ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήμος Ρόδου: Ριζική ανάπλαση και αναβάθμιση της πλατείας του Φαληρακίου

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΦΑΛΗΡΑΚΙ

Σε πλήρη εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται και εντός χρο­νο­δια­γράμ­μα­τος το έργο ανά­πλα­σης της πλα­τεί­ας του Φα­λη­ρα­κί­ου που εκτε­λεί­ται από τον Δήμο Ρόδου υπό την επί­βλε­ψη του αντι­δη­μάρ­χου των τε­χνι­κών υπη­ρε­σιών κ. Τη­λέ­μα­χου Κα­μπού­ρη.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι το χρο­νο­διά­γραμ­μα για την εκτέ­λε­ση των έργων έχει εγκρι­θεί και από το το­πι­κό συμ­βού­λιο Κα­λυ­θιών.

Η κε­ντρι­κή πλα­τεία Φα­λη­ρα­κί­ου απο­τε­λεί έναν εδώ και δε­κα­ε­τί­ες υφι­στά­με­νο δια­μορ­φω­μέ­νο κοι­νό­χρη­στο χώρο της πε­ριο­χής. Βρί­σκε­ται κοντά στην πα­ρα­λια­κή ζώνη και έχει δια­μορ­φω­θεί σε διά­φο­ρες χρο­νι­κές πε­ριό­δους με με­μο­νω­μέ­νες πα­ρεμ­βά­σεις, με απο­τέ­λε­σμα να πα­ρου­σιά­ζει ει­κό­να ανο­μοιο­μορ­φί­ας που δεν συ­νά­δει με το γε­γο­νός ότι το Φα­λη­ρά­κι απο­τε­λεί ση­μα­ντι­κό του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό.

Η νέα δια­μόρ­φω­ση της πλα­τεί­ας κα­θί­στα­ται απα­ραί­τη­τη ώστε να ενι­σχυ­θεί η σχέση των κα­τοί­κων, επι­σκε­πτών τόσο με τον κοι­νό­χρη­στο χώρο όσο και με­τα­ξύ τους, και κατ’ επέ­κτα­ση να ανα­βαθ­μι­στεί η ποιό­τη­τα ζωής της πε­ριο­χής.

Η με­λέ­τη που εκτε­λεί­ται αφορά στην ανά­πλα­ση – δια­μόρ­φω­ση της πλα­τεί­ας Φα­λη­ρα­κί­ου. Επι­διώ­κε­ται η δη­μιουρ­γία ενός χώρου που να μπο­ρεί να εξυ­πη­ρε­τεί συ­γκε­κρι­μέ­νες ανά­γκες των κα­τοί­κων της πε­ριο­χής ως χώρος κοι­νω­νι­κής επα­φής και ανα­ψυ­χής.

Ο νέος σχε­δια­σμός ως στόχο έχει την βελ­τί­ω­ση της ποιό­τη­τας του υπαί­θριου χώρου από άποψη αι­σθη­τι­κή και λει­τουρ­γι­κή σε συν­δυα­σμό με την βελ­τί­ω­ση του μι­κρο­κλί­μα­τος (ενί­σχυ­ση της υφι­στά­με­νης βλά­στη­σης, αύ­ξη­ση της έκτα­σης του πρα­σί­νου, χρήση φυ­σι­κών κατά το δυ­να­τόν υλι­κών με μικρή αντα­να­κλα­στι­κό­τη­τα, στοι­χεία νερού και στέ­γα­στρα για την αύ­ξη­ση του πο­σο­στού σκί­α­σης).

Ένας από τους βα­σι­κούς στό­χους του φι­λι­κού προς το πε­ρι­βάλ­λον σχε­διασµού σε αστι­κό επί­πε­δο είναι η δηµιουρ­γία αστι­κών πε­ριο­χών µε άνε­τους ανοι­χτούς χώ­ρους. Συ­νε­πώς οι µικρο­κλιµατι­κές παράµετροι είναι κε­ντρι­κής σηµασίας για τις δρα­στη­ριό­τη­τες που λαµβά­νουν χώρα στην πε­ριο­χή και, σε µεγάλο βαθµό, κα­θο­ρί­ζουν τη χρήση των χώρων αυτών. Κρί­νε­ται λοι­πόν απα­ραί­τη­το ο χώρος αυτός να απο­τε­λέ­σει ένα εν­νιαίο σύ­νο­λο ανοι­κτό οπτι­κά και λει­τουρ­γι­κά σε συν­δυα­σμό με τα γύρω κτί­σμα­τα. Για τον λόγο αυτόν κα­τε­δα­φί­στη­κε το κτί­σμα στη μέση της πλα­τεί­ας και εν­σω­μα­τώ­νε­ται ο πε­ρι­με­τρι­κός δρό­μος στο χώρο της.

Για τη χρήση των υπαί­θριων χώρων, βα­σι­κός στό­χος είναι η δυ­να­τό­τη­τα της εγκα­τά­στα­σης δια­φο­ρε­τι­κών δρα­στη­ριο­τή­των καθ’ όλη τη διάρ­κεια του έτους, καθώς οι ηµερή­σιες και οι επο­χια­κές αλ­λα­γές απαι­τούν δια­φο­ρε­τι­κές λύ­σεις.

Τα υλικά, η βλά­στη­ση, τα στοι­χεία νερού, ακόµα και ο εξο­πλισµός του πε­ρι­βάλ­λο­ντος χώρου θα συ­νει­σφέ­ρουν στο σχε­διασµό του, πα­ρέ­χο­ντας προ­στα­σία του χρή­στη από τα αρ­νη­τι­κά στοι­χεία του κλίµατος και έκ­θε­ση στα αντί­στοι­χα θε­τι­κά, αυ­ξά­νο­ντας τη χρήση του υπαί­θριου χώρου καθ’ όλη τη διάρ­κεια του έτους.

Δια­τη­ρεί­ται ει­δι­κό­τε­ρα η υφι­στά­με­νη βλά­στι­ση με τα­κτο­ποί­η­ση και εμπλου­τι­σμό της (νέα μικρά και με­γά­λα δέ­ντρα, θά­μνοι, χλο­ο­τά­πη­τας). Προ­βλέ­πε­ται επί­σης η κα­τα­σκευή υπαί­θριων κα­θι­στι­κών (ημι­κυ­κλι­κό κα­θι­στι­κό με θέα τη θά­λασ­σα, υπαί­θρια κα­θι­στι­κά – πα­γκά­κια), η δη­μιουρ­γία στοι­χεί­ων νερού γύρω από το υφι­στά­με­νο γλυ­πτό (συ­ντρι­βά­νι με κυ­κλι­κό δα­κτύ­λιο και έξι πί­δα­κες), η κα­τα­σκευή αμ­φι­θε­ά­τρου, με στέ­γα­στρο και κα­τάλ­λη­λη φύ­τευ­ση, για την ανά­πτυ­ξη πο­λι­τι­στι­κών δρα­στη­ριο­τή­των σε συν­δυα­σμό με την προ­βο­λή οπτι­κο­α­κου­στι­κού υλι­κού και τη δη­μιουρ­γία δι­κτύ­ου πε­ζο­δρό­μων και πλα­τω­μά­των για την φι­λο­ξε­νία υπαί­θριων εκ­θέ­σε­ων – εκ­δη­λώ­σε­ων και λοι­πών δρώ­με­νων.

Πα­ράλ­λη­λα, θα υπάρ­ξουν επί­πε­δες δια­μορ­φώ­σεις υπαί­θριων παι­χνι­διών για την απα­σχό­λη­ση των μι­κρό­τε­ρων ηλι­κιών.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι με τις επεμ­βά­σεις ο ωφέ­λι­μος χώρος της πλα­τεί­ας γί­νε­ται του­λά­χι­στον 2,5 φορές με­γα­λύ­τε­ρος αφού εντάσ­σε­ται στον ήδη υφι­στά­με­νο ο πε­ρι­με­τρι­κός χώρος στάθ­μευ­σης, ο δια­μή­κης πα­ράλ­λη­λος χώρος με τους φοί­νι­κες και ο χώρος τον οποίο κα­τα­λαμ­βά­νει το προς κα­τε­δά­φι­ση κτί­σμα, ενώ πα­ράλ­λη­λα αν και δια­τη­ρεί­ται η υφι­στά­με­νη ψηλή βλά­στη­ση, τρι­πλα­σιά­ζε­ται ο χώρος πρα­σί­νου σε σχέση πάντα με την υφι­στά­με­νη κα­τά­στα­ση.

Πα­ράλ­λη­λα, στον πε­ρι­βάλ­λο­ντα της πλα­τεί­ας χώρο θα χω­ρο­τε­θεί νέα πιά­τσα ταξί, χώρος φορ­το­εκ­φόρ­τω­σης και ορ­γα­νω­μέ­νος χώρος στάθ­μευ­σης.

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του έργου ανέρ­χε­ται στο ποσό των 730.000 € εκ των οποί­ων 420.106,60€ για ερ­γα­σί­ες και 75.619,19€ για ΓΕ&ΟΕ, 74.358,87 για απρό­βλε­πτα και 136.820,32 για Φ.Π.Α.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.