Ειδήσεις

Ερχεται πακέτο μέτρων για το δημογραφικό – Κίνητρα για γυναίκες και νέους

Μέτρα για την ανάσχεση των δυσμενών επιπτώσεων στο δημογραφικό με περισσότερα κίνητρα για την απασχόληση νέων και γυναικών, έρχονται στο επόμενο διάστημα μέσα από την υλοποίηση 100 δράσεων με ορίζοντα τη δεκαετία, 2025-2035 και με συνολικούς πόρους 20 δις., ευρώ.

Το βάρος των μέτρων πέφτει:

Στην ενίσχυση των γεννήσεων και τη στήριξη της οικογένειας με 17 δράσεις, και προϋπολογισμό 280 εκατ. ευρώ το χρόνο. Έχει προαναγγελθεί η αύξηση στο επίδομα παιδιού που θα γίνει αναδρομικά από 1/1/2025. Παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετες φοροαπαλλαγές ειδικά για ζευγάρια με δυο παιδιά που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι η κατηγορία που καταβάλλει υψηλότερη φορολογία από τους μεμονωμένους εργαζόμενους, ίδιου εισοδήματος.

*Στην ενίσχυση της απασχόλησης, με κίνητρα για να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό και σε θέσεις εργασίας περισσότερες γυναίκες, νέοι και άνεργοι. Οι τρεις αυτές κατηγορίες και ιδίως οι γυναίκες που δεν έχουν έρθει σε επαφή με την απασχόληση λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, θεωρούνται εφεδρείες για το εργατικό δυναμικό. Τα κίνητρα για την είσοδο περισσότερων γυναικών, νέων και ανέργων στο εργατικό δυναμικό θα είναι κυρίως η πλήρης κάλυψη όλων των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη) και η επιδότηση μισθού για νέες προσλήψεις μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

*Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για αμοιβή ίση με τον κατώτατο μισθό σε δικαιούχους του εγγυημένου εισοδήματος που θα στραφούν σε απασχόληση αντί για το επίδομα (πρόταση ομάδας εργασίας της Κομισιόν σε ειδική έκθεση για την Ελλάδα).

Είναι επιτακτικά αναγκαίο να υλοποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές που θα ενισχύσουν τη συνολική απασχόληση και θα οδηγήσουν στη μείωση του ποσοστού ανεργίας, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης στενότητας και έλλειψης καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η Τ.τ.Ε τονίζοντας ότι η αυξανομένη στενότητα στην αγορά εργασίας ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη για την περαιτέρω σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας προς το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Για την αύξηση του εργατικού δυναμικού, χρειάζεται να δοθούν περαιτέρω κίνητρα ιδίως σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, όπως οι γυναίκες και οι νέοι, ώστε να εισέλθουν στη δεξαμενή του εργατικού δυναμικού επισημαίνει η Τ.τ.Ε

Τέτοια μέτρα είναι η ενίσχυση των δομών προσχολικής αγωγής και φροντίδας ηλικιωμένων, η περαιτέρω ανάπτυξη ευέλικτων μορφών απασχόλησης όπως η μερική απασχόληση και η τηλεργασία, αλλά και οι πολιτικές που διευκολύνουν την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με περισσότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς για εργαζόμενους γονείς.

Ταυτόχρονα, χρειάζονται επιπρόσθετα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού με υψηλές δεξιότητες (brain regain) που έφυγαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καθώς και για την προσέλκυση μεταναστών, οι οποίοι θα απασχοληθούν σε κλάδους που παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε εργαζομένους, όπως η γεωργία, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Αντίστοιχα, είναι απαραίτητη η ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης των μακροχρόνια ανέργων σε νέες δεξιότητες, ενώ και η ραγδαία εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας ενέχει τον κίνδυνο να διευρυνθεί η αναντιστοιχία μεταξύ των απαιτούμενων προσόντων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων καθώς και την επένδυση στην τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση του εργατικού δυναμικού.

Οι ανησυχητικές προβλέψεις
Σύμφωνα  με όλες τις πρόσφατες εκθέσεις και τις μελέτες από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς (ΕΛ.ΣΤΑΤ, Τ.τ.Ε, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ)  η Ελλάδα έχει βιώνει ήδη τις επιπτώσεις του δημογραφικού με μείωση των γεννήσεων (που αναμένεται να πέσουν σε επίπεδα κάτω των 70.000 για το 2024) και αύξηση των ατόμων άνω των 65 ετών.

Η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και ιδίως των γυναικών και των νέων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η γήρανση του πληθυσμού ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, σημειώνει η Τ.τ.Ε.

Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη σύγκριση σύμφωνα με  τα οποία μεταξύ των απογραφών του 2011 και του 2021, ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών αυξήθηκε κατά 13,3%, ενώ το μερίδιό τους στο σύνολο του πληθυσμού ανήλθε στο 22,8%.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου