Τοπικές Ειδήσεις

«Πρέπει να ψηφίσουν όλοι στις Ευρωεκλογές του Μαΐου»

Κάλεσμα στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στην κάλπη για να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, απηύθυνε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης.
Παρών στην συνέντευξη ήταν και ο κ. Ζήφος από την ΑΝΔΩ, ο οποίος διευκρίνισε πως η παρουσία του κ. Μαρκοπουλιώτη στη Ρόδο συνδέεται με την ετήσια συνάντηση των 17 Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct».
Το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να διοργανώνει τις πρώτες συναντήσεις, που έγιναν γνωστές ως «διάλογοι με τους πολίτες», σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσα στα επόμενα χρόνια, χιλιάδες άτομα όλων των κοινωνικών στρωμάτων, έλαβαν μέρος σ’ αυτές τις συναντήσεις ερωτήσεων και απαντήσεων οι οποίες πραγματοποιούνται έκτοτε ανελλιπώς. Όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες για να συμμετάσχουν σε διάλογο με τους πολίτες και να αφουγκραστούν τις απόψεις και τις προσδοκίες τους σχετικά με το μέλλον της Ένωσης.
«Διοργανώσαμε ήδη στο Κατάλυμα της Ισπανίας στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου έναν διάλογο με τους πολίτες και με κύριο θέμα τις Ευρωεκλογές 2019 και το μέλλον της Ευρώπης» ανέφερε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εκδήλωση.  Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μαρκοπουλιώτης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολίτες και το κεντρικό μήνυμα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου 2019, είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε μια τάση στα ευρωπαϊκά όργανα να λέμε ότι αυτές οι Ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές κ.λπ. Ωστόσο, αυτό είναι αλήθεια. Αυτές οι Ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές διότι θα καθορίσουν ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις, όπως: αλλαγές στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και συνεπώς, οι ‘ταγοί’ – αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αλλάξουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτές οι Ευρωεκλογές είναι επίσης σημαντικές, διότι πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν και μάλιστα να ψηφίσουν ‘φιλοευρωπαϊκά’. Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι στο ένα κόμμα ή στο άλλο, αρκεί να υπάρχει ένα στοιχείο φιλοευρωπαϊσμού. Και αυτό όχι μόνον για ιδεολογικούς λόγους, αλλά και για πρακτικούς. Πρέπει να υπάρχουν λειτουργικές πλειοψηφίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο σήμερα που μιλάμε είναι ‘συ-νομοθέτης’. Δηλαδή, τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει ως απόφαση της Ε.Ε. χωρίς να το έχει συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αφορά και τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. τα προγράμματα κ.λπ. Αυτά πρέπει να συνεχίσουν και γι αυτό πρέπει να έχουμε λειτουργικές πλειοψηφίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συνεπώς, το κεντρικό μήνυμα είναι η προσέλευση στις κάλπες. Να ψηφίσουμε ευρωπαϊκά. Είναι προς το συμφέρον μας».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Brexit και το αν θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές το Ηνωμένο Βασίλειο ή όχι, ο κ. Μαρκοπουλιώτης, τόνισε:
«Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, η αποχώρηση του κράτους από την Ε.Ε. θα είναι έως την 31 Οκτωβρίου 2019. Εκτός εάν υπάρξει συμφωνία πρωθύστερη. Ωστόσο, πρέπει να συμμετέχει στις εκλογές».  Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις ενδεχόμενες αλλαγές για κοινές πολιτικές στην Ε.Ε. ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δήλωσε: «Αυτή είναι και η θεμελιώδης αρχή βάσει της οποίας, παροτρύνουμε τον κόσμο να ψηφίσει. Το πού θα πάει η Ευρώπη, θα το αποφασίσουν οι πολίτες. Π.χ. το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, όπου ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις για να ενισχυθεί η ικανότητα της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας σε σχέση με τα χρήματα τα οποία ξοδεύονται. Οι 28 χώρες έχουν διαφορετικά οπλικά συστήματα. Η Ε.Ε. θέλει να διευκολύνει την δημιουργία μιας οικονομίας μεγέθους ώστε να μην υπάρχει αυτός ο κατακερματισμός και να υπάρχει η δυνατότητα αποτελεσματικότητας. Μία σημαντική απόφαση είναι η σύσταση συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αριθμούν τις 10.000 και θα είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο και την προστασία των συνόρων. Επιπλέον η χρηματοδότηση θα είναι από την Ε.Ε. και όχι από τα κράτη – μέλη. Αυτό για την Ελλάδα είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό λόγω της γεωμορφολογίας της και της γεωγραφικής θέσης της. Φανταστείτε τόσο την ελάφρυνση σε οικονομικό επίπεδο όσο και την σημασία να υπάρχουν ακτοφύλακες και συνοριοφύλακες που θα χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Έχει μπει στα σκαριά και θα γίνει».
Σχετικά με την τάση ανόδου των ακροδεξιών, ο κ. Μαρκοπουλιώτης σχολίασε: «Είναι εύκολο να καταγγέλλουμε πράγματα όπως οι μετανάστες ή ότι υπάρχουν σπατάλες. Υπάρχουν γεγονότα, στοιχεία και παραπλανητικές ειδήσεις. Σε όλα αυτά έχουμε όλοι ευθύνη από την θέση του ο καθένας. Δεν είναι μόνον εσωτερικά στην Ευρώπη που γίνεται αυτή η παραπλάνηση. Είναι και εξωγενείς δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει ένα υψηλό επίπεδο και πρέπει να το προασπίσει. Πράγματι υπάρχει ένας φόβος αλλά ελπίζουμε ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν φιλοευρωπαϊκά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου