Ειδήσεις

Μεταναστευτικό: Ο κυβερνητικός σχεδιασμός -Σε ποια νησιά δημουργούνται κλειστά κέντρα

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει καταλήξει σε έναν σχεδιασμό, που αναμένεται να εκτυλιχθεί σε δύο φάσεις, αφού πρώτα έχουν εξεταστεί περισσότερα του ενός σενάρια

Τον ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού / Μεταναστευτικού ανακοινώνουν αύριο Τετάρτη εκτός απρόοπτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός Αμύνης και ειδικός συντονιστής επί του ζητήματος, Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των 13 Περιφερειαρχών της Κρήτης έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις, προκειμένου όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να είναι πλήρως ενήμερες για τον κυβερνητικό προγραμματισμό. Το στίγμα της δικής του διακυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα ξεκαθάρισε εκ νέου ο πρωθυπουργός: «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε τον νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει».

Επιτελικοί κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει σε έναν σχεδιασμό, που αναμένεται κατά πληροφορίες να εκτυλιχθεί σε δύο φάσεις, αφού πρώτα έχουν εξεταστεί περισσότερα του ενός σενάρια. Στέλεχος, που γνωρίζει το παρασκήνιο των συσκέψεων, που πραγματοποιούνται εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρεί με νόημα πως «το Μεταναστευτικό εξελίσσεται σαν το ακορντεόν» θέλοντας κατ αυτόν τον τρόπο να περιγράψει τις αυξομειώσεις στις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές και ως εκ τούτου τις αντικειμενικές δυσκολίες, που ενέχει η χάραξη εθνικής πολιτικής αντιμετώπισης του ζητήματος.

Καθοριστική παράμετρος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε πρώτη φάση και κατά μείζονα λόγο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο και τη Λήμνο, η χωρητικότητα των οποίων συναρτάται ευθέως με τον πληθυσμό των συγκεκριμένων νησιών, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα 10.000 άτομα. Τα συγκεκριμένα κέντρα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά το αργότερο έως το τέλος του χειμώνα.

Εισηγήσεις έχουν κατά πληροφορίες γίνει και για χωροθέτηση ανάλογων κέντρων σε νησιά των Δωδεκανήσων, όπως η Κως και η Λέρος, ωστόσο δεν υπάρχει προς ώρας οριστική απόφαση. Φυλασσόμενα κέντρα αναμένεται να χωροθετηθούν και στην ηπειρωτική χώρα, καθώς οι συζητήσεις ανάμεσα στον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, σχεδιάζεται η λειτουργία τουλάχιστον 5 τέτοιων δομών, οι οποίες θα δύνανται να φιλοξενήσουν έως 2000 άτομα, τα οποία κατά πλειοψηφία θα έχουν προσφυγικό προφίλ, ως εκ τούτου και προοπτική ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινωνίες. Οι Περιφέρειες της Κρήτης και της Πελοποννήσου αναμένεται βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού να φιλοξενήσουν 2 από τις φυλασσόμενες δομές.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει, όπως επισημαίνεται, να προσδώσει ισχυρό συμβολισμό στις επικείμενες ανακοινώσεις. Η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε τοποθεσίες πέραν της αστικής περιμέτρου, που δεν «επιβαρύνουν» την εικόνα των συγκεκριμένων περιοχών, καθώς πολλές εκ των οποίων είναι και τουριστικές, σε συνδυασμό με την αλλαγή στην πολιτική του ασύλου, που νομοθετήθηκε προσφάτως και την αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων, χερσαίων και νησιωτικών, εκτιμάται ότι θα εκπέμψει το σήμα προς τα κυκλώματα των διακινητών ότι η χώρα μας δεν είναι ένας…εύκολος προορισμός. Η ενίσχυση των μέσων παρακολούθησης του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, όπως η απόκτηση περισσότερων θερμικών καμερών, καθώς και η πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων, 500 νέων υπαλλήλων στις υπηρεσίες ασύλου και στην ενδοχώρα, αλλά και 800 ατόμων για την φύλαξη των συνόρων και των προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά συμβολίζουν κατά την κυβέρνηση μία ουσιώδης αλλαγής πλεύσης στην εθνική πολιτική για το Μεταναστευτικό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να ανταποκριθεί στις ανησυχίες σεβαστού τμήματος της κοινής γνώμης, που επιθυμεί να αντιληφθεί πως η παρούσα κυβέρνηση διαφοροποιείται ουσιωδώς από τη στρατηγική, που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ του παραλλήλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδεικνύει σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έντονη κινητικότητα και στο σκέλος της διεθνοποίησης του ζητήματος. Καίτοι οι σχετικές πρωτοβουλίες, αλλά και οι επικοινωνίες με ξένους ηγέτες δεν βλέπουν πάντα το φως της δημοσιότητας, ο πρωθυπουργός μεταδίδεται ότι ασκεί διογκούμενες πιέσεις για την ουσιαστική αλλαγή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέλιξη, που αναμένεται να εμπεδωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν την προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει η Γερμανία.

Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει σε συνέντευξη, που παρεχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ότι «δεν μπορεί μία χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης, όπως η Ελλάδα,  ως βολικούς χώρους «στάθμευσης» για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Δεν θα το δεχθώ άλλο». Επιπλέον, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της πρωτοβουλίας του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, για την μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου του Κανονισμού του Δουβλίνου με τις χώρες, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Τουρκία, να αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία χορήγησης ασύλου. Στο ζήτημα του Μεταναστευτικού αναμένεται μεταξύ άλλων να αναφερθεί ο πρωθυπουργός και κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 4 Δεκεμβρίου

Πηγή ethnos.gr

Σπύρος Μουρελάτος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου