Ειδήσεις

“Πόρτα” από την τρόικα για το ωράριο των φαρμακείων

Ούτε βήμα πίσω δεν φαίνεται να κάνουν οι δανειστές όσον αφορά το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων, παρά τις πιέσεις τόσο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όσο και του κλάδου των φαρμακοποιών για αναδιαμόρφωση του ωραρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνήθηκαν ακόμη και να ανοίξουν θέμα αλλαγών στο ώρες που μπορούν τα φαρμακεία να μένουν ανοικτά, ακυρώνοντας στην ουσία τις πρότερες υποσχέσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τη θεσμοθέτηση σταθερού ωραρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες ήθελαν τον Α. Ξανθό να προχωρά σε αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των φαρμακείων μέσα στο μήνα, προς την κατεύθυνση ενός σταθερού και υποχρεωτικού ωραρίου, κάτι που αποτελούσε τους τελευταίου μήνες πάγιο αίτημα του προέδρου του ΠΦΣ Κώστα Λουράντου. Η πρόταση ήταν να εφαρμοστεί υποχρεωτικά το ωράριο που ακολουθείται αυτή τη στιγμή από τα περισσότερα διευρυμένα φαρμακεία (που στην πλειονότητά τους ακολουθούν συνεχές ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ) και να ισχύσουν κανονικά οι εφημερίες και οι διανυκτερεύσεις.

Όλα δείχνουν εντούτοις πως η τρόικα έχει άλλα σχέδια για τα φαρμακεία, εμμένοντας στην άποψη πως το ελεύθερο ωράριο εξυπηρετεί καλύτερα τον ανταγωνισμό στην αγορά, αλλά και τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Η αρχή προκειμένου το ωράριο των φαρμακοποιών να βρεθεί εκ νέου στο προσκήνιο ήταν η συνάντηση που είχαν στα τέλη Ιουλίου ο ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας, με τον τελευταίο να δηλώνει χαρακτηριστικά πως το υπάρχον καθεστώς λειτουργίας αποτελεί “αρρύθμιστο τοπίο που θέλει διευθέτηση”. Οι αντιδράσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μετά την απελευθέρωση του ωραρίου ήταν έντονες, ενώ τα μέλη του έχουν ουκ ολίγες φορές προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που δεν θεσμοθετηθεί ενιαίο ωράριο λειτουργίας για όλα τα φαρμακεία και δεν μπουν κανόνες (κάτι που πρακτικά θα καταργήσει την έννοια του ελεύθερου ωραρίου), τότε δεν θα έμεναν διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Και ενώ ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί στις προηγούμενες συναντήσεις με τους φαρμακοποιούς να επαναφέρει το σταθερό ωράριο, απέφευγε να ορίσει νέο ραντεβού συνάντησης με τους εκπροσώπους του. Με τις εκλογές ωστόσο των φαρμακευτικών συλλόγων να πλησιάζουν και το ζήτημα του ωραρίου να παραμένει ακόμη στον “αέρα”, οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται να λάβουν εκ νέου θέσεις μάχης.

Στον αντίποδα, αυτό που απασχολεί περισσότερο τους δανειστές αυτή τη στιγμή είναι τι θα γίνει με τους προϋπολογισμούς του φαρμάκου και των διαγνωστικών εξετάσεων, που έχουν εκτοξεύσει τις δαπάνες της Υγείας. Οι δανειστές εμφανίζονται εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τους δύο υπουργούς Υγείας, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στον έλεγχο των δύο παραπάνω κωδικών του ΕΟΠΥΥ. Όπως είχε μεταδώσει εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα το Capital.gr το “μήνυμα” που στέλνουν οι δανειστές προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πως θα πρέπει να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι υποβολές των διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να προσεγγίσουν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα 314 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους, ενώ και το φάρμακο κινείται εκτός στόχου (212 εκατ. ευρώ ήταν η υπέρβαση που καταγράφηκε στο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Ιούνιο).

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου