ΟΙ νεότερες τεχνολογίες αναπαράστασης αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων δημιουργούν ένα νέο καθεστώς οπτικής συνείδησης και αντίληψης της πραγματικότητας.
Η διατύπωση μιας αρχιτεκτονικής πρότασης σε ένα αναπαραστατικό μέσο δεν είναι απλώς μια τεχνική επιλογή ή μια επιχειρησιακή αναγκαιότητα του αρχιτέκτονα, αλλά και εργαλείο κατανόησης, διαβούλευσης και αξιολόγησης, στα χέρια των ανθρώπων που οραματίζονται για τον τόπο τους.

Με αφορμή τις επίσημες φωτογραφίες μακέτας υπό κλίμακα, (για να είμαστε ακριβής σε αυτά που παρουσιάζονται), που είδαν το φώς της δημοσιότητας επιβάλλεται  σαν ενεργός αρχιτέκτονας  να παρατηρήσω τα εξής:

  • Είναι πραγματικά ενδιαφέρον και χρήσιμο να ξεκινήσουμε έστω και τώρα, πολύ καθυστερημένα,(οι μπουλντόζες σκάβουν τα θεμέλια του εν λόγο κτιρίου), έναν αρχιτεκτονικό διάλογο για ένα τόσο σημαντικό κτίριο σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.
  • Είναι άξιο απορίας, γιατί αυτές οι φωτογραφίες ή η μακέτα δεν παρουσιάστηκαν νωρίτερα, ώστε να διευκολύνουν τόσο τον πολεοδομικό έλεγχο όσο και την κρίση της κεντρικής επιτροπής Νεοτέρων μνημείων.(Αν δεν κάνω λάθος για το κεντρικό Συμβούλιο επιβάλλεται για όλους τους συναδέλφους Αρχιτέκτονες κάθε φορά που ελέγχονται για κάποιο θέμα τους).
  • Τώρα που έχουμε δεδομένη την μακέτα του μελλοντικού κτιρίου, επιβάλλεται να τοποθετηθούν όσοι εμπλέκονται στο δημόσιο διάλογο που ο Δήμος έχει ανοίξει για την βιώσιμη αστική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Δεν υπάρχει το άλλοθι «δεν είχα κατανοήσει το κτίριο»

Εάν σήμερα δεν  αναλύουμε τυχόν παραλήψεις και υπερβολές, αργότερα όταν θα είναι κατασκευασμένο το κτίριο απλά θα έχει καταγραφεί μια ακόμα αστοχία στο τόπο μας.

Όσον αφορά τον τρόπο απεικόνισης (φωτογραφία μακέτας)  που παρουσιάζει το μελλοντικό κατασκεύασμα,  έχω να παρατηρήσω τα εξής:

α )Ποτέ μια φωτογραφία νατουραλιστικής(φυσικής) μακέτας δεν συγκρίνεται με μια φωτογραφία ογκοπλαστικής(αφαιρετικής) απεικόνισης και μάλιστα από άλλη οπτική γωνία.

Τα συμπεράσματα σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν όχι μόνο να είναι λανθασμένα αλλά και σκόπιμα.

β) Τα πολύ μικρότερα κτίσματα της γειτνιάζουσας περιοχής  δεν αποτυπώνονται στην συγκεκριμένης μακέτα. Παρά ταύτα  τα μεγάλα κτίρια αν και σε μεγαλύτερη απόσταση αποτυπώνονται, δημιουργούν επιλεκτική άποψη.

γ)Η φωτογράφιση της μακέτας έχει γίνει με τέτοιο τρόπο (Φακός zoom) έτσι ώστε να φαίνονται όλα συμπιεσμένα, αλλά κυρίως αποκρύπτουν το μέγεθος της κάτοψης  του κτιρίου.

δ)Τα συγκριτικά μεγέθη της μακέτας ίσως είναι υπερβολικά μεγάλα για να υποβαθμίσουν το πραγματικό μέγεθος του κτιρίου. Αναφέρομαι στην φύτευση, που σε αρκετά σημεία ξεπερνά το ύψος του εν λόγο κτιρίου, δηλαδή δέντρα πάνω από 12 μ.

Θα μπορούσα να αναλύσω πολλά ακόμα ζητήματα της απεικόνισης που σήμερα παρουσιάστηκε.

Είναι όμως σημαντικότερο αντί αυτού, εκείνοι που αποφασίζουν για την τύχη του τόπου μας, να δουν το  ζήτημα συνολικά. Προσωπικά δηλώνω παρών μέσα από το γνωστικό μου αντικείμενο σε  μια τέτοια προσπάθεια.

Ο τόπος αυτός το Δικαιούται.

Γιώργος Σάββενας

Αρχιτέκτων μηχανικός

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ