Την έντονη αντίδραση της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Δωδεκανήσου, προκάλεσε η άρνηση των κυβερνώντων να τους επιτρέψουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου που έγινε στην Ρόδο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος: «Ζητήσαμε ως διοικήσεις μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου μαζί με τους φορείς. Μας ενημέρωσαν ότι μπορούσαμε να παραδώσουμε ένα ψήφισμα στον χώρο του Συνεδρίου που γινόταν στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’. Δυστυχώς, αυτά που μας περίμεναν, ήταν πρωτόγνωρα για εμάς. Ούτε να πλησιάσουμε δεν μας άφησαν –ούτε καν στην περιοχή της Φανερωμένης. Μάς ζήτησαν να πάμε απέναντι από την εκκλησία, δεν μας επέτρεψαν να αναρτήσουμε πανώ και η διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού δεν δέχτηκε να δει τα δικά μας διοικητικά συμβούλια από τις δύο ενώσεις (δασκάλων και καθηγητών). Τελικά, συναντηθήκαμε οι δύο πρόεδροι με τον γ.γ. του Σύριζα και με την γραμματέα του πρωθυπουργού που μας υποσχέθηκαν ότι θα μελετήσουν τα αιτήματά μας τα οποία καταθέσαμε γραπτώς. Μετά από όλα αυτά που έγιναν, δεν λάβαμε καμία απολύτως απάντηση….» όπως είπε.

Τα αιτήματα
που κατέθεσαν
Σε μια εποχή που η κυβέρνηση με τις αντεργατικές πολιτικές διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, μειώνει τους μισθούς, μετατρέπει τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα, καταργεί το δικαίωμα στην απεργία, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, είναι αδιανόητο να οργανώνει επικοινωνιακού χαρακτήρα φιέστες για να καλύψει τις ευθύνες της και να θολώσει τα νερά.
Ακόμα περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό παιδείας να απαντήσουν στα αιτήματα των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για μόνιμους διορισμούς, για τα προβλήματα σίτισης και στέγασης των εκπαιδευτικών, για την αύξηση δαπανών για την παιδεία.
Με αυτές τις συνθήκες, τα Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου και της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου ομόφωνα αποφάσισαν να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τις διαδικασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου και να μην παρευρεθούν στις εργασίες του.
ΖΗΤΑΜΕ
• Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης
• 14χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση άμεσα σε όλη τη χώρα
• Άμεση εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για να απολαμβάνουμε και εμείς στα νησιά μας, τιμές, προϊόντα και μεταφορές όπως και οι κάτοικοι της υπόλοιπης χώρας, με επιδότηση του κόστους. Σημειώνεται πως η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στις μεταφορές, εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
• Επαναφορά άμεσα των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ
• Αύξηση δαπανών για την παιδεία.
• Όχι στις συντάξεις στην ηλικία των 67 ετών (πως μπορείς σε αυτή την ηλικία να προσφέρεις στους νέους)
• Υπεράσπιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών
• Αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα υγείας
• Να υπάρξει στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στα παιδιά που την έχουν ανάγκη
• Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων
• Μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικών – μαθητών σε 1:15 για το νηπιαγωγείο και 1:20 για το δημοτικό σχολείο και 1:20 για τα Γυμνάσια Λύκεια για καλύτερη εκπαίδευση
• Να ξεκαθαρίσει επιτέλους το υπουργείο την θέση του για το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να μπορούν απρόσκοπτα οι μαθητές και οι γονείς τους, σε ένα ήρεμο περιβάλλον να ασχοληθούν με την προετοιμασία των εξετάσεων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ