Ειδήσεις

ΣΕΤΕ: Νέος πρόεδρος ο Γ. Ρέτσος-Οι τέσσερις στρατηγικοί στόχοι

Τέσσερις στρατηγικοί στόχοι πρέπει να υπηρετηθούν σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, δήλωσε ο Γιάννης Ρέτσος. Αναγκαία η μείωση της φορολογίας. Το νέο Διοικητικό Συμβουλιο του ΣΕΤΕ.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 η 25η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, πρόεδρος στο ΣΕΤΕ εξελέγη ο Γιάννης Ρέτσος και αντιπρόεδροι οι Ευτύχιος Βασιλάκης, Παναγιώτης Τοκούζης και Λύσανδρος Τσιλίδης.

Ο νέος πρόεδρος σε δήλωση του τόνισε ότι υπάρχουν 4 στρατηγικοί στόχοι που πρέπει να υπηρετηθούν. Τόνισε ακόμη την ανάγκη για μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος.

Δήλωση του Γιάννη Ρέτσου

«Σήμερα ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μια καθοριστική καμπή. Τώρα οφείλουμε να αξιολογήσουμε τα σημερινά δεδομένα και να προχωρήσουμε στα επόμενα καθοριστικά βήματα.

Μπροστά μας έχουμε 4 στρατηγικούς στόχους να υπηρετήσουμε.

1ον Μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη που θα μας κατατάξει σε ακόμη καλύτερη θέση στις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου.

2ον Ενότητα ολόκληρου του τομέα και εργασιακή ειρήνη ως απαραίτητος όρος επιτυχίας.

3ον Διαρκής, αρμονική και επωφελής για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

4ον Ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος.

Για να επιτευχθούν όλοι οι παραπάνω στόχοι χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις. Ένα πλέγμα πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που θα λύσουν όλα τα μεγάλα ζητήματα που συσσωρεύονται και πάλι μπροστά μας.

Ενδεικτικά αναφέρω την ανάγκη για μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, την οριστική επίλυση του χωροταξικού ζητήματος, την ευέλικτη πολιτική για τα κόκκινα δάνεια στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι βαριά υπερφορολογημένο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.  Λόγω της αύξησης των φόρων, έχει εξανεμιστεί ένα μεγάλο ποσοστό ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας που επιτεύχθηκε από την αρχή της εφαρμογής των μνημονίων, με την επίπονη, κοινωνικά και οικονομικά, εσωτερική υποτίμηση.

Η Ελλάδα είναι ακριβότερη, κατά 6 με 7 μονάδες έναντι των ανταγωνιστών της, ενώ περιθώρια για μειώσεις τιμών δεν υπάρχουν πλέον από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι τα εξήντλησαν από το 2008 έως σήμερα, στην προσπάθειά τους να παραμείνει η Ελλάδα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά επιβάρυνε το τουριστικό πακέτο, με αποτέλεσμα όσοι ήρθαν στη χώρα μας να περιορίσουν τις δαπάνες τους, λόγω αυτής της αύξησης στην τιμή του ταξιδιού τους. Είναι και αυτή μια απο τις αιτίες για την ανησυχητική μείωση των τουριστικών εσόδων.

Ο φόρος διαμονής, εάν εφαρμοστεί, θα επιφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα, στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Εμείς από την πλευρά μας επιλέγουμε την οδό της εξωστρέφειας, την ίδρυση γραφείου του Συνδέσμου στις Βρυξέλες. Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρισκόμαστε, ιδίως τώρα, κοντά στα κέντρα των αποφάσεων.

Παράλληλα θέτουμε σαν προτεραιότητα μας την αποτελεσματική προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και την ενίσχυση της εικόνας της χώρας, που επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό και με την Marketing Greece η οποία εξελίσσεται περαιτέρω.

Προτεραιότητα μας, επίσης, είναι να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), με σκοπό την καλύτερη τεκμηρίωση των στοιχείων, της επιχειρηματολογίας, του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της εκπαίδευσης.

Από τη θέση του Προέδρου του ΣΕΤΕ, που έχω την τιμή να υπηρετώ από σήμερα, διαβεβαιώνω ότι τόσο εγώ όσο και σύσσωμο το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή, για όλες τις μάχες που μας αναλογούν, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας.

Ο ελληνικός τουρισμός, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει για ακόμα μια φορά το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Μια συλλογική εθνική προσπάθεια για να βγούμε επιτέλους από την κρίση που μαστίζει τη χώρα.»

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου