Ειδήσεις

Χρήστος Σταϊκούρας: Το επόμενο πακέτο στήριξης θα έχει στο επίκεντρο τον τουριστικό κλάδο

Την προαναγγελία πως το επόμενο, τρίτο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας από την κρίση θα δώσει έμφαση σε κλάδους όπως ο τουρισμός, που έχει δεχθεί αναμφισβήτητα πολύ μεγάλο πλήγμα, έκανε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1. Επίσης διευκρίνισε πως στο δεύτερο πακέτο παρεμβάσεων, που ανακοινώθηκε σήμερα, περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τους ωρομίσθιους.

Προανήγγειλε υπουργικές αποφάσεις με τους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα ωφεληθούν από το πακέτο των 2 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες 48 ώρες και σύσκεψη αύριο το πρωί για το θέμα. Επίσης έκανε σαφές πως την προσεχή εβδομάδα η λίστα των ΚΑΔ θα ανανεωθεί, όπως θα συμβαίνει και το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως όσα ανακοινώθηκαν σήμερα καλύπτουν το χρονικό διάστημα έως το τέλος Απριλίου. Ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης “θα πρέπει να αντιδράσουμε και για τους επόμενους μήνες, μπορεί να επαναληφθούν αν χρειαστεί αυτά τα μέτρα ή να εμπλουτιστούν ή να αυξηθούν αν χρειαστεί”, είπε.

Για το προχθεσινό Eurogroup ανέφερε ότι “πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει ως χώρα” αλλά και ότι το ΑΕΠ θα κινηθεί λίγο πάνω από το 0%. Αναφορικά με το μαξιλάρι διαθέσιμων, είπε ότι “θα δούμε ταμειακά πώς κινούμαστε και ανάλογα θα πράξουμε στο μέλλον”.

Έμφαση στον τουρισμό

“Στο επόμενο πακέτο μέτρων θα στοχεύσουμε ειδικά στον τουρισμό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πλήττεται έντονα ο ελληνικός τουρισμός”, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Θα υπάρχει, είπε, ομαδοποίηση παρεμβάσεων ειδικά για τον τουρισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που σήμερα ανακοινώθηκαν. Παρ’ όλα αυτά “χρειάζονται περισσότερες στοχευμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση”, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Είπε πως είναι υπό συζήτηση και το θέμα των ξενοδοχείων της Αθήνας τα οποία δεν κλείνουν αλλά έχουν πάρα πολύ μεγάλη μείωση τζίρου. Αλλά και τα τουριστικά γραφεία θα είναι σίγουρα στην πρώτη κατηγορία ΚΑΔ που θα στηριχθούν.

Ανέφερε πως μία κριτική που ακούστηκε από την αντιπολίτευση, είναι ότι αργήσαμε. Σκοπός ήταν να δράσουμε έγκαιρα δηλαδή πριν το τέλος του μήνα που λήγουν οφειλές, είπε. “Κάθε δύο μέρες άλλαζαν τα δεδομένα. Αλλιώς ξεκινάς μία άσκηση με τρεις νόμους και ορισμένες επιχειρήσεις και αλλιώς καταλήγει όπως έχει καταλήξει σήμερα”, είπε. “Και δεν ξέρουμε τα δεδομένα των επόμενων ημερών και εβδομάδων”, πρόσθεσε.

Για τις οφειλές που υπάρχουν σε ΔΕΚΟ και για την πιθανότητα να μην υπάρξει διακοπή λόγω οφειλών είπε πως “είναι ένα ζήτημα το οποίο το συζητάμε με τον αρμόδιο Υπουργό ενέργειας”. Αλλά και για τους μεσίτες και τα συναφή επαγγέλματα ανέφερε ότι “είναι κατηγορίες που μελετάμε για να ενταχθούν στις ρυθμίσεις”.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν οικειοθελώς αναφέρθηκε σε μεγάλες ευθύνες αυτών των επιχειρήσεων που “οφείλουν να είναι συνεπής στους εργαζόμενους και πρέπει να πράξουμε το βέλτιστο δυνατό”. Προβλέπουμε ευνοϊκές ρυθμίσεις τις οποίες θα πάρουν “υπό όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τις άλλες επιχειρήσεις”, ανέφερε.

Για τις επιταγές ανέφερε πως “είναι προτεραιότητά μας το επόμενο διάστημα να δώσουμε απάντηση οφείλουμε να δώσουμε απάντηση”. Για εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και τη δυνατότητά τους να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες προσφορές το επόμενο διάστημα ανέφερε ότι αυτό “αφορά στον ιδιωτικό τομέα, θα το κοιτάξουμε, θα επικοινωνήσουμε, είναι μία ενδιαφέρουσα σκέψη”. Για την πιθανότητα άρσης κατάσχεσης λογαριασμών είπε ότι “το ακούμε και το αξιολογούμε”.

Για αύριο το πρωί προανήγγειλε “σύσκεψη προκειμένου να πάρουμε όλα αυτά τα μηνύματα της κοινωνίας που ουσιαστικά αφορούν στο ποιοι κλάδοι πλήττονται περισσότερο, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα της πραγματικότητας. Γιατί υπάρχουν οι αριθμοί που υποστηρίζουν μία πραγματικότητα, υπάρχει και μία δυναμική στην οικονομία η οποία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί”.

Ανέφερε πως στόχος είναι “το επόμενο 48ωρο, με τις υπουργικές αποφάσεις που θα βγάλουμε, να δίνουμε απαντήσεις την κοινωνία”.

Πίεση στις τράπεζες

Αναφορικά με τις δόσεις των δανείων, ο υπουργός ανέφερε ότι το κράτος έχει ευθύνη αναφορικά με τις οφειλές προς εφορία και ταμεία. Για τις τράπεζες “είμαστε σε διαδικασία διαβουλεύσεων δεν μπορούμε εμείς να νομοθετήσουμε εξ ονόματός τους αλλά έχουν αρχίσει να κάνουν κάποια πρώτα δειλά βήματα”, είπε. Τους καλέσαμε σήμερα “να προχωρήσουν και σε άλλες ρυθμίσεις στα φυσικά πρόσωπα και αρχίζουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να επιταχύνουν”, ανέφερε. “Περιμένουμε την ανταπόκριση των τραπεζών ήδη ξεκίνησαν οι καινούργιες πρωτοβουλίες. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες. Έτσι θα κινηθούμε καταρχήν. Στο μέλλον βλέπουμε”, ανέφερε.

Για τους ωρομίσθιους και για αυτούς που εργάζονται με αποδείξεις δαπάνης και άλλες ευέλικτες μορφές ανέφερε πως ο σκοπός είναι στα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες να συμπεριληφθεί και αυτή η κατηγορία. Προβλέπεται αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και 800 ευρώ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος.

Για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν είπε πως είναι μία δυναμική διαδικασία. “Παρακολουθούμε σαν Υπουργείο Οικονομικών κάθε μέρα την πορεία κλάδων και επιχειρήσεων γιατί δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε οριζόντια για όλη τη χώρα, δεν μπορούμε να πάμε σε μία κουλτούρα αναστολής πληρωμών όλων των Ελλήνων πολιτών”.

“Βλέπουμε με προσοχή τους κωδικούς”, είπε αναφερόμενους στους ΚΑΔ που θα ενταχθούν εντός της εβδομάδας στην υπουργική απόφαση που θα υλοποιεί τις σημερινές ανακοινώσεις. Αναφέρθηκε σε μία δυναμική διαδικασία που θα εξελίσσεται “ανάλογα με την πορεία που βλέπουμε κάθε εβδομάδα” και προανήγγειλε συμπληρωματική υπουργική απόφαση με άλλους κλάδους την προσεχή εβδομάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου