Ειδήσεις

Αυτό είναι το “υπερόπλο” της Ελληνικης Πολεμικής Αεροπορίας που τρομάζει την Τουρκία

Ένα υπερόπλο διαθέτει στο οπλοστάσιο της η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ο πύραυλος SCALP EG, το “μακρύ χέρι” της αεροπορίας όπως πολλοί το αποκαλούν, μπορεί να οπλίσει τα Mirage 2000 και να επιφέρει σοβαρότατα πλήγματα κατά στρατηγικών στόχων (οπλισμένα καταφύγια) ή κατά μέσων του εχθρού (πλοία) και αποτελέι ένανκρίσιμο παράγοντα ισχύος, ο οποίος λαμβάνεται σοβαρά απο την Τουρκία.

Αυτό είναι το "υπερόπλο" της Ελληνικης Πολεμικής Αεροπορίας που τρομάζει την Τουρκία

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει έναν άγνωστο αριθμό πυραύλων cruise τυπού SCALP EG, με βεληνεκές το οποίο πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να ξεπεράσει τα τεχνικά χαρακτηρισρικά του και να φτάσει περίπου τα 500 χιλιόμετρα και αυτό γιατί η ακτίνα δράσης της ελληνικής διαμόρφωσης αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Απαγορεύεται να είναι πάνω από 500 χλμ. βάσει της συνθήκης για τον περιορισμό των όπλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι “μπορεί να είναι και μεγαλύτερη”.

1

Οι SCALP έχουν σχεδιαστεί για να χτυπούν από μεγάλη απόσταση στόχους και υποδομές υψηλής σημασίας. Mε βάρος περίπου 1300 κιλά και γόμωση σχεδόν μισό τόνο κινούνται στην τελική φάση σε πολύ χαμηλό ύψος εκτός ελέγχου εχθρικών ραντάρ, έχουν ακρίβεια πλήγματος στα 2 μέτρα και ικανότητα διάτρησης σκυροδέματος πάχους 6 μέτρων. Χωρίς αμφιβολία είναι το όπλο που ανησυχεί περισσότερο από κάθε άλλο την Τουρκική αεράμυνα.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του SCALP EG, είναι:

  • Καθοδήγηση: GPS /INS + IIR (τελική φάση) με Terrain Masking και Terminal pop-up maneuver
  • Πολεμική Κεφαλή: Bomb Royal Augmenting Charge (BROACH) με τρεις τρόπους λειτουργίας βάρους 120 Kg
  • Εμβέλεια: 300 km
  • Βάρος: 1300 kg
  • Άνοιγμα Πτερύγων Καθοδήγησης: 2.84m
  • Μήκος: 5.1m
  • Πλάτος: 0.630 m
  • Ταχύτητα: 0.85 Mach
  • Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: M-2000-5
  • Στόχοι: Ευκολίες Αεροδρομίων, Ελλιμενισμένα Πλοία, Γέφυρες, Ενισχυμένοι στόχοι καθώς και Στόχοι στρατηγικού ενδιαφέροντος

Η σύμβαση για τους στρατηγικούς SCALP-EG (υπήρξε και μία δεύτερη συμπληρωματική παραγγελία επί ΥΕΘΑ Παπαντωνίου το 2003) υπογράφηκε ξεχωριστά και υπό απόλυτη μυστικότητα στη Γαλλία από τον τότε ΥΕΘΑ, Α. Τσοχατζόπουλο.

Πηγή: thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου