Τοπικές Ειδήσεις

Οι προτεραιότητες της ΠΝΑι στον τομέα της υγείας και Πρόνοιας

Στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου, για την νέα θητεία της, αναφέρθηκε χτες στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Νίκος Τσουκαλάς, Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου.
Αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, υπογράμμισε τα εξής:
«Να ευχηθώ κατ’ αρχήν, να είμαστε όλοι υγιείς και να έχουμε μια εποικοδομητική χρονιά. Ο τομέας της Υγείας και της Κοινωνικής Μέριμνας, είναι δύσκολος και όλα όσα συνέβησαν στα τελευταία χρόνια, με σημείο αναφοράς την πανδημία του κορωνοϊού, έχουν επηρεάσει την καθημερινότητά μας. Όλα αυτά απαιτούν συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ φορέων, αρχών πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, υπουργείων κ.ο.κ. για να αντιμετωπιστούν. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα συναντηθώ με όλους τους φορείς όπως οι ιατρικοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι, και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των δομών υγείας στα νησιά μας για να έχω ολοκληρωμένη ενημέρωση. Ήδη έγινε μια συνάντηση με τον περιφερειάρχη για τα θέματα που απασχολούν την δική μας διεύθυνση και δόθηκαν κατευθύνσεις για τις επόμενες δράσεις και ενέργειες στις οποίες θα προβούμε. Τα θέματα είναι σοβαρά και χρειάζεται συνεργασία και συντονισμός δράσεων».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΒΑ
Αναφερόμενος στο κομμάτι της Κοινωνικής Μέριμνας μίλησε για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ –η αρμοδιότητα του οποίου περιήλθε στις Περιφέρειες, ενώ ήταν στους δήμους: «Αφορά σε ένα κονδύλι της τάξης των 5,4εκ. ευρώ για τέσσερα χρόνια κι έχει να κάνει με τις άπορες & ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά –για υλικοτεχνική υποδομή και τρόφιμα. Το ΤΕΒΑ είναι ένα πρόγραμμα που δεν έχει σχέση με την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου αφού προστίθεται στις κοινωνικές δράσεις. Η δυσκολία του προγράμματος, έγκειται στο γεγονός πως δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια για να ολοκληρώσουμε τις προτάσεις μας, αφού μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2024, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Όπως καταλαβαίνετε, η διαδικασία αφορά στα τεύχη δημοπράτησης που θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Περιφερειακή Επιτροπή που θα κάνει την πρώτη συνεδρίασή της στις 22 Ιανουαρίου 2024, να αναρτηθεί στις 23-24 του μηνός για να προλάβουμε να συζητηθεί και να εγκριθεί από το πρώτο περιφερειακό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 28-29 στην Σύρο για να υποβάλουμε την πρόταση. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι έγκαιρα, ώστε να μην χαθεί ούτε χρόνος, ούτε ένα ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος».

ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου, στα επιδόματα που χορηγεί η ΠΝΑι για τους γιατρούς στα νησιά μας, λέγοντας:
«Ήδη η ΠΝΑι εδώ και χρόνια χορηγεί επιδόματα σε γιατρούς για να έρθουν στα νησιά μας. Στην νέα θητεία, στόχος μας είναι να εξελίξουμε τις δράσεις αυτές για να καλυφθούν όσο περισσότερα κενά μπορούμε. Γνωρίζουμε όλοι ότι η ΠΝΑι δεν έχει αρμοδιότητα να κάνει προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στο ΕΚΑΒ κ.λπ. Ωστόσο, προσπαθεί να συμβάλει όπως μπορεί και να συνδράμει –έστω και βοηθητικά- για να λύσει προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Η εισήγησή μου προς τον Περιφερειάρχη, είναι να αυξηθούν κατά 20-30 ευρώ τα επιδόματα (που τώρα είναι 100) που δίδονται στους γιατρούς οι οποίοι έρχονται να εργαστούν στα νησιά μας. Το ποσόν ανέρχεται στα 500 ευρώ μηνιαίως, και απευθύνεται σε νέους γιατρούς και –δυστυχώς- όχι σε όσους έχουν ήδη προσληφθεί. Θα προσπαθήσουμε να δοθεί επιπλέον κίνητρο για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κενά».
Όπως ανέφερε θα έχει επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους των νησιών μας, για να συζητηθεί το θέμα και να γίνουν οι διεκδικήσεις συντονισμένα.

ΤΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ειδικά για την κατασκευή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ο κ. Τσουκαλάς είπε τα εξής:
«Είναι μια ιστορία που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Το κονδύλι της χρηματοδότησης είναι εξασφαλισμένο από την ΠΝΑι και αυτό που μένει, είναι να ξεκαθαρίσει η διαδικασία του οικοπέδου. Όπως είναι γνωστό, οποιαδήποτε οικοδομική άδεια για να εγκριθεί θέλει μια ξεκάθαρη κατάσταση για να μπορεί να προχωρήσει μια κατασκευή (και να χρηματοδοτηθεί). Το οικόπεδο στο οποίο θα κατασκευαστεί το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, βρίσκεται στο ΓΝΡόδου είναι 170 στρέμματα και ανήκει στο υπουργείο Εργασίας. Αυτό αποτελεί ένα ‘αγκάθι’ στο να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Εμείς, ωστόσο δεν θα σταματήσουμε και θα το επιτύχουμε γρήγορα. Απαιτείται ένας συντονισμός ανάμεσα στα υπουργεία και τις υπηρεσίες –το οποίο θα αναλάβει η ΠΝΑι. Είναι σημαντικό να λυθεί αυτό το μεγάλο ζήτημα, αφού θα λύσει τα χέρια σε πολλούς συμπολίτες μας που έρχονται για θεραπεία και αναζητούν στέγη κι εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε».
Σημειώνεται ακόμη ότι το μελετητικό κομμάτι, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Ερωτηθείς σχετικά με το Κοινωνικό Παντοπωλείο της ΠΝΑι, ο Αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε πως στην παρούσα φάση διαθέτει μεγάλης αξίας εμπόρευμα και δεν αντιμετωπίζει ελλείψεις. «Αυτό, μας λύνει τα χέρια αφού θα έχουμε την δυνατότητα να ψηφίσουμε προϋπολογισμό, να τρέξουμε διαγωνισμούς έγκαιρα για να έχουμε πλήρη κάλυψη. Ειδικά για την διανομή των τροφίμων, θα επιδιώξουμε να έχουμε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου καθώς και με τις άλλες Ιερές Μητροπόλεις στα νησιά μας, ώστε μέσα από τις ενορίες να διευκολύνεται η διαδικασία και αποστολή στους δικαιούχους» ενώ θα έχει συναντήσεις και με τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ μάρκετ και την ΕΞΡ.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου