Ατάκτως Ερριμμένα

Εγκλήματα

Προσπαθώντας να αντιληφθώ το σκεπτικό των ανθρώπων που βάζουν φωτιές, έπεσα επάνω στην άποψη του καθηγητή εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ευγένιου Τριβιζά, σχετικά με το προφίλ των εμπρηστών : «Όπως και στην τυπολογία άλλων εγκλημάτων έτσι και στον εμπρησμό υπάρχει μια τεράστια ποικιλία αιτίων και κινήτρων, από τα καθαρά ωφελιμιστικά μέχρι τα παθολογικά. Όταν είχα γράψει για παράδειγμα το διήγημα «Ο Ερωτευμένος Πυροσβέστης» δεν γνώριζα ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα ακόμα και περιπτώσεις εμπρηστών οι οποίοι βάζουν φωτιές για να εμφανίζονται ηρωικοί σβήνοντάς τις, η άλλοι που καίνε οι ίδιοι τα σπίτια τους για να προσελκύσουν τον οίκτο των συνανθρώπων τους». (΄Οπου ο « Ερωτευμένος Πυροσβέστης» είναι ένα παραμύθι, στο οποίο ο πρωταγωνιστής, πυροσβέστης στο επάγγελμα, βάζει φωτιά στο σπίτι της αγαπημένης του …)
Τις πιο έγκυρες μελέτες για το προφίλ του εμπρηστή τις έχουν κάνει Αυστραλοί εγκληματολόγοι. Σύμφωνα με αυτές, τα κυριότερα αίτια πίσω από τους εμπρησμούς είναι τα εξής:
1. Η κάλυψη ενός εγκλήματος (μιας ληστείας, ας πούμε, ή ενός φόνου) 2. Οικονομικοί λόγοι 3. Ασφαλιστική απάτη 4. Ψυχολογικοί λόγοι 5. Εκδίκηση 6. Τρομοκρατία.
Οι συχνότεροι λόγοι που συναντάμε στην Ελλάδα είναι οι οικονομικοί λόγοι ( οικοπεδοφάγοι, βοσκότοποι κ.λ.π.) και οι ψυχολογικοί ( πυρομανείς).»
Πιθανολογώ, πως οι ψυχολογικές περιπτώσεις είναι ελάχιστες μπροστά στην πρώτη, που είναι αιτία δάση να γίνονται στάχτη και τσιμέντο και σε άλλες περιπτώσεις μια χαρά βοσκότοποι.
Αυτός που χτίζει μέσα σε πεύκα και έλατα, δεν είναι ψυχασθενής, είναι απλώς ένας δεινός παράνομος.
Να αφήσουν οι πολιτικοί νομοθέτες τα πρόστιμα νομιμοποίησης αυθαιρέτων και να πάρουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις τις μπουλντόζες, αντί να κάθονται να κοιτούν σαν άλλοι Νέρωνες τα κατά καιρούς μέτωπα της φωτιάς και να συντονίζουν κατασβέσεις.
Γιατί καλά τα λένε οι ειδικοί ψάχνοντας το προφίλ των εμπρηστών, αλλά να ψάξουμε και ηθικούς αυτουργούς.
Ναι, το άρθρο μου είναι οριακά εχθρικό. Οχι για τους δήθεν «υποκριτές», αλλά για το μαύρο μας το χάλι που δεν σηκώνει γιατρειά μετά και από τα σπουδαία που έρχονται με το τρίτο (αλλά αριστερό μνημόνιο και με οικολόγο αρμόδιο υπουργό) το οποίο θα τσιμεντώσει ότι απέμεινε πράσινο, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση εντός του Σεπτεμβρίου να εξετάσει αλλαγές στις χρήσεις γης.
Βασικός στόχος των δανειστών βεβαίως δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Το σκεπτικό είναι να εξασφαλιστεί ότι η νομοθεσία θα διευκολύνει αποτελεσματικά τις επενδύσεις, θα απλουστεύσει και θα συντομεύσει τις διαδικασίες σχεδιασμού.
Νομίζω πως οι ειδικοί εγκληματολόγοι θα έχουν πολύ δουλειά, καταγράφοντας εγκλήματα είτε αυτά είναι με αναπτήρες είτε με…υπογραφές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου