεται να διαδραματίσει ο Οργανισμός Ιαματικών Πηγών Ελλάδος (ΟΙΠΕ), η σύσταση του οποίου προβλέπεται στο νομοσχέδιο «Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, Σύσταση Οργανισμού Αξιοποίησης Ιαματικών Πόρων και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει ήδη κατατεθεί. Ο εν λόγω Οργανισμός θα αναλάβει την κεντρική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ιαματικών πηγών της χώρας, στοχεύοντας στην καλύτερη εποπτεία και τον

αρτιότερο συντονισμό για τη λειτουργία των εθνικών πόρων, θα συμμετέχουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), αφού ένας σημαντικός αριθμός ιαματικών πόρων ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστή ως Υπερταμείο.

 

Ο ΟΙΠΕ θα αναλάβει τη διοίκηση, τη διαχείριση και την αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών, καθώς και των ακινήτων και υφιστάμενων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στους χώρους των ιαματικών πηγών και αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή/και των οικείων ΟΤΑ. Στον Οργανισμό δύνανται να μεταβιβάζονται, να περιέρχονται ή να παραχωρούνται, κατά πλήρη κυριότητα, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης, κεκτημένα οικονομικά συμφέροντα, άυλα δικαιώματα και δικαιώματα λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης φυσικών ιαματικών πόρων, ακινήτων και εγκαταστάσεων εντός αυτών, με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.

 

Η διοίκηση και η διαχείριση των πηγών θα ανατίθεται κάθε φορά στον ΟΙΠΕ με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού. Τα έσοδα από την αξιοποίηση και την παραχώρηση των περιουσιακών του στοιχείων και οι κάθε είδους αποδόσεις που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση αυτών και των εγκαταστάσεών τους, κατανέμονται κατά ένα ποσοστό στους μετόχους του Οργανισμού και κατά ένα ποσοστό στον οικείο δήμο ή στον φορέα του Δημοσίου ή στη Δημόσια Επιχείρηση που ανήκει κάθε πηγή.

 

Και διερωτάται κάποιος, αυτά δεν μπορούσε να τα κάνει ο Δήμος μας; Και βέβαια μπορούσε! H λειτουργία των Πηγών της Καλλιθέας δεν είναι μόνο η κτιριακή αποκατάσταση, αλλά η εν τοις πράγμασι λειτουργία της, ως ιαματική πηγή.

Και επαναλαμβάνεται δυστυχώς η αδιαφορία, όπως συνέβη και με την περίπτωση της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στα νησιά. Και τότε με την από 5 Μαΐου 2020 12:18 μμ επιστολή μου στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου είχα ζητήσει την άμεση σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη και με τη συμμετοχή των βουλευτών του Νομού για να συζητηθεί το θέμα εκτενώς, όπως προβλεπόταν σε σχέδιο νόμου, σήμερα νόμος του Κράτους (Ν.4685/2020 ΦΕΚ 92 τ. Α) και να αναλάβει ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος τις ευθύνες του στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει. Αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Και εδώ μπαίνει και θεσμικό και λειτουργικό και οικονομικό ζήτημα καθώς η Περιφέρεια γίνεται ξαφνικά συμμέτοχος με λεφτά των δημοτών και στην περιουσία των υποδομών των δήμων υφαρπάζοντας πόρους.

Αγαπητοί συμπολίτες και αγαπητές Συμπολίτισσες ,

Με αφορμή το γεγονός με τις Πηγές της Καλλιθέας, μήπως δεν είναι λυπηρό, κτίρια ύψιστου αρχιτεκτονικού κάλλους της ιταλικής περιόδου να εγκαταλείπονται στο χρόνο και να καταρρέουν ,όπως μεταξύ άλλων το Σανατόριο και τα κτήρια της Ελεούσας, η βίλλα του Ιταλού διοικητή των Δωδεκανήσων επί Μουσολίνι Ντε Βέκι στον Προφήτη Ηλία, η οποία παράλληλα χρησιμοποιούνταν ως θερινό ανάκτορο του Ιταλού βασιλιά Βιτόριο Εμμανουέλε του Γ΄ και αργότερα ως εξοχική κατοικία

του Μπενίτο Μουσολίνι. Δεν θα μπορούσε να ήταν ένα μουσείο της Νεώτερης Ιστορίας του Νησιού, αξιοθέατο για τους χιλιάδες τουρίστες και όχι μόνο, με έσοδα για το Δήμο Ρόδου;

Ο σεβασμός στη δημόσια περιουσία και σε ιστορικά μνημεία του τόπου μας, είναι καθήκον όλων μας και ένδειξη πολιτισμού. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλλουμε, ώστε η Ρόδος να είναι ένας τόπος όμορφος, καθαρός και φιλικός για το δημότη μας αλλά και τον επισκέπτη, διατηρώντας την από αιώνες ιστορική και πολιτιστική της μνήμη.

Σεβασμός, δημόσιο, περιουσία, τρεις όροι που καθορίζουν την ουσία και το περιεχόμενο της σχέσης του ατόμου με την κοινωνία. Η έννοια του σεβασμού αφορά στην επίγνωση των ορίων της ανθρώπινης υπόστασης και των επιτευγμάτων της και ακολούθως στην εναρμόνιση της συμπεριφοράς της στο πλαίσιο του μέτρου, της αρμονίας και της αρετής.

Το 2021 μας φέρνει αντιμέτωπους με μια εξαιρετικά περίπλοκη οικονομική πραγματικότητα, στην οποία καλούμαστε συλλογικά να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να χαράξουμε την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και επαναφοράς της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Ο Δήμος Ρόδου έχει την υποχρέωση να αντιληφθεί και να ηγηθεί της προσπάθειας για μια νέα στρατηγική στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του νησιού. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας να διαχειριστούμε τα μνημεία μας !

Οφείλουμε να προσδώσουμε αξία στην περιουσία του Δημοσίου, υλοποιώντας στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης των αναξιοποίητων μνημείων πολιτισμού του νησιού και συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και στη δημιουργίας ισχυρής ανάπτυξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και με οικονομικά οφέλη.

Η πόλη, ως η οργανωμένη κοινωνική ζωή, η πολιτεία, ως η τέλεια οργανωμένη πόλη, η δημοκρατία, και ο πολιτισμός ως το απαύγασμα της τέλειας ατομικής και κοινωνικής ζωής εκπορεύονται και καταλήγουν στο σεβασμό που δείχνει και αποτίνει ο άνθρωπος στην ατομική του ουσία και δημόσια περιουσία αντίστοιχα.

Μαζί οφείλουμε να προστατεύσουμε τη δημόσια περιουσία της πόλης μας. Οι πόροι για την προστασία και τη συντήρησή της είναι περιορισμένοι, συγκεκριμένοι και σχεδόν μηδενικοί. Απαιτείται Σχέδιο για τη σωστή διεκδίκηση αυτών που μας ανήκουν. Μπορούμε φτάνει να το θελήσουμε μακριά από κομματικές και προσωπικές φιλοδοξίες.

Αλλιώς χαρίζοντας όλες τις αρμοδιότητες, θα φτάσουμε να αναλωνόμαστε σε κλείσιμο λακκουβών και σε φύτευση λουλουδιών στα παρτέρια του Δήμου για τα οποία θα αισθανόμαστε υπερήφανοι μετρώντας τα εκατοντάδες likes στο facebook!

 

Με τιμή

 

Δημήτρης Γ. Κρητικός

Γιατρός πνευμονολόγος

Επικεφαλής παράταξης «Ρόδος Αξιών»

Πρώην Δήμαρχος Καμείρου Ρόδου

 

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών» Δημήτρης Κρητικός αναφορικά με την επιχειρούμενη υφαρπαγή των Πηγών Καλλιθέας, υπογραμμίζει ότι με μια συνεδρίαση δια περιφοράς του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου με τη μέθοδο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με πρόσκληση αυθημερόν και μάλιστα δυο ώρες πριν την συνεδρίαση δεν λύνεται το σοβαρότατο αυτό ζήτημα.

 

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τους συμπατριώτες μας επισημαίνει ότι ο Δήμος Ρόδου έχει την υποχρέωση να ηγηθεί της προσπάθειας για μια νέα στρατηγική στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του νησιού υλοποιώντας στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης των αναξιοποίητων μνημείων πολιτισμού, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και στη δημιουργίας ισχυρής ανάπτυξης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο με οικονομικά οφέλη.

Όπως τονίζει οφείλουμε με συνένωση δυνάμεων να προστατεύσουμε τη δημόσια περιουσία του τόπου μας μακριά από κομματικές και προσωπικές φιλοδοξίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου