Ειδήσεις

Ο ρόλος και η σημασία του εθελοντή πυροσβέστη

Πληροφορίες σχετικά με τον θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη (μετά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας) παρέχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, με την ακόλουθη ανακοίνωση που εξέδωσε:
Ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης» χρησιμοποιείται και προσδιορίζεται με σαφήνεια στον Ν.4029/2011 (άρθρο 15, παρ.6) και χαρακτηρίζει κατ αποκλειστικότητα πολίτες που παρέχουν εθελοντικά υπηρεσίες στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Από το 1991 (Ν.1951) καθιερώθηκε και στην Ελλάδα, μιας και παγκοσμίως ήταν ευρέως διαδεδομένος, ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη.

Με το Π.Δ. 32/05-02-1992, καθορίζεται ο κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων σε όσους Δήμους, Κοινότητες ή άλλους φορείς ενδιαφέρονται να συστήσουν κάποιο Σταθμό ή Κλιμάκιο. Τέλος με την Υ.Α. 8281/17-4-1995 καθορίζονται τα ελάχιστα βασικά φορητά μέσα πυρόσβεσης που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

Εθελοντής μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε είναι πιστοποιημένα υγιής, άνδρας ή γυναίκα και ηλικίας 18-55 ετών, ανεξάρτητα επαγγέλματος ή ενδεχομένης υπαγωγής του σε άλλη εθελοντική ομάδα. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία παρέχονται αρχική εκπαίδευση θεωρητική και πρακτική (120 ωρών), στολή προστασίας (παρόμοια με των μονίμων), ασφαλιστική κάλυψη, κ.α. Τονίζεται ότι το έργο του εθελοντή πυροσβέστη είναι τιμητικό και άμισθο.

Οι Εθελοντές Πυροσβέστες, αφού ολοκληρώσουν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους, εγγράφονται σε ειδικό μητρώο Εθελοντών Πυροσβεστών, τους χορηγείται ειδική υπηρεσιακή ταυτότητα, συμμετέχουν σε ασκήσεις ετοιμότητας και επεμβαίνουν σε όλα τα συμβάντα, καθόλη την διάρκεια του χρόνου μαζί με τους επαγγελματίες Πυροσβέστες, σε αστικές και δασικές πυρκαγιές, σε διασώσεις, τροχαία, πλημμύρες, σεισμούς και γενικά οπουδήποτε καλείται το Πυροσβεστικό Σώμα. Έχουν υποχρέωση εκτέλεσης τουλάχιστον τριών 8ώρων υπηρεσίας μηνιαίως, όταν αυτοί υπηρετούν σε Επαγγελματικό Πυροσβεστικό Σταθμό.

Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια ιδρύονται ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου Δήμου ή Κοινότητας ή Συνδέσμου αυτών προς το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος (μέσω της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) και έκδοσης σχετικής Απόφασης Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, δημοσιευόμενη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με την προαναφερθείσα νομοθεσία.
Τα Κλιμάκια αυτά στελεχώνονται αποκλειστικά από 10 τουλάχιστον Εθελοντές Πυροσβέστες (μάχιμοι και οδηγοί σε αναλογία 2:1) και υπάγονται επιχειρησιακά αποκλειστικά στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ο φορέας που αιτείται την ίδρυσή τους υποχρεούται να παρέχει στέγαση σε σχετικά κεντρικό σημείο και βασικό εξοπλισμό.

Εκτιμάται ότι, ιδιαίτερα στον νησιωτικό χώρο της Δωδεκανήσου, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός τουλάχιστον Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε κάθε νησί του Νομού ,εκεί όπου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά στερείται την παρουσία επαγγελματικής πυροπροστασίας.
Σήμερα, εθελ. Πυρ/κά Κλιμάκια λειτουργούν στον Έμπωνα, στην Νίσυρο και επίκειται η λειτουργία νέων στο νησί της Ρόδου.

Χρήσιμοι σχετικά διαδικτυακοί τόποι όπου υπάρχει η σχετική με το θέμα νομοθεσία:
Πυροσβεστικό Σώμα: www.fireservice.gr
Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος: www.vfu.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου