Συνεντεύξεις

Κ. Καΐσερλης: «Θα συνεργασθούμε στις εκλογές με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις»

«Η Κως μέσα από τις γνώσεις των νέων ανθρώπων του νησιού μας έχει την τύχη να πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ενός πραγματικού τρίτου δρόμου στην οικονομία και την επιχειρηματική καινοτομία. Βάλαμε τις βάσεις ώστε ολόκληρη η Ελλάδα αυτή την στιγμή να παρακολουθεί με δέος τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων ενός μικρού νησιού να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην εργασία».
Στον μεγάλο αγώνα που γίνεται προκειμένου η Κως να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης, που οδηγεί στην ευημερία του τόπου και των κατοίκων του, αναφέρεται σε συνέντευξή του στη «δ», ο δήμαρχος του νησιού κ. Κώστας Καΐσερλης.
Ο κ. Καΐσερλης που με την παράταξή του θα διεκδικήσει στις εκλογές το Δήμο Κω με διάθεση να προσφέρει ακόμη περισσότερα στον τόπο, δηλώνει:
“Στην πρόσφατη συνάντηση των στελεχών της παράταξής μας εκφράσαμε προς την κοινωνία την ξεκάθαρη πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με κάθε ενεργό πολίτη που επιθυμεί να προσφέρει στον τόπο του χωρίς κομματικές ή άλλου τύπου αγκυλώσεις. Στις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι δεδομένη η απαίτηση των συμπατριωτών μας για συνεργασία όλων των δυνάμεων με μοναδικό γνώμονα το καλύτερο σχέδιο για την Κω».
Ο δήμαρχος Κω αναφέρεται και στα προβλήματα που δημιουργεί η προσπάθεια της κεντρικής διοίκησης να απαξιώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να καταστήσει τους αιρετούς άβουλους διαχειριστές προειλημμένων αποφάσεων.

Η συνέντευξη του κ. Κώστα Καΐσερλη, αναλυτικά:
• Πώς έκλεισε το έτος 2013 σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του Καλλικράτη στην Κω; Πόσο δύσκολο ήταν τελικά το εγχείρημα της συνένωσης των τριών Δήμων σε ένα στο νησί;
Δυστυχώς για εμάς στο Δήμο της Κω σε αντίθεση με τους περισσότερους Δήμους της χώρας το 2013 δεν ήταν ικανοποιητικό ως προς την εφαρμογή του Καλλικράτη καθώς ανεστάλη η μεταφορά των επιπρόσθετων αρμοδιοτήτων που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου του 2013. Ως εκ τούτου δεν εκπληρώθηκε μία σημαντική πρόβλεψη του Ν.3852/2010 που αποτελεί και πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής της Κω για την ανάγκη μεταφοράς περισσότερων αρμοδιοτήτων και ευθύνης στις τοπικές κοινωνίες ώστε αυτές να ενεργοποιηθούν και να καθορίσουν την στρατηγική και τις επιλογές που αφορούν στη διαχείριση των ιδιαίτερων θεμάτων κάθε τόπου.Ανεξάρτητα από τον χρόνο μεταφοράς και των αναγκαίων πόρων οφείλουμε να διεκδικήσουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση τον πραγματικό μας ρόλο και την αναγκαία πολιτική και διοικητική αυτοτέλεια.

• Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό σε ποια σημεία της θητείας σας θα στεκόσασταν περισσότερο;
Αν και κληθήκαμε να διαχειριστούμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο και υπό αντίξοες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μία πολύ μεγάλη αλλαγή εντούτοις κατορθώσαμε να συνενώσουμε διοικητικά τους πρώην Δήμους, να αναδιαρθρώσουμε και να ενοποιήσουμε τη δομή λειτουργίας των υπηρεσιών, των οργανισμών και των στελεχών του Δήμου μας, να καλύψουμε τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα που παραλάβαμε με συνέπεια αυτή την στιγμή τόσο ο Δήμος όσο και τα Νομικά του Πρόσωπα να παρουσιάζουν οικονομική αυτάρκεια και να διατηρούν κεφάλαια τα οποία προορίζονται να επενδυθούν σε αναπτυξιακά έργα άμεσης ανταποδοτικότητας.
Παράλληλα εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρον τα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή στο νησί να είναι σε εξέλιξη ή να ολοκληρώνονται χρηματοδοτούμενα έργα άνω των 80 εκατομμυρίων Ευρώ.
Εφαρμόσαμε, επίσης, ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την στήριξη των τοπικών οικογενειακών επιχειρήσεων, την αναζωογόνηση των αστικών περιοχών του νησιού μας και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων μας.

• Σε ομιλία σας πριν λίγες ημέρες σε στελέχη της παρατάξεώς σας αναφερθήκατε στην επιλογή του δρόμου της κοινωνικής οικονομίας. Πόσο έχει ωφεληθεί η Κως;
Η Κως μέσα από τις γνώσεις των νέων ανθρώπων του νησιού μας έχει την τύχη να πρωτοπορεί στην ανάπτυξη ενός πραγματικού τρίτου δρόμου στην οικονομία και την επιχειρηματική καινοτομία. Βάλαμε τις βάσεις ώστε ολόκληρη η Ελλάδα αυτή την στιγμή να παρακολουθεί με δέος τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων ενός μικρού νησιού να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην εργασία έξω από τις συνηθισμένες πρακτικές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η αυτόνομη λειτουργία 8 κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πλέον σταθεί στα πόδια τους και προγραμματίζουν δράσεις περαιτέρω ανάπτυξης αναδεικνύει την ορθότητα της πολιτικής επιλογής και εκθέτει όλους εκείνους που με θεμιτά και αθέμιτα μέσα επιδίωξαν λυσσαλέα να μην προχωρήσει το πρόγραμμα αδιαφορώντας για το μέλλον και τα όνειρα των νέων ανθρώπων του νησιού.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως αν οι πολιτικές δυνάμεις του νησιού είχαν στηρίξει, όπως εμείς, την προσπάθεια των νέων μας και δεν την πολεμούσαν θα μπορούσαμε να μιλάμε για την Κω της μηδενικής ανεργίας των νέων ανθρώπων.

• Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις εκλογές της ΤΑ. Έχετε ξεκινήσει τον αγώνα για τη διεκδίκηση του Δήμου της Κω για ακόμη μια φορά; θα προχωρήσετε σε συνεργασίες και με ποιες δυνάμεις;
Στην πρόσφατη συνάντηση των στελεχών της παράταξής μας εκφράσαμε προς την κοινωνία την ξεκάθαρη πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με κάθε ενεργό πολίτη που επιθυμεί να προσφέρει στον τόπο του χωρίς κομματικές ή άλλου τύπου αγκυλώσεις. Στις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι δεδομένη η απαίτηση των συμπατριωτών μας για συνεργασία όλων των δυνάμεων με μοναδικό γνώμονα το καλύτερο σχέδιο για την Κω.

• Πόσο δύσκολη καθίσταται η διαδικασία της επιλογής στελεχών για την συγκρότηση ενός συνδυασμού τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια η πολιτική απαξιώνεται και οι αγκυλώσεις του Καλλικράτη λειτουργούν αρνητικά για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά;
Το μεγάλο πρόβλημα και πολύ σωστά το επισημαίνετε δεν είναι τόσο η εν γένει απαξίωση της πολιτικής όσο η προσπάθεια της Κεντρικής διοίκησης να απαξιώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να καταστήσει τους αιρετούς άβουλους διαχειριστές προειλημμένων αποφάσεων. Πώς είναι δυνατόν να πεισθεί ένα δυναμικό στέλεχος της κοινωνίας ή ένας νέος άνθρωπος να συμμετέχει στα κοινά του τόπου του όταν το δημοτικό συμβούλιο από κυρίαρχο όργανο έχει υποβιβαστεί, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, σε εισηγητική επιτροπή προς τις κρατικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτό είναι και το κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα που οφείλει να αναδείξει η Αυτοδιοίκηση και να το διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία ειδάλλως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να ξοδεύουμε χρόνο και χρήματα για να εκλέξουμε ανθρώπους οι οποίοι θα κληθούν να κάνουν την δουλειά των υπηρεσιακών στελεχών.

• Ποιοι είναι οι στόχοι που βάζετε για την Κω όχι μόνο για το έτος 2014;
Το διάστημα 2014-2020 αποτελεί όχι μόνο για την Κω αλλά για την χώρα μας συνολικά την κρισιμότερη χρονική περίοδο μέσα στην οποία οφείλουμε να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε ένα νέο ισχυρό κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό οικοδόμημα. Συγκεκριμένα για την Κω έχουμε θέσει τα θεμέλια και προχωράμε άμεσα στην οικοδόμηση μίας σύγχρονης δομής κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Βασικό μέλημα είναι μέχρι το 2020 η Κως να έχει αποκτήσει σε όλη την έκταση του νησιού εκείνες τις υποδομές όπως την επέκταση της Μαρίνας και τον μόλο για τα κρουαζιερόπλοια που θα τις εξασφαλίσουν μία εξέχουσα θέση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ώστε να πολλαπλασιαστούν οι πηγές άντλησης οικονομικών πόρων παράλληλα με την αναδιάταξη της εσωτερικής οικονομικής διάρθρωσης με την στήριξη της ντόπιας παραγωγής και των τοπικών προϊόντων που θα συμβάλουν καθοριστικά στη διατήρηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί και την ραχοκοκαλιά της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής. Παράλληλα, εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση προστασίας των φυσικών πόρων του νησιού, εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που παρέχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με παράλληλες επενδύσεις σε τεχνολογία και μέσα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος και θέσεων εργασίας.

• Σε έξαρση είναι και πάλι στην περιοχή σας το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;
Δυστυχώς για ακόμα μία φορά τα νησιά μας μετατρέπονται σε υποδοχείς του ανθρώπινου πόνου, της εξαθλίωσης και της καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που επιβάλλουν οι ένοπλες συγκρούσεις ως αποτέλεσμα αυταρχικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων. Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε τοπικά ούτε και εθνικά. Αποτελεί ένα υπερεθνικό ζήτημα το οποίο αφορά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Ε.Ε. οφείλει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη προάσπισης των εξωτερικών της συνόρων δείχνοντας παράλληλα προς τους ανθρώπους αυτούς την αλληλεγγύη που πηγάζει από τις οικουμενικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ίδρυση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

• Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει από τους κυβερνώντες αντιληπτό ότι οι τομείς της Υγείας και των Συγκοινωνιών είναι συνυφασμένοι με τη ζωή των νησιωτών;
Το πρόβλημα δυστυχώς είναι βαθύτερο. Εντοπίζεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής των νησιωτών, απλά αναδεικνύεται κυρίως μέσα από την υγεία και τις συγκοινωνίες. Διαχρονικά η κεντρική εξουσία αδυνατεί να κατανοήσει τον ανεκμετάλλευτο πλούτο της νησιωτικότητας και θεωρεί πως η επένδυση σε σοβαρές δομές και υπηρεσίες δεν θα έχει την αναμενόμενη ανταποδοτικότητα. Εξ ου και οι σπασμωδικές, επιδοματικού τύπου εμβαλωματικές πολιτικές, οι οποίες διαιωνίζουν τα προβλήματα με αποτέλεσμα το κόστος παροχής αυτών των υπηρεσιών να γιγαντώνεται.
Σε αυτή την βάση επιλέξαμε ως δημοτική αρχή μέσα από τη διεκδίκηση της λειτουργίας του Κ.Υ. Αντιμάχειας από το Δήμο της Κω να αναδείξουμε το πρόβλημα και να επισημάνουμε τον νέο ρόλο που οφείλει να ανατεθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση στους ίδιους τους πολίτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου