Ειδήσεις

«Η πανδημία πάει την Ελλάδα πίσω», λέει ο Γερμανικός Τύπος

«Η Ελλάδα πίστευε μέχρι τώρα ότι έχει το πάνω χέρι στη πανδημία. Άξαφνα όμως οι αριθμοί των κρουσμάτων εκτινάχθηκαν. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τα κρούσματα σε σχέση με τον Ιούνιο τριπλασιάστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Η ελληνική κυβέρνηση επιβάλλει και πάλι αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα», σημειώνει η Rheinische Post σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η πανδημία πάει την Ελλάδα πίσω».

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι «τα μέτρα πλήττουν και την οικονομία. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι δυσοίωνες. Η Κομισιόν αναμένει για φέτος συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας 9%. Η διαμόρφωση της ύφεσης εξαρτάται κυρίως από τις εξελίξεις στο μέτωπο του τουρισμού, ο οποίος συνέβαλλε με περισσότερο από 21% στο ΑΕΠ και διασφάλισε το 20% των θέσεων εργασίας. Οι ελπίδες για ένα δυναμικό ξεκίνημα μετά το τετράμηνο αναγκαστικό διάλειμμα δεν ευοδώθηκαν. Σχεδόν 18 δισεκατομμύρια ευρώ έφεραν πέρυσι οι ξένοι τουρίστες στην Ελλάδα. Ειδικοί του τουριστικού κλάδους τοποθετούν τα φετινά έσοδα του τουρισμού στα 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή μειώνονται και τα φορολογικά έσοδα. Το πρώτο επτάμηνο του έτους τα έσοδα βρίσκονταν σχεδόν 18% κάτω από τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών. Στον προϋπολογισμό για το 2020 ο υπουργός προέβλεπε πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ και σήμερα αναμένεται ένα έλλειμμα 7%. Η πανδημία ρίχνει την Ελλάδα πίσω και στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης και της αύξησης του νέου δανεισμού το δημοσιονομικό έλλειμμα ενδέχεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ.

Σε αντίθεση ωστόσο με την δημοσιονομική κρίση 2010-2018 προβλέπεται ότι η ελληνική οικονομία θα ορθοποδήσει σχετικά γρήγορα. Η Κομισιόν προβλέπει για το 2021 ανάπτυξη 6%. Το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και πόσο έξυπνα η Αθήνα θα διαθέσει τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης».

πηγή: Deutsche Welle

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου