Ειδήσεις

Ο 7χρονος Ραμί με λευχαιμία στη Γερμανία και η οικογένειά του εγκλωβισμένη στην Ελλάδα

Η ιστορία του 7χρονου Ραμί αναδεικνύει μια ακόμη τραγική πτυχή της προσφυγικής κρίσης. Ο 7χρονος νοσηλεύεται με λευχαιμία στη Γερμανία ωστόσο η μητέρα του και τα αδέλφια του – είναι δυνητικά οι καλύτεροι δότες – βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας του κλειστού βαλκανικού δρόμου.

Ο Ραμί κατάφερε να φτάσει στη Γερμανία με τον πατέρα του πριν κλείσουν τα σύνορα, ωστόσο η υπόλοιπη οικογένεια εγκλωβίστηκε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Independent ο 7χρονος διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin στην ηλικία των 5 ετών. Λόγω του πολέμου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το νοσοκομείο στην πόλη Τανταμούν και ξεκίνησε με τον πατέρα του το ταξίδι από τη Συρία προς τη Γερμανία προκειμένου να υποβληθεί στην απαραίτητη επέμβαση.

Ο πατέρας του Ραμί ενημερώθηκε από τους γιατρούς πως το παιδί ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση εξαιτίας της απουσίας της μητέρας του και πως τα αδέλφια του είναι οι καλύτεροι δυνάμει δότες για μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Όπως δήλωσε αρχικά ήλπιζε πως παίρνοντας την παραμονή θα μπορούσε να φέρει την οικογένειά του στο πλαίσιο του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης. Ωστόσο ο καιρός περνούσε και αυτό δεν συνέβη. Τότε, όπως είπε, αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε διακινητές ώστε να φέρει την υπόλοιπη οικογένεια του στη Γερμανία. Ωστόσο το ταξίδι τους σταμάτησε στα σύνορα της Ελλάδας με τη ΠΓΔΜ.

Κινητοποίηση για τον εντοπισμό και την επανένωση

Η ιστορία του 7χρονου Ραμί προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αφού ενημερώθηκε για την υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε το ζήτημα στην Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης κινητοποιήθηκε ώστε να εντοπιστούν η μητέρα και τα αδέλφια του 7χρονου Ραμί.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια εντοπίστηκε. Φιλοξενείται από την «Άρσις» σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης και τη Δευτέρα θα καταθέσει αίτηση ασύλου.

Οι ελληνικές αρχές, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, θα φροντίσουν για την ταχύτατη προώθηση του θέματος για ανθρωπιστικούς λόγους και θα έρθουν άμεσα σε επαφή με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές προκειμένου να επανενωθεί η οικογένεια. Ο ίδιος εκφράζει τη βεβαιότητα, πως θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Πλέον ο πατέρας του Ραμί ελπίζει πως η Γερμανία θα συμφωνήσει σε μια «fast-track» μετεγκατάσταση, καθώς η εγχείριση θα πρέπει να γίνει άμεσα, ενώ η διαδικασία μετεγκατάστασης θα μπορούσε να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες.

tvxs.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου