Συνεντεύξεις

Μάνος Κόνσολας: «Η Κυβέρνηση έχει αποκλείσει πολιτικά τη δεδηλωμένη»

«Αν δεν στήριζαν τη συμφωνία η ΝΔ και τα άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, είναι δεδομένο ότι δεν θα περνούσε από τη Βουλή. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, συνταγματικά μπορεί να έχει τη δεδηλωμένη, πολιτικά, όμως, την έχει απολέσει. Οφείλει, πλέον, ο ίδιος να συγκρουστεί με στελέχη του κόμματός του, που, όπως αποδεικνύεται, είχαν ως κρυφή ατζέντα την επιστροφή στη δραχμή».

Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ»,   ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας  και προσθέτει πως αν η συμφωνία μεταξύ  της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων  υπογράφονταν νωρίτερα η κατάσταση θα ήταν καλύτερη.
«Τα μέτρα τα διαπραγματεύθηκε και τα συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι εμείς.Θα μπορούσαν να είχαν κλείσει τη διαπραγμάτευση στις αρχές Φεβρουαρίου, με παρεμβάσεις το πολύ 1 δις ευρώ. Τελικά, κατέληξαν να φέρουν μια πολύ κακή συμφωνία, κυριολεκτικά στο και πέντε, και με τη χώρα να έχει ως εναλλακτική λύση τη χρεοκοπία», τονίζει ο κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο βουλευτής της ΝΔ εξηγεί και τους λόγους που ψήφισε τη συμφωνία και υπογραμμίζει πως η εναλλακτική λύση ήταν η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ και το κούρεμα ή η συνολική απώλεια των καταθέσεων.
«Η εναλλακτική λύση ήταν η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ και το κούρεμα ή η συνολική απώλεια των καταθέσεων. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα βρέθηκα και βρεθήκαμε. Αν η κυβέρνηση έκλεινε τη συμφωνία τον περασμένο  Φεβρουάριο, η συμφωνία αυτή θα ήταν η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με αυτό που έχουμε τώρα μπροστά μας», δηλώνει ο κ. Κόνσολας.

Η συνέντευξή του κ. Μάνου Κόνσολα, αναλυτικά:
• Πως κρίνετε τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών; Μπορούν να αντέξουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι τα νέα βάρη;
Τα μέτρα τα διαπραγματεύθηκε και τα συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι εμείς.Θα μπορούσαν να είχαν κλείσει τη διαπραγμάτευση στις αρχές Φεβρουαρίου, με παρεμβάσεις το πολύ 1 δις ευρώ. Τελικά, κατέληξαν να φέρουν μια πολύ κακή συμφωνία, κυριολεκτικά στο και πέντε, και με τη χώρα να έχει ως εναλλακτική λύση τη χρεοκοπία. Ο λογαριασμός ανέβηκε  και μπορεί να ανέβει και άλλο, αφού τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση για την τελική συμφωνία του νέου μνημονίου.Με ρωτάτε για τα μέτρα. Σας απαντώ ευθέως ότι πρόκειται για υφεσιακά μέτρα που αγγίζουν όλους τους πολίτες, στοχεύουν ευθέως τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αφού ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να αγγίξει τους «πελάτες» του στο Βαθύ Κράτος.
Αντί για μέτρα εξόντωσης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας μπορούσε να επιλεγεί η λύση της περικοπής δαπανών του δημοσίου, η κατάργηση οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Μικρότερο Κράτος σημαίνει λιγότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

• Η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή τελικά θα επιβληθεί από τον Οκτώβριο ή αναδρομικά από την 1η Ιουλίου; Πόσο ανταγωνιστικές θα είναι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;
Επισήμανα στη Βουλή από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε το νομοσχέδιο ότι επρόκειτο για πράξη ακραίου παραλογισμού. Κάποιοι δεν ξέρουν πως λειτουργεί η αγορά και οι επιχειρήσεις. Μαζί με τον εισηγητή μας, κ. Σταϊκούρα, και τον Τομεάρχη Φορολογικής Πολιτικής της Ν.Δ., κ. Βεσυρόπουλο, καταθέσαμε σχετική τροπολογία στη Βουλή με την οποία ζητήσαμε να το πάρουν πίσω, όπως και έγινε τελικά. Είναι δεδομένο ότι κάποιες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μεγάλες, μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή. Το πρόβλημα είναι στα μικρά ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πιστεύω ότι εκεί θα πρέπει να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις, ιδιαίτερα στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.
Από εκεί και πέρα το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, συνδέεται με τη στροφή στον ποιοτικό τουρισμό και με τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Τα νέα δεδομένα απαιτούν άμεσες κινήσεις, η πολιτική της χώρας στον τουρισμό χρειάζεται συνολικό επαναπροσανατολισμό.

•  Ψηφίσατε την νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, παρά το γεγονός ότι ήταν επώδυνη. Γιατί;
Γιατί η εναλλακτική λύση ήταν η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, η έξοδος από το ευρώ και το κούρεμα ή η συνολική απώλεια των καταθέσεων. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα βρέθηκα και βρεθήκαμε. Αν η κυβέρνηση έκλεινε τη συμφωνία τον περασμένο  Φεβρουάριο, η συμφωνία αυτή θα ήταν η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με αυτό που έχουμε τώρα μπροστά μας.
Δυστυχώς, επέλεξε το δρόμο των ψευδαισθήσεων, των αυτοσχεδιασμών του κ. Βαρουφάκη και του δημοψηφίσματος που κανείς δεν κατάλαβε γιατί και για ποιο λόγο έγινε.
Οφείλω να επισημάνω ότι ο κ. Τσίπρας αποφεύγει, πλέον, να αναφέρεται στο δημοψήφισμα.

• Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης  ήταν αυτά που στήριξαν την κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας;
Ο κ. Τσίπρας πληρώνει το τίμημα του λαϊκισμού που καλλιέργησε. Αν δεν στήριζαν τη συμφωνία η ΝΔ και τα άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, είναι δεδομένο ότι δεν θα περνούσε από τη Βουλή.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, συνταγματικά μπορεί να έχει τη δεδηλωμένη, πολιτικά, όμως, την έχει απολέσει. Οφείλει, πλέον, ο ίδιος να συγκρουστεί με στελέχη του κόμματός του, που, όπως αποδεικνύεται, είχαν ως κρυφή ατζέντα την επιστροφή στη δραχμή.

• Ποιος νομίζετε ότι ευθύνεται για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ;  Πιστεύετε ότι το μέτρο των ενδεχόμενων φοροαπαλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους νησιώτες με χαμηλό εισόδημα, μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες;
Υπενθυμίζω ότι υπήρχε ανάλογη πίεση και απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία, όμως, υπερασπίστηκε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε από την πρώτη στιγμή το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Το έκανε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης στη Βουλή απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση που είχα καταθέσει. Ποτέ δεν πίστεψαν ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν ήταν ένα προνομιακό φορολογικό καθεστώς αλλά ένα μέτρο εξισορόπησης των μειονεκτημάτων της νησιωτικότητας. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί δημιούργησε και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, συνδέοντας τα νησιά του Αιγαίου και τον τουρισμό με τη φοροδιαφυγή.
Προφανώς, για κάποιους, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής θα λυθεί με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Από ένα σημείο και μετά και με τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και υπό την απειλή της χρεοκοπίας, επιβλήθηκε η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Τώρα, η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει ένα φιλοδώρημα, και αν το δώσει τελικά, στους οικονομικά ασθενέστερους νησιώτες, δεν συνιστά άρση των συνεπειών, ούτε λειτουργεί αντισταθμιστικά για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Ακόμα να καταλάβουν κάποιοι ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν αναπτυξιακό μέτρο και όχι ένα χαριστικό προνόμιο. Οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα.

• Τι απαντάτε σε αυτούς που συνεχίζουν να επιμένουν στο σενάριο της επιστροφής στη δραχμή;
Να σταματήσουν να περιφέρουν την ανευθυνότητά τους. Όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για κατάσχεση των διαθεσίμων της Τράπεζας της Ελλάδας και του Νομισματοκοπείου για να τυπωθούν οι δραχμές, θα ήταν επικίνδυνα αν δεν ήταν γελοία. Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ευρώ, αυτή είναι η θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.

• Ο κ. Μεϊμαράκης ανέλαβε τα καθήκοντα μεταβατικού Προέδρου της Ν.Δ. μετά την παραίτηση Σαμαρά. Πως κρίνετε τους χειρισμούς του στο  ζήτημα της συμφωνίας με τους εταίρους; Πιστεύετε ότι θα πρέπει να  δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας;
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποτελεί μέρος της συλλογικής συνείδησης της παράταξης, διασφαλίζει την ενότητα και την προοπτική της. Δεν αμφισβητείται από κανέναν. Δεν είναι υπηρεσιακός Πρόεδρος, όπως λανθασμένα θεωρούν κάποιοι.
Έχει τη στήριξη όλων μας, ενώ ο ίδιος λειτουργεί συλλογικά, έχει υψηλή αίσθηση ευθύνης απέναντι στη χώρα και στην ιστορία μας. Οι χειρισμοί του ήταν υποδειγματικοί, προσέφερε τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, κάτι που δεν έκανε ο κ. Τσίπρας κατά το παρελθόν. Αυτή τη στιγμή, προέχει η χώρα. Είναι προσβολή απέναντι στους πολίτες να προσπαθούμε να επιβάλλουμε στην ατζέντα τα εσωκομματικά μας, όταν το μεγάλο διακύβευμα είναι να επιστρέψει η πατρίδα μας στην ομαλότητα και στη σταθερότητα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως είπα, έχει τη στήριξη όλων μας, που αν χρειαστεί μπορεί να επιβεβαιωθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα. Θεωρώ, όμως, ότι οι συνθήκες επιβάλλουν να έχει το χρόνο ώστε να οδηγήσει την παράταξη στο τακτικό συνέδριο τον Ιούνιο του 2016.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου