«Ακόμα και αν πάνε πάρα πολύ καλά τα πράγματα, μπορεί να της ανοίξει η όρεξη»


«Αν μετά το Αφρίν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλει ο Ερντογάν και αισθανθεί πως είναι σε κίνδυνο το μέλλον του στον πολιτικό χάρτη της Τουρκίας, ίσως θελήσει να κάνει προβολή ισχύος σε άλλα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και το Αιγαίο», τονίζει ο διεθνολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, σε δηλώσεις του στο newsbeast.gr.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Ως προς το Αφρίν, ο κ Φίλης εκτιμά πως «η πτώση του ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Από εδώ και πέρα όμως η τυχόν παραμονή της Τουρκίας στη Συρία και μάλιστα μία απόπειρα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας σε ένα σημαντικό κομμάτι της συριακής επικράτειας, συνεπάγεται μεγάλες δυσκολίες και επιπλοκές στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ρωσία και το Ιράν και φυσικά με το καθεστώς του Άσαντ».

Αυτό που επισημαίνει ο γνωστός διεθνολόγος είναι πως η Τουρκία θα πρέπει να εκπονήσει, αν δεν το έχει ήδη κάνει ένα σχέδιο σχετικά με τις ενέργειές της στο Συριακό.

«Στην πραγματικότητα η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, ποια θα είναι η παρουσία της στη Συρία από εδώ και πέρα. Αν θα υπάρχει φυσική παρουσία δηλαδή τούρκων στρατιωτών και για πόσο χρονικό διάστημα και κατά πόσο θα επιδιώξει να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε άλλες περιοχές της Συρίας, καθώς εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα και επιχειρησιακά αλλά και διπλωματικά και βέβαια αν μπορεί (η Τουρκία) να έχει λόγο και ρόλο στις διαπραγματεύσεις που γίνονται σχετικά με την επόμενη ημέρα στη Συρία αλλά επίσης αν μπορεί να καταστεί ένας χρήσιμο εταίρος για τους δρώντες οι οποίοι είναι κομβικής σημασίας στο συριακό ζήτημα».

Για την Ελλάδα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, επισημαίνει πως κίνδυνος να γίνει κάτι στο Αιγαίο υπάρχει και στην περίπτωση που τα σχέδια της Τουρκίας αποτύχουν αλλά και σε περίπτωση επιτυχίας, καθώς θα αισθανθεί ισχυρή.

«Για την Ελλάδα νομίζω ότι ο κίνδυνος αρνητικού αντίκτυπου είναι σε περίπτωση που τα πράγματα στο συριακό “στραβώσουν” για την Τουρκία, δηλαδή πάρουν μία άλλη τροπή, από αυτή που θα ήθελε η Άγκυρα, πράγμα που δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί, σε αυτή την περίπτωση και ανάλογα τον βαθμό πίεσης που θα αισθανθεί ο Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, ενδεχομένως να θελήσει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, να δείξει ότι η Τουρκία είναι μια πολύ ισχυρή χώρα, κάνοντας προβολή στην πραγματικότητα ισχύος σε άλλα μέτωπα με αυτό του Αιγαίου να είναι στα πιθανά.

Αυτό προϋποθέτει τα πράγματα να μην πάνε καλά στη Συρία, ο Ερντογάν να βρεθεί υπό πολύ μεγάλη πίεση στο εσωτερικό και να αισθανθεί ότι διακινδυνεύει σε σχέση με τη θέση του στον πολιτικό χάρτη.

Την ίδια στιγμή ακόμα και αν πάνε πάρα πολύ καλά τα πράγματα για την Τουρκία στη Συρία, μπορεί να της ανοίξει η όρεξη και να θελήσει να κάνει κάτι άλλο έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και έχοντας και μια επιχειρησιακή ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις της».

Πηγή newsbeast.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ