Ειδήσεις

Ποια πολιτικά πρόσωπα «παίζουν» στη διεύρυνση προς το Κέντρο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η επιχείρηση ανοίγματος της Νέας Δημοκρατίας προς στελέχη που προέρχονται από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Μόνο που αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ στο κοινοβουλευτικό πεδίο ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που αυτή τη στιγμή απασχολούν σοβαρά την ηγεσία της Ν.Δ. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι του βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα που φλερτάρει ανοικτά με την προσχώρησή του στην γαλάζια παράταξη.

Ο Αχαιός πολιτικός, υιός του Ασημάκη Φωτήλα, υπουργού Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου,δήλωσε ευθέως -το έχει κάνει και στα όργανα του κόμματος- ότι η μόνη επιλογή που έχει το κόμμα του για να επιβιώσει εκλογικά, είναι να στηρίξει τη Ν.Δ. Η δήλωση αυτή προκάλεσε αρνητικά σχόλια από το Ποτάμι, αλλά θετικά σχόλια στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ.

Εξάλλου ο Ι. Φωτήλας κατά καιρούς έχει δώσει το παρών και σε εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άριστη εικόνα για τον ίδιο. Η περίπτωση του Ι. Φωτήλα δεν είναι η μόνη, καθώς η ηγεσία της Ν.Δ. έχει «ρίξει γέφυρες» και σε άλλα πρόσωπα, αν και η βασική αρχή είναι να μην υπάρξει συνεργασία πριν από τις εκλογές.

Εκτός του Φωτήλα στο στόχαστρο και ο Γρηγοράκος

Μια άλλη περίπτωση που ενδιαφέρει την ηγεσία της Ν.Δ. και φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις είναι με τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή και επί χρόνια μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, τον Λεωνίδα Γρηγοράκο. Μάλιστα, λέγεται ότι η ενδεχόμενη συνεργασία του με τη Ν.Δ. προκαλεί εντάσεις από το νυν βουλευτή Λακωνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θανάση Δαβάκη και την πρώην βουλευτή που θα είναι εκ νέου υποψήφια, την Φεβρωνία Πατριανάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις της ηγεσίας της Ν.Δ. με τον Λ. Γρηγοράκο, ώστε να οριστικοποιηθεί η συνεργασία τους και να σχηματοποιηθεί πως αυτή θα προχωρήσει. Μια άλλη περίπτωση που θα ενδιέφερε τη Ν.Δ., αλλά έχει κάνει τη δική του κίνηση και κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς είναι αυτή του Χάρη Θεοχάρη. Κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. λένε για τον Χ. Θεοχάρη, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μιας μορφής συνεργασίας, αλλά όχι ένταξης.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλους δυο βουλευτές περιφέρειας του Ποταμιού, ενώ θεωρείται βέβαιη και η μελλοντική συμπόρευση με πρόσωπα όπως π.χ. ο Πλάτων Τήνιος, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, κ.α. Επίσης στα ανώτερα κλιμάκια της Ν.Δ. θα έβλεπαν πολύ θετικά και μια πρόσκαιρη συμπόρευση -προφανώς όχι ένταξη καθώς υπάρχουν και ιδεολογικές διαφορές- με τον Γρηγόρη Ψαριανό, κ.α.

Σε περιφερειακό επίπεδο πολλά είναι τα στελέχη, τόσο από το χώρο της κεντροαριστεράς που έχουν προσεγγιστεί και υπάρχει συμφωνία είτε για ένταξη είτε για συνεργασία με τη Ν.Δ. στη λογική της συμμαχίας για να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και να υπάρξει μια άλλη κατάσταση, σαφώς καλύτερη για τον τόπο.

Με βάση το σχεδιασμό που έχει κάνει και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σύμβουλος στρατηγικής του Κυρ. Μητσοτάκη, τουλάχιστον σε κάθε νομό θα υπάρχει στα ψηφοδέλτια ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από το χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου, ώστε να ενισχυθεί το μήνυμα του ανοίγματος και σε δυνάμεις πέραν της Ν.Δ. Στον κατάλογο υπάρχουν τουλάχιστον 80-100 άτομα σε όλη την επικράτεια, ενώ και αυτή τη στιγμή στις ομάδες εργασίας του κόμματος συμμετέχουν πρόσωπα από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, όπως π.χ. ο δικηγόρος Θανάσης Κοντογεώργηςπου διετέλεσε και συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

«Πάγος» σε Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Χρυσοχοΐδη

Αντίθετα, δεν φαίνεται ότι προχωρά το ζήτημα της συνεργασίας με πρόσωπα όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δική της πολιτική κίνηση, συνεπικουρούμενη από τον Γιώργο Φλωρίδη, πρόσωπα για τα οποία έχει άριστη εικόνα η ηγεσία της Ν.Δ., όπως και για τονΜιχάλη Χρυσοχοϊδη που πολλοί θα τον ήθελαν εξωκοινοβουλευτικό υπουργό σε μια μελλοντική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Η περίπτωση Βενιζέλου

Σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Ν.Δ. σχετικά με τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την παράταξη,καταγράφεται ένα πολύ θετικό κλίμα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Είναι πολλοί στη Ν.Δ. που λένε ναι μεν ο Ευ. Βενιζέλος έχει τη δική του πορεία, ταυτότητα και οντότητα, αλλά θα ήταν ωφέλιμο για τον τόπο να συνεργαζόταν, διατηρώντας την πολιτική του και ιδεολογική του αυτοτέλεια, με τη Ν.Δ. στη λογική μιας συμμαχίας των μεταρρυθμιστικών και φιλοευρωπαϊκών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, σε τμήμα της Κ.Ο. της Ν.Δ. υπάρχει συζήτηση ότι θα ήταν χρήσιμο και ωφέλιμο να συμμετείχε συμβολικά στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ., μόνο που ο Ευ. Βενιζέλος φαίνεται ότι έχει άλλη άποψη και δεν συζητά το θέμα συμπόρευσης, συνεργασίας ή συμμαχίας με την κεντροδεξιά.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Anagnostis    20.10.2016 13:59

    Καρανικα εσυ εισαι?

  • Sofoula    18.10.2016 19:27

    Συγνώμη , ποιός φωστήρας έχει αυτές τις φαεινές ιδέες ; Ποιός είπε ας πούμε στον κο Φωτήλα ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την παρουσία του στο κοινοβούλιο , και πολύ περισσότερο χωρίς την παρουσία του στην Ν.Δ. ; Ποιός σας είπε ή τους είπε , ότι είναι απαραίτητοι στην πολιτική ζωή της χώρας οι κ.κ. Βενιζέλος , Χρησοχοϊδης ; Δαμαντοπούλου ; Άσε δε τον Ψαριανό !!! μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να το πάρει η Ν.Δ. . Να τους κάνει τι όλους αυτούς; Μήπως δεν έχουν ξανακυβερνήσει ; μήπως δεν είναι συνυπεύθυνοι για ότι μας συμβαίνει ; ή μήπως γιατί είναι απαραίτητοι για τα αφεντικά τους ; Παρεμπιπτόντος , εκεί στη Ρόδο ασχολείστε πολύ με θέματα που φωνάζουν από μακρυά ότι είναι όχι απλώς ΄΄δοσμένα ΄΄αλλά ….Τέλος πάντων .Εν κατακλείδι η Ν.Δ. δεν έχει ανάγκη κανέναν κεντρώο ή σοσιαλιστή ή αναμορφωτή ή προοδευτικό για να κυβερνήσει ,εκτός αν τους θέλουν άλλοι.Ευχαριστώ για τον χώρο σας .

Σχολιασμός άρθρου