Ρεπορτάζ

Αποζημιώνεται επιχειρηματίας για οφειλές που προκάλεσε πρώην συνεταίρος του

Με απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε δεκτή η αγωγή γνωστού επιχειρηματία της Ρόδου κατά πρώην συνεταίρου του σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος της οδού Ορφανίδου, με την οποία υποχρεώνεται να του καταβάλει το ποσό των 22.919,09 ευρώ.
Ο γνωστός επιχειρηματίας με την αγωγή του διεκδικούσε από τον πρώην συνέταιρό του αποζημιώσεις λόγω της επιβάρυνσής του με οφειλές, πρόστιμα και προσαυξήσεις στον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με το ιστορικό της αγωγής, μεταξύ των αντιδίκων συστήθηκε το έτος 2000 μια ομόρρυθμη εταιρεία με αντικείμενο την εκμετάλλευση κάθε είδους επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως μπαρ, εστιατόριο, νυχτερινό κέντρο, αναψυκτήριο και την αντιπροσώπευση και πώληση αλκοολούχων ποτών εισαγωγής υπό την προϋπόθεση απόκτησης της ειδικής άδειας από την αρμόδια αρχή.
Πριν από το πέρας της ορισθείσας δεκαετούς διάρκειας της εταιρείας συμφωνήθηκε μεταξύ των συνεταίρων η λύση της εταιρείας και η αποχώρηση του ενάγοντος από το μίσθιο και συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό. Στο συμφωνητικό προβλεπόταν ότι ο εναγόμενος θα καταβάλει κάθε οφειλή που προέκυψε από τη λειτουργία της εταιρείας.
Περί τις αρχές του έτους 2018 ο ενάγων έλαβε την απόφαση να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στον τομέα της εστίασης και προϋπόθεση για την έναρξη ήταν η χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας.
Μόλις, απευθύνθηκε στο Υποκατάστημα Δωδεκανήσου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, διαπίστωσε ότι υφίστατο οφειλή σε βάρος του, ύψους 21.749,31 ευρώ, ως απόρροια των ασφαλιστικών του υποχρεώσεων από την επαγγελματική του δραστηριότητα ως ελεύθερου επαγγελματία κατά τα έτη 2004, 2005, 2006, 2007 και 2008.
Υποστηρίζει ότι ο εναγόμενος αρνήθηκε να καταβάλει το οιοδήποτε ποσό, που αφορούσε σε οφειλή του παρά το γεγονός ότι απέρρεε από τις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις λόγω της ιδιότητάς του ως εταίρου στην εταιρεία τους.
Μέχρι και την άσκηση της αγωγής, η οφειλή του, αφαιρουμένων καταβολών εκ μέρους του, ανερχόταν συνολικά στο ποσό των 19.070,51 €.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο εναγόμενος ο οποίος δυνάμει ιδιωτικού συμφωνητικού ανέλαβε την υποχρέωση να εξοφλήσει ο ίδιος κάθε οφειλή του ενάγοντος προερχόμενη από τη συμμετοχή του στην εταιρεία, οφείλει να καταβάλει το συνολικό ποσό των 22.919,09 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει το ποσό των 3.848,51 ευρώ που έχει ήδη καταβάλει ο ενάγων στον ΕΦΚΑ και το ποσό των 19.070,51 ευρώ, διότι το ποσό αυτό δεν έχει καταβληθεί από τον ενάγοντα, καθόσον η καταβολή του ποσού αυτού από τον ενάγοντα δεν αποτελεί προϋπόθεση της ευθύνης του εναγομένου, και αρκεί για την ευθύνη αυτή, τα χρέη να βαρύνουν τον ενάγοντα.
Ο ενάγων εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη και ο εναγόμενος από τον δικηγόρο κ. Γεώργιο Ρουμελιώτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου